Obituárium - Origen

Obituárium - Origen

Az 2015-ös év talán legnagyobb európai sikertörténete volt az Origen megalakulása és felemelkedése. Mi vezetett el ahhoz az állapothoz, ahol a csapat jelenleg áll és mi lehet a kiút?

Az 2015-ös év talán legnagyobb európai sikertörténete volt az Origen megalakulása és felemelkedése. Mi vezetett el ahhoz az állapothoz, ahol a csapat jelenleg áll és mi lehet a kiút?

Történelem

A Season 4 világbajnokság után elég kemény napjai lehettek a Fnatic menedzsmentnek. xPeke, a csapat arca és egyben a régió talán legnépszerűbb játékosa menni akart, a csapat leszerepelt a világbajnokságon minden erőfeszítésük ellenére. Nem lehetett tudni mi lesz sOAZ, Cyanide, Rekkles és YellowStar sorsa. Az eredeti felállásból végül csak YellowStar maradt meg, ő vállalta be az újoncokkal az ötödik szezont, aminek végül egy világbajnoksági elődöntő lett az eredménye.

xPeke végül meggyőzte sOAZ-t, hogy tartson vele ismeretlen vizekre. Rekkles tanácsára megkereste a teljesen ismeretlen újonc tehetséget, Niels-t akit ma Zven néven a régió legjobb lövészeként ismerünk. Őt Mithy vette szárnya alá, akiről Season 3 óta nem lehetett sokat tudni a balszerencsés Challenger Series fiaskók és a közel fél éves bannja miatt. A jungle pozícióba az európai környezetet hiányoló Amazing került, akire a TSM után különösen nagy elvárások nehezedtek. A csapat az Origen ("eredet") nevet kapta és sikeresen bejutottak az európai Challenger ligába. Itt különösebb nehézségek nélkül verekedték magukat végig az ellenfeleken és klasszikus xPeke stílusban egy Zed backdoorral jutottak be az LCS-be. Ez persze meggyőző volt challenger játékosok ellen, de hát mit fognak majd kezdeni a megállíthatatlannak tűnő Fnatic vagy H2K csapattal?

A nyári szezon alapszakaszában végig a H2K-vel versenyeztek a második helyért, a veretlen, a szezont 18-0 eredménnyel záró Fnatic mögött. Szolid csapatnak tűntek de egyáltalán nem volt meggyőző a játékuk a rendes szezon alatt. A rájátszásokra persze - jó klasszikus Fnatic stílusban - megtáltosodtak és szép játékkal 3-1-re verték a H2K Gaming csapatát, és az ötödik meccsig vitték az addig veretlen Fnatic klubot. A csapat kiforrottnak tűnt, az egész szezon alatt meglehetősen átlagosan játszó xPeke táltosodott meg leginkább. A frissen szerzett pontjaikkal sikeresen kijutottak a kvalifikációs tornára, ahol 3-2 arányban megverték a Team ROCCAT, majd 3-0-ra a szívünknek kedves Vizicsacsi csapatát. Megcsinálták azt, amire nem nagyon számítottunk, a Challenger Series-ből a világbajnokságig meneteltek.

Amikor kikerültek a világbajnokság csoportjai a legtöbb ember lemondott az Origen-ről mint esélyes csapatról. A kínai LPL ligát frissen nyerő LGD csapata megállíthatatlannak tűnt (és valószínűleg az is lett volna ha nem száll a fejükbe a győzelem), a KT Rolster csapata pedig a szolid 3. helyezett koreai csapat volt a régió egyik legerősebb 1v1 toplanerével (Ssumday) felszerelve, egy toplane carry metában. A TSM és az Origen nem tűnt túl esélyesnek ezek mellett a nevek mellett.

Később persze kiderült, hogy az LGD összeomlott miután kirúgták az edzőjüket, az Origen fel tudja venni a kesztyűt a KT Rolster csapatával, a TSM pedig közel sem volt olyan erős, mint eredetileg számítottuk. Megcsinálták az elképzelhetetlent, kijutottak a csoportból és a lehető legjobb csapatot kapták a nyolcaddöntőben: 3-1 arányban legyőzték a Flash Wolves csapatát, majd 3-0 arányban kaptak ki a későbbi világbajnok SK Telecom klubjától. Egy év alatt sikerült a semmiből egy top 4 pozícióba jutniuk, megcáfolva mindenkit, aki szerint már régen kiégett profikról van szó.

Az idei, 2016-os szezon elején kíváncsian vártuk mi történik majd a csapattal, hiszen xPeke többször is jelezte, hogy szeretne visszavonulni teljesen egy menedzseri pozícióba. Emiatt megkaparintották a Unicorns of Love nagy tehetségét, PowerOfEvil-t a középső ösvényre, ami papíron egy nagyon jó cserének tűnt, hiszen PoE elég hasonló stílust képviselt mint xPeke a karrierje végén. Eleinte hihetetlenül jól működött a dolog, az új csapat igen meggyőző játékkal végigverte az IEM San Jose tornát, ahonnan egy aranyéremmel mentek haza.

Az LCS szezon előrehaladtával azonban a társaság egyre inkább nem működött. Folyamatosan dobálták a meccseket jobbra-balra náluk gyengébb kluboknak, végül 4. helyen végeztek a rendes szezonban, csupán 2 ponttal a 6. helyezett Fnatic előtt. A rájátszásokra újra beütött a playoff buff és a döntőig meneteltek legnagyobbrészt Zven & Mithy elképesztő teljesítményének köszönhetően.

