The International 6 csapat előzetes - Newbee

The International 6 csapat előzetes - Newbee

Közeledik a The International 6 és ezzel mi is elkezdjük sorozatunkat, melynek keretein belül bemutatjuk a résztvevő csapatokat. Lássuk a Newbee csapatát!

Newbee-t nem mások vezetik csatába majd augusztusban, mint Mu, Hao és Chuan, akik -köztük sokan mások mellett- már mindnyájan International győztesek és a második TI győzelmüket szeretnék megszerezni. Ez a három veterán, másik két érdekes játékossal állt össze. A feltörekvő KaKa-val és a korábban MVP.Phoenix játékossal, kpii-vel. Amikor a Newbee ezen felállása összeállt, akkor éppen Kínában katasztrófális állapotok uralkodtak, mivel hazai pályán rendezett Shanghai Major-on az összes kínai csapat csúfos vereséget szenvedett a nyugati csapatoktól. Sokan aggódtak is, hogy vajon össze tudja-e majd szedni magát újra a kínai régió az elkövetkezendő Major-re és International-re. Nem is kellett sokat várni erre a válaszra, hiszen a Newbee magára vállalta ezt a szerepet és rögtön egy 29 győzelmes szériával kezdtek, amit csak az OG tudott megállítani az EPICENTEREN. Ezzel a Newbee bekerült egy igen szoros hármas versenybe az OG-vel és a Team Liquid-el, akik rájuk nézve a legnagyobb riválisaik.

A Dota 2 Tom és Jerry-je, Mu és Hao, a múltban voltak ellenfelek is, de amikor a cél egy karnyújtásnyira volt, akkor összeálltak. Ez a páros része volt annak a Newbee-nak még 2014-ben, ami megnyerte az International 4-et, ahol egyébként a csoportkörök után majdnem kiestek, de az elszántságuk, tapasztalatuk és stressz tűrésük átsegítette őket ezen. A mostani Newbee felállása hiába új, mégis a jelenlegi legnagyobb csapatokkal is képesek felvenni a versenyt. Mivel ők az egyetlen olyan csapat a „nagyok” között, akinek még nincs nemzetközi verseny győzelmük, így elég nagy elvárásokkal érkeznek majd az International-re.

Seattle lesz a Newbee színpada, ahol KaKa lesz a karmester. ahol egy remekműre készül, miközben több millióan nézik. A nyomás magas lesz, de a jutalom még magasabb és a Newbee készen áll a kihívásra. A szereplők felsorakoztak és várják, hogy elhúzzák a függönyt, hogy lenyűgözzék a világot a teljesítményükkel. Newbee még nem tudta elvinni a műsort eddig, de minden jel arra mutat, hogy majd bizony felhívják magukra a figyelmet.

Játékstílus

Kontrollált, Biztonságos, Kifinomult… Első ránézésre nem a Newbee jutna eszünkbe, mivel Hao-nak megvannak azok a szokásai, hogy hiperagresszívan veti magát minden közepébe, de ahhoz, hogy láthassuk a teljes képet, ahhoz előbb az egész csapatot érdemes megvizsgálni. Newbee-nak megvan a saját maga stílusú agresszív játékuk, amit általában akkor vesznek elő, amikor tudják, hogy a draft megengedi, vagy ha más célt szolgál majd a laning stage-hez. A mostani Newbee-ról, legfőképp KaKa-ról lesüt, hogy a nagymester, Xiao8 játékát játssza. Ez abból ismerhető fel, hogy általában mind a draft és a játék tervük is úgy épül fel, hogy manipulálják az ellenfelet és ezzel szerzik meg az előnyüket. Még a DAC után, mielőtt KaKa az EHOME-hoz csatlakozott volna, Xiao8 felajánlott neki egy helyet az LGD-ben, ahol eltanult pár dolgot a nagymestertől.

Ahhoz képest, hogy az alap elképzelése KaKa-nak, hogy defenzíven játszanak, mégis elég sok időt töltenek csatározásokkal. Az a kirívó plusz amit KaKa behozott a csapatba, hogy teljesen mindegy, hogy mi történik éppen a pályán, a tornyokat meg KELL védeni. Newbee nagyon ritkán cserél tornyokat. Ez annak a mentalitásnak köszönhető, hogy „minek cseréljek az ellenféllel, ha előbb megölhetjük őket, aztán meg ingyen mindent elviszünk?”. Ami a legfélelmetesebb az egészben, és ami a sikereket is hozza nekik, hogy ezt majdnem minden felállásban meg tudják tenni.

