The International 6: LGD Gaming - Kína óriása

The International 6: LGD Gaming - Kína óriása

Folytatódik az International 6 csapatok bemutatása, most terítéken a kínai veterán csapat az LGD Gaming!

A Shanghai Major, valószínűleg a kínai dota szcéna legnagyobb pofonja volt a történelemben. Hiába a Newbee csapata esett ki utoljára a versenyből, de a legjobb teljesítményt az LGD csapata nyújtotta. Elsőként végeztek a csoportkörökben, majd felsőágon kikaptak az MVP csapatától. Alsóágon pedig betliztek bo1-ben a Complexity ellen. Ezek után elkerülhetetlen volt a kínai csapatok közti átigazolások. Ebből talán két nagy csapat jött ki igazán jól, az egyik a Newbee a másik pedig az LGD volt. Miután lezárult az átigazolási időszak, akkor az előző csapatból 3 játékos maradt. A híres kínai hadvezér, xiao8 (kínai berkekben Director 8), talán az egyik legjobb veterán support MMY! és a szupersztár Maybe. Hozzájuk csatlakozott a TI5 2. helyezett CDEC Gaming-ből Agressif és a feltörekvő September.



Elég rögösen indult az útja az új felállásnak, hiszen az ESL One Manila kvalifikáción kihullottak olyan csapatok ellen, mint a CDEC.Y és a VG.R mindkétszer 2-0 arányban. De Icefrog kegyes volt a csapattal és kiadta az új patch-et, amivel xaio8-ék új erőre kaptak és kínában a három legerősebb csapat között foglalták el a helyüket, amiért a Manila Major-re is meghívást kaptak.

Amikor visszagondolunk a Manila Major-re, akkor nem az LGD jut egyből az eszünkbe, hanem a másik három kínai csapat a Wings Gaming, akik előtte nyerték meg az ESL One Manila-t, a Newbee a 20+ győzelmi szériájukkal, illetve a Vici Gaming: Reborn, akik pedig a StarLadder i-League Invitational-t nyerték. Ez az LGD számára még jól is jött, hiszen senki nem készült fel rájuk. Magabiztosan megnyerték a csoportjukat és bár az első körben 2-1 arányban kikaptak a Fnatic-tól, az alsó ágon jót futottak, ahol legyőzték köztük a kínai riválisukat a VG:R-t, illetve bosszút álltak a shanghai-i Major-ért az MVP-t, majd csak a későbbi Major 2. helyezettől kaptak ki a Team Liquid-től. Ezzel a 4. helyet érték el, egy olyan patch-ben és versenyen, ahol 95 különböző hőst választottak a csapatok.

Ezután ismét érkezett egy patch, aminek elején ismételten voltak gondjaik, de Nanyang-ban eloszlatták ezeket a kételyeket és a 3. helyen végeztek. TI6-ra elég szép kilátásai vannak az LGD-nek, hiszen xiao8 vezetésével folyamatosan a legjobb 4 között végezhetnek, ha jól és időben tudnak adaptálódni az új patch-hez. Nem mellesleg az LGD-nek a TI-okon elég jó teljesítményt nyújtanak (3. hely; 9-12 hely; 5-6. hely; 3. hely).

Játékstílus

A kínai dota egyik alappillére az LGD a múltban nem túlzok talán, ha az egyik legunalmasabb Dota-t játszotta. Lassú, megfontolt játék, sok farmolással és magabiztos high ground védelemmel.  Ezt a kínai sztereotípiát gyorsan el is hagyták, ahogy az új játékosokat behozták a csapatba. A mostani metában az LGD próbál minél hamarabb előnyt szerezni magának, mondhatni deathball stílusban végigrohanni a pályán, 12. percben tornyokat szerezni, illetve Roshan-t, ha addig azt már meg nem tették. Hiába a többségében dual core-os felállás a farm többsége Maybe-re fókuszálódik, minthogy Agressif-re (ez leginkább Agressif kedvelt hőseinek köszönhető). LGD talán a late game-ben brillírozik a legjobban, hiszen xaio8-t makro döntései shot calljai világ szinten elismertek és ez jól megfigyelhetőek a játékok során.