A jelek már itt is előttünk voltak, a csapat elkezdett szétesni. Ez az egész régióra kihatással volt - az alsó ösvény elégedetlen volt a gyatra hozzáállással és teljesítménnyel, ezért a G2 csapata meg is környékezte őket. Ezt sikerült elég szerencsétlenül időzíteniük, a G2 csapattagjai idő előtt megtudták a fejleményeket így az ebből következő botrányos teljesítmény eredényeként a régió elveszítette a világbajnoksági #1 seed privilégiumait, vagyis az első helyezett európai csapat simán valamelyik másik régió első helyezett csapatával egy csoportba fog kerülni - ha ez történetesen Korea elég nehéz napoknak nézhetnek majd elébe.

Nem is olyan rég már, hogy elkezdődött a nyári split. A csapat két legerősebb játékosa távozott, amit látszólag elég jól sikerült kompenzálniuk - sikerült megszerezni a G2 ex-supportját Hybridet és az egész régió legellentmondásosabb, de mindenképpen egyik legjobb játékosát, Forg1vent. A csapat sajnos csak papíron tűnt jónak, állításuk szerint gyakorlatilag az összes edzőmeccset elveszítették a split előtt, így az első hét után Forg1ven elhagyta a csapatot. Azóta kiderült, hogy ez nem is biztos, hogy teljesen a saját döntése volt.

Hybrid mellé így jó öreg xPeke került, új pozícióban. Sajnos az az univerzális ragtapasz ami Hai a Cloud9 esetén nem működött itt - xPeke egyszerűen nem jó ezen a poszton, bár hozzá kell tenni, hogy így is több meccset nyertek mint azt a legtöbb ember gondolta volna. Utolsó utáni megoldásként behozták Toaster-t, egy teljesen ismeretlen challenger lövészt, aki meglepően jól teljesített, de nem tudta megfordítani a szekeret. Ez után a jópár bekezdés után jutottunk el a cikk apropójához: az EU LCS utolsó előtti hetének második napján újra xPeke játszik mint ADC.

Komplikációk

Lássuk az apropót, ha a kedves olvasó eljutott idáig: xPeke rosszabb csapattulajdonos mint lövész. Botrányos amit a csapat művelt az elmúlt fél évben szervezeti szinten. A klubot jelenleg úgy tűnik xPeke meglehetősen temperamentumos édesanyja irányítja (akinek többek között a Zven-Mithy duó cseréjének idő előtti kiderülését is köszönhetjük), mivel Enrique-nek edzenie kell. Ezt kapásból két posztra csinálja, hiszen PoE is hajlamos leszerepelni, vagy ha éppen jól is játszik a csapat fejetlen csirkékként rohangál a pályán, mert nincs ott xPeke a csapatban, hogy irányítsa őket.

A szponzorok nagy része elhagyta őket, amit a teljes kiegészítő gárda követett, ráadásul elég cudar hangnemben. Ennek hátterében a nem megfelelő munkakörülmények mellett az áll, hogy egész egyszerűen nincs pénze a szervezetnek.

Nem tudni mennyit használt az edzőgárda a csapatnak, de két tagjukat különösebb habozás nélkül átvette a Fnatic, így feltehetőleg nem rossz szakemberekről van szó. A mai meccsen úgy tűnik xPeke kezd lövészként a Fnatic ellen, ami elég bizarr döntés, hiszen az elmúlt hetekben Toaster tűnt az egyetlen épkézláb játékosuknak.

Jelen állás szerint az Origen utolsó előtti helyen áll a ligában, két pontra lohol mögöttük a ROCCAT. A ROCCAT-nek a UoL, a Schalke és a Fnatic van vissza a szezonból, míg az Origen-nek a 3. helyezett Fnatic, 2. helyezett Splyce és 4. helyezett H2K Gaming ellen kell játszania. Mivel a ROCCAT a visszamaradó csapatai közül a Schalke ellen nyert, a UoL ellen pedig döntetlent játszott abszolúte elképzelhető, hogy az Origen utolsó helyen végzi a szezont.

De mi történik ilyenkor?

Értelemszerűen vissza kell jutniuk az LCS-be. Ha el tudják kerülni a Misfits csapatát, aki edzőmeccseken a jelenlegi első helyezett G2 csapatát is elveri néha, ez valószínűleg sikerülni fog nekik. Minden bajuk ellenére szerencsére még jobbnak tűnnek mint a ROCCAT illetve a Millenium csapata (ami nem jelent sok jót egy világbajnoksági elődöntős csapatnál).

Mit hozhat a jövő?

xPeke előtt két út áll.
Ha visszajutnak az LCS-be a legjövedelmezőbb és legegyszerűbb megoldás az lenne, ha eladná az LCS spotot és az egymillió dollár körüli vételárból (~285 millió forint) élete végégig koktélokat szürcsölgetne egy szívéhez közel álló spanyol szigeten.

A nehezebb út a csapat teljes leradírozása. Kezdjük elölről. Furcsa módon talán a leghasznosabb az lenne, ha a tavaszi splitet a challenger ligában töltené a társulat, ahonnan lenne esély újra felépíteni valamit, ami működik.

Valamit, ami nem olyan szomorú mint a jelenlegi Origen.

Kövess Minket!