Ha megnézzük a Manila Major-i mérkőzésüket az OG ellen, akkor ott láthatjuk a tipikus példáját annak, hogy milyen taktikát alkalmaznak a mérkőzések során. Newbee ezen a mérkőzésen arra törekedett, hogy 2 lane-t biztosan nyerjenek és hogy az Offlaner, kpii-t támogassák, illetve Moonmeander farm-ját lassítsák, amennyira csak lehet. Hiába lett volna Hao teljesen jó állapotban 1v1-ben Moon ellen, KaKa ott maradt vele, hogy minden farm-tól és xp-től megfossza. Newbee kihasználva az Offlaner-ük előnyét, bevonták őt a korai átforgatásokba és gank-ekbe és ezzel egy olyan helyzetbe hozták magukat, ahonnan már ők tudták irányítani a játékot. Ezt a taktikát a 29 győzelmes veretlen szériájukban is sokszor használták.

Newbee-nak van pár közkedvelt hősük, mint például kpii Naga-ja, vagy Hao Clinkz-e, de a csapat stabil teljesítmény KaKa draftolásából érkezik, ahol nagy hangsúlyt fektet a support-okra. Álltalában olyan support hősöket használnak, akiket a late game-ben is jól lehet használni és így az ellenfél nem hagyhatja figyelmen kívül őket. Ilyen például Chuan, Lion-ja, vagy KaKa, Earth Spirit-e. Ráadásként ezek pont olyan hősök, amik a játék összes szakaszában hasznosak. Korai szakaszaiban tempó diktálók lehetnek smoke gank-ekkel, illetve tornyok védésénél hasznosak, majd mid game-ben dominálják és kontrollálják az ellenfeleket, illetve late game-ben is támogatni tudják a csapatot. Nagyon ritka az az eset, amikor a Newbee olyan hőst választ, ami nem felel meg a fentebb említett kritériumoknak, ezért sokszor is látunk tőlük Witch Doctort, Disruptort, erdős Doom-ot és Enchantress-t.

 Az utolsó fontos tényező a sikerükben az nem más, mint a Hao – Mu páros. Együtt szinte egy megállíthatatlan párost alkotnak és lefedik egymás gyengeségeit. Ha Hao-nak éppen rosszul indul a játék, vagy éppen túl agresszív, akkor Mu álltalában be szokott neki segíteni és esetenként elviszi a hátán a late game-t. Ugyan ez visszafelé is igaz. Amikor Mu van bajban középen és lassú startot vesz és idő kell neki, hogy visszajöjjön a játékba, akkor Hao nyomás alatt tartja az ellenfél lane-eit és tornyait, illetve magára vonja a figyelmet, amíg Mu játék képes nem lesz. Amennyi időt ezek ketten együtt töltöttek, az egyik alap pillére a Newbee stratégiáknak és sikereknek.

Játékosok

Hao

Hao, eddig az összes International-en részt vett, amiből egyet meg is nyert, illetve kétszer, negyedik helyen végzett. Ő már megvalósította, minden Dota 2 játékos nagy álmát, de ő ezzel nem éri be, a következő cél a duplázás. Hao egy túlságosan is magabiztos, szétszórt, hiper agresszív játékos, jó farmoló képességgel. Ezeknek a kombinációja, Newbee-nak egy olyan irányított káoszos játékot nyújt, ami számukra jó, az ellenfelek számára pedig kellemetlen. Hao annyira magabiztos, hogy amikor a ROX.KIS ellen játszott Spectre-vel, akkor azt nyilatkozta, hogy ha vesztett volna, akkor szégyenében biztos levágta volna a kezét. Hao nem eszetlenül magabiztos és agresszív, hiszen teljes mértékben bízik a csapatában, hogy ezt a stílusát bizonyos helyzetekben lekövetik, amivel esetenként még nagyobb előnyt tudnak kovácsolni. Kínában tábornoknak becézik, hiszen a csatáknál általában ő vezeti a csapatot. Most megpróbálja beváltani azt az álmot, amire csak vágyhatnak egyáltalán, hogy kétszeres Interenational győztes legyen.