Az alábbi videó egy jó példa arra, hogyan milyen magas szintű koordinációval és egyéni teljesítménnyel operál a LGD Gaming csapata.

Játékosok

Agressif

Agressif viccen kívül az egyik legagresszívabb játékos a szcénában. A tavalyi International-on ezt be is bizonyította, hiszen Wild Card-tól egészen a második helyig robogtak, mindezt úgy, hogy se neki se ShiKi-nek nem volt egy mély hero pool-ja. A legendás xiao8 vezetése alatt, illetve MMY támogatásával ezt a gyengeségét kiküszöbölte. Óriási fejlődésen is ment keresztül, mert most már tudja és érzi is, hogy mikor kell inkább farmolni, mint harcolni. De mindent nem lehet egyszerre, hiszen továbbra is inkább a csaták közepén érzi jól magát és ez a kedvelt hősein is meglátszik: Juggernaut, Slark és Lifestealer. Mind olyan hős, amik az early game-t dominálni tudják.

Maybe

Maybe az LGD szupersztárja. Ez nem is meglepő, mivel egy Dota1-es szupersztártól tanult, YaphetS-től. Ma már Maybe-t olyan nagy kínai sztárok mellett jegyzik, mint Super és Ferrari_430. A játékát is jó nézni, mert a játék minden szakaszában releváns. Early gameben nyeri a lane-jét, mid gameben elviszi a hátán a csapatot, late game-re pedig istenné válik. Az egyik legjobb hőse Invoker, amit az utóbbi patch-ben Icefrog buffolt is. Miracle- mellett ő a másik legjobb Invoker játékos a világon.

xiao8

A Director-t talán nem is kell bemutatni, hiszen az egyik legrégebbi és legtapasztaltabb csapatkapitány a játékban. Eddig kétszer szerzett 3. helyet International-okon, 2014-ben és 2015-ben. Xiao8 játékstílusa nem a legvagányabb, de amit megkövetel a csapat, azt tökéletesen teljesíti. Amikor be kell magát áldozni farmban, akkor beáldozza magát, amikor meg a csapatnak teret kell nyernie, akkor teret nyer nekik és járja a pályát és gankel, amíg Maybe és Agressif össze nem szedi magát.

September

Sep az LGD 4. pozíciós pubsztára. Sep-nek elsőre nem úgy tűnik, hogy a legdiverzebb játékos lenne, mert sokszor játszik ugyan azokkal a hősökkel. De miután megnézzük, hogy kik a csapattársai, így érthető is lesz, mivel a banok többsége őket érinti. Csatlakozása után három igazán kiemelkedő hőse van: Earth Spirit, Phoenix, Enchantress. Kíváncsian várjuk, hogy hogyan fog majd a TI6-on szerepelni ezekkel a hősökkel, hiszen nem egy olyan játékos lesz, akik ugyan ezekkel a hősökkel már hírhedté váltak. Ilyen például Cr1t-, JerAx és Puppey. Reméljük, hogy September kilép majd az alulértékelt játékos szerepéből.

MMY!

Az LGD veteránja, aki már 2014 óta a csapat tagja, az egyik legjobban kedvelt support játékos Kínában. MMY pályafutását a 2010-es EHOME-ban kezdte, ami abban az időben dominálta a versenytársakat. Kínai közösség és még a csapattársak is úgy jellemzik, mint egy csendes és lusta játékos, viszont ez a játékban egyáltalán nem érezhető. Sőt, amely hősökkel aktívan játszik talán Ő a legjobb velük, ilyen például a Rubick és Lion. Röviden nem is lehet leírni, hogy MMY mennyire jó és konzisztens játékos, ahhoz egy külön cikket kéne neki szentelni, addig is maga a játéka legyen a bizonyíték rá.

Eredmények

World Cyber Arena - 2. helyezés

Shanghai Major - 9-12. helyezés

Starladder i-League - 3. helyezés

Manila Major - 4. helyezés

Nanyang Championship - 3. helyezés

Dota2 Proffesional League - 1. helyezés

Kövess Minket!