ROX Tigers, avagy lesz-e az örök másodikból első?

ROX Tigers, avagy lesz-e az örök másodikból első?

A ROX Tigers a tavalyi évben második helyet második helyre halmozott. Ezt unta meg a menedzsment, és jungle pozícióban Hojin helyére Peanut érkezett az év elején.

A következő cikk eredeti változata január végén jelent meg a League eSport Talk blogon, de néhány aktualizálással a mondanivalója a mai napig releváns.

A ROX Tigers csapata meggyőző előnnyel, 11-3-s összesítéssel vezeti jelenleg az LCK-t, a hivatalos League of Legends Koreai Bajnokságot. A statisztika láttán még talán nem is kapnánk fel a fejünket, mivel tavaly is hasonlóan halakult a helyzet a ligában, idén viszont a tigrisek játéka jelentős változáson ment keresztül. Az egyetlen módosulás a csapat összeállításában történt, ugyanis télen a veterán Lee "Hojin" Ho-jint a menedzsment a Najin tartalék junglerére, Yoon "Peanut" Wung-hora cserélte.

Peanut köztudottan hazája egyik legnagyobb reménységének számít, de 2015-ben főleg a Najin padját melegítette. Tehetsége ellenére a pletykák szerint elég nehéz vele dolgozni, de ez annyira nem meglepő egy 17 éves, sikerre éhes sráctól. A kezdő jungle, "watch", nem nyújtott túl meggyőző teljesítményt a tavalyi évben (sem), a menedzsment mégsem engedte Peanutot játszani. A csapat az év végén felbomlott, így játékosai innentől szabadon igazolhatóvá váltak.

Így vált lehetővé a világbajnokságon második helyezett ROX Tigers számára, hogy a fiatal Peanuttal erősítse a keretét. Az eddigi eredmények alapján a csere jól sikerült. Az alapszakaszt a csapat magabiztosan nyerte (16-2), hogy aztán a rájátszás döntőjében Fakerék ellen a szokásos második helyre érkezzenek be, így lemaradtak a Mid Season Invitation-ről.

Eredmények szempontjából nem változott semmi, mégis a ROX játékban jelentősen feljavult erre a szezonra. Lássuk ez miben nyilvánul meg!

A kutatást leginkább a korábbi jungler, Hojin gyengeségeivel érdemes kezdeni. A játékos gyenge korai jelenléte általában az ösvények hátránya kerülését jelentette. A 2015-s csapat az esetek többségében hátrányból állt fel, és a játékosok közötti összhangra alapozva a kései harcokat megnyerve húzta be a meccsei jelentős részét. Ez bármennyire is működő stratégia, mindig ott van a veszély, hogy túl nagy hátrányba kerülnek, és ezzel behozhatatlan hátrányt szednek össze, amit már egy jó teamfighttal sem lehet kijavítani.

A Cinderhulk patchben annyira nem tudta felvenni a ritmust Hojin, hogy a helyére vészmegoldásként Wisdom érkezett, így onnantól a ROX története során először cserejátékost használt. Egyik játékos sem vált be igazán egész nyáron, így kvalifikálta magát a csapat a világbajnokságra, ahol meglepő módon Hojin élete legjobb formáját hozta. Ennek ellenére a tigrisek tisztában voltak a váltás fontosságával, és a 2016-os évet már Peanuttal kezdték meg.

Peanut érkezésével egyből megtáltosodott a ROX a mérkőzések elején. Az ösvények immáron nem voltak magukra hagyva, így a meccs közepére nem hátrányból kellett visszajönnie Smebéknek. Most már nem csak a 2015-s év végi poke compok láthatóak a tigrisektől, hanem 4-1 split pushok Twisted Fate-tel. Nem nagyon látjuk a szintén Kuroék által kifejlesztett Lulu felállást sem, immáron a midlanertől LeBlanc és más carry hősök is láthatóak. Peanut érkezése tehát sokkal nagyobb teret adott a stratégiai eszközök megválogatásakor.

A fiatal jungle érkezése leginkább Kuro játékán érzékelhető. A tigrisek veterán midlanere eddig általában magára volt hagyva, leginkább támogató szerepet töltött be a játék közepétől. Ez a felállás megváltozott: most már carry hősöket is hoz egy-egy meccsen, melynek köszönhetően a statisztikái is feljavultak - a liga elitjébe tartozik.

A kérdés tehát adott. Smeb, Pray, Gorilla és Kuro mellé érkezett egy tehetséges játékos, aki színt vitt a csapat játékába. Vele együtt a ROX második helyet ért el újra az SKT mögött a bajnokságban, de a nyári alapszakaszt megint dominálja. Vajon sikerül túllépniük az SKT elleni félelmükön, és be tudnak végre húzni egy rájátszást is?

Kövess Minket!