Mu

Amíg Hao a szétszórt és káoszos játékos a csapatban, Ő pont az ellentétje. Összeszedett, egyenes. Mu talán az egyik legjobb mid játékos kínában, ami azt is jelenti, hogy az egyik legjobb mid játékos a világon. Nincsenek olyan feltűnő megmozdulásai, mint Hao-nak, de ez még előnyére is válik néha, hiszen elfeledkezik róla az ellenfél csapat, és amikor észreveszik, akkor már túl késő. Mu a stabilitást hozza a csapatba, hiszen minden egyes item időzítése és megmozdulása óramű pontosságú és a legjobban a mid és late game-ben érezhető. Mu akkor is biztosan teljesít, amikor éppen nincs tere a játékra, meg akkor is amikor annyi van, hogy nem tud vele mit kezdeni. Ez a konzisztencia nem egyszer segítette ki a Newbee-t húzós mérkőzéseken.


kpii

Kpii az egyetlen ausztrál játékos az Absolute Legends TI2-es szereplése óta. Egy egész kontinensről, Ő volt az egyetlen játékos, aki olyan jónak bizonyult, hogy eléreje a legnagyobb versenyeket ebben az évben. Lehet, hogy nem a leg lenyűgözőbb játékos a csapatban, de szolidan támogatja a csapatot a jobbnál jobb megmozdulásaival a játék minden szakaszában, legyen az Batrider, Tidehunter, Dark Seer vagy esetenként Naga Siren. Többször láttunk már kpii-től mérkőzés nyerő Tidehunter Ravage-eket, Aghanimos Batrider lasszókat, vagy tökéletesen időzített Vacuum + Wall kombót Dark Seer-en. Kpii nem ellenkezik, azt játsza amit KaKa, vagy a csapat éppen megkíván. Jelenleg a Doom-ja 15-5-ben áll és mindig jókor, jó helyen találja meg a célpontját, amivel előnyt szerez a csapatnak.

Chuan

Minden nagy csapat mögött áll egy jó support. Ez itt sincs másképp. Chuan nem egyszer segítette győzelemre csapatát a Lion játékával, vagy éppen az Ench(u)antress-ével, amikkel esetenként jobban teljesített, mint az ellenfél Core játékosai. A mostani support páros a régi iG időket idézi Faith-el, de egy kis idő elteltével ez a duo még erősebbé válhat. Chuan győzni akarása nem ismer határokat és ezt mindig is látni lehetett, legyen szó interjúról, vagy játékon belüli teljesítményről. Chuan Lion-ja kiemelendő, hiszen karrierje során 64-22-es statisztikával rendelkezik és mindig eleképesztő látni, ahogy azzal a hőssel játszik. Remélhetőleg a régi TI2-es dominanciát újra láthatjuk majd.

KaKa

KaKa az egyik legjobb új kapitány a kínai régióban. Amíg a kínai csapatok próbálták összeszedni magukat, addig az EHOME az ő vezetésével sikereket ért el, így nem is annyira meglepő, hogy a Newbee egy 29 győzelmes veretlen szériát tudott produkálni, amit egy nagyon hosszú ideig senki nem fog tudni elvenni tőlük. KaKa általában próbál nyitottan állni a játékhoz, hiszen előszeretettel választ olyan hősöket, amik éppen nem része a metának. Meggyőzte kpii-t és Hao-t, hogy váltsanak pozíciót, amivel még inkább szabad kezet kapott a draftok során. KaKa játékosként is tehetséges, hiszen az egyik legjobb Earth Spirit játékos, amivel jelenleg 19-6-ban áll, Witch Doctorral 10-1-ben, Vengeful Spirittel pedig 22-11-ben. KaKa az a játékos aki a csapatot előrébb helyezi mint saját magát, így jó support létére általában beáldozza magát Hao-ért vagy Mu-ért, amivel a Newbee-t segíti a győzelem felé.

Eredmények

Epicenter – 2. helyezés

The Manila Major – 3. helyezés

National Electronic Arena 2016 – 2. helyezés

Nanyang Championship – 1. helyezés

Kövess Minket!