Csak semmi pánik, nem zárnak be a CSGO gambling oldalak. Sőt!

Csak semmi pánik, nem zárnak be a CSGO gambling oldalak. Sőt!

Megkerestük az egyik legnagyobb fogadási oldal tulajdonosát, aki minden játékost megnyugtatott.

Fogadni továbbra is lehet, de csak a megbízható oldalak maradnak állva.

A Valve közleménye lavinaként söpört végig a közösségen, óriási riadalmat keltve a fogadás szerelmeseiben. A pánik elkerülése miatt szeretnénk a kérdést rövidre zárni: nem, nem zár be az összes gambling oldal!

Tisztázzuk tehát a dolgokat! Az írás csupán arról számolt be, hogy a Steam felhasználási feltételeit sértik a szerencsejáték oldalak automatikus userei (botjai), akik a Steam API-t használva kereskednek a játékosokkal. Azok az oldalak, akik rengeteg ilyen trade botot használnak, valóban veszélyben érezhetik magukat, hiszen az általános szabályzatot sok ízben megszegni nem épp okos dolog. 
A sok trade botos oldal mellett az egészen kicsi, pusztán a gyors haszon miatt létrejött oldalak forognak a leginkább veszélyben, hiszen az általuk képviselt volumen vélhetően nem hatja meg se a közösséget, se a Valve-ot, a nagyobb oldalakért és bejáratott brand-ekért, akik a profi mezőnyt és a hírportálokat is szponzorálják, már nagyobb kár lenne az iparág szemszögéből.



A CSGOdouble, az egyik legtöbb bottal működő oldal ma reggelre már be is zárta kapuit. Ők talán a legnagyobb áldozatai a tegnapi közleménynek, hiszen ismertségük és látogatottságuk elképesztően magas volt, de a szabály az szabály. Mondhatjuk úgy is, velük statuál példát a Valve. Az oldal még él, a kifizetések jelenleg is zajlanak, de új téteket már nem fogad az egykor népszerű szerencsekerék.

Sikerült azonban egy másik óriási fogadóoldal tulajdonosát elérnünk, aki teljesen más irányú tevékenységekről számolt be. Nemhogy életben marad az oldal, de további fejlesztéseket terveznek az automatizált tétektől a bizonyos limit alatti azonnali befejezésig. 
A nyilvánosság elől elzárkózó tulajdonos azt mondta, a tegnapi bejelentés csak a kis oldalakat érinti, akik rossz úton indultak el. A nagy és erős oldalakat, mint amilyenek ők is, csak tovább erősíti ez a fejlemény azáltal, hogy a gamblinget lealacsonyító kezdeményezések eltűnnek a piacról.

A távlati terveket persze lehet, hogy egy Valve-al kötött együttműködés is megelőzi majd, hiszen nyílt titok, hogy egyes szerencsejáték oldalak a játék kiadójával közreműködve tevékenykednek. Például az OPSkins bevételei után százalékot ad a Valve-nak, így működése gyakorlatilag legitimálva és védve is van a kiadó által. Egy ilyen bejelentés után lehet, hogy egyre többen tartanak majd igényt ilyen szintű biztosítékra, a Valve bejelentése tehát több szempontból is ügyes húzás. 
Partnereket hoz a konyhára, a kókler oldalakat pedig ügyesen kivonja a forgalomból. A végén pedig mindenki nyer, és a szerencsejáték tovább él, ki tudja, ezután talán kontrolláltabb mederben. 

Nehéz téma, nem is véletlen, hogy folyamatosan foglalkoznak vele felsőbb szinteken is.
A következő ilyen "foglalkozás" éppen Las Vegasban, a Global Gaming Expon lesz, ahol kiemelt témaként kezelik az esport fogadásokat.

Lehet,
hogy a Steam API használata nélkül az oldalak a jövőben regisztrációhoz lesznek kötve? Esetleg 18 éven felülieknek lesz csupán elérhető? Valami biztosan elindult, de a végét még egyelőre csak homályosan látjuk!

UPDATE: Közben a Twitch is bejelentette, ráerősítve a Valve közleményére, miszerint aki megsérti a Valve fentiekre vonatkozó szabályzatát, az egyben azt jelenti, hogy a Twitch szabályzatát is megsérti, amiért ugye már érkezhet a magasságos banhammer.


Tetszett a cikk? Akkor LIKE-old az Esport1 Facebook oldalát a legfrissebb esport hírekért!

Kövess Minket!