A Renegades-fiaskó - meddig érhet el a Riot mindenható keze?

A Renegades-fiaskó - meddig érhet el a Riot mindenható keze?

Mekkora lehet a kontroll egy játék kiadó kezében? Mekkora befolyásuk lehet egy szervezett ligában? Egy szigorúbb, kontrollált vagy egy szabad, piaci törvények alapján működő rendszer egészségesebb az esport számára? Ilyen és hasonló kérdések merülnek fel az újra felizzó Riot vs Renegades konfliktus során.

Mekkora lehet a kontroll egy játék kiadó kezében? Mekkora befolyásuk lehet egy szervezett ligában? Egy szigorúbb, kontrollált vagy egy szabad, piaci törvények alapján működő rendszer egészségesebb az esport számára? Ilyen és hasonló kérdések merülnek fel az újra felizzó Riot vs Renegades konfliktus során.

Közel három hónapja már, hogy a tavaszi szezon végére egész szép eredményeket begyűjtő Renegades csapatát kitiltotta az észak-amerikai LCS-ből a Riot Games. A csapat vezetőit, a rajongók által főleg MonteCristo néven ismert kommentátort, Christopher Mykles-t és Chris Badawi-t az LCS hely eladására kényszerítették másik két csapat (Team Dragon Knights és Team Impulse) mellett.

Banhammer így még nem csapott le

A büntetés hátterében több dolog állt. Egyfelől Chris Badawi egy évre már eleve kitiltást kapott az LCS-ből, mivel megpróbálta más csapatok játékosait (Quas és Keith) megszerezni anélkül, hogy a csapatok tulajdonosaival beszélt volna előtte. Itt érdemes megemlíteni, hogy amikor ez megtörtént, még nem létezett erre LCS szabály, azt utólag hozták meg és visszamenőleg büntették így Badawit.

A kitiltása ellenére a Riot szerint továbbra is 50%-os tulajdonosi szerepet töltött volna be a Renegades csapatában az egy év leteltével. Fontos megkülönböztetni itt pár dolgot: a csapat tulajdonosa hivatalosan 100%-ban MonteCristo volt, Badawi a vezérigazgatói posztot vitte és a csapat életét egyengette, de nem rendelkezett semmilyen tulajdonosi hányaddal.

A csapat kitiltásának másik fő oka az volt, hogy állítólag néhány játékos biztonsága, jóléte veszélybe került a csapatban. A Riot Games sem erre, sem a tulajdonosi hányaddal kapcsolatos vádakra vonatkozóan nem adott forrást - MonteCristo-nak sem - ami egy visszatérő eleme lesz a történetnek, ráadásul ez a morális problémák központja.

A játékosok jólétének veszélyeztetése mögött egy tényleges incidens állhat. A csapat több volt tagja is megerősített egy esetet, amikor Maria "Remilia" Creveling bejelentette, hogy otthagyja a csapatot: Badawi megfenyegette, hogy a múltbéli orvosi költségeit (Maria transznemű) levonja a fizetéséből. Ez (teljesen jogosan) megrázta Maria-t, aki később az NRG Counter-Strike csapatának házába költözött, Las Vegas-ba.

A harmadik, fő indok a kitiltás mögött az volt, hogy a Riot Games szerint egy be nem jegyzett gazdasági kapcsolat állt fent a Renegades és a Team Dragon Knights között. Való igaz, a két csapat a split során többször cserélt játékosokat, illetve sokat edzettek együtt. A tavaszi szezon végére Alex Ich, RF Legendary és Flaresz a TDK csapatában, míg Seraph és Ninja a Renegades kezdő játékosai között kötött ki. Noha tényleg gyanús volt a kapcsolat a két csapat között - ez nézőként is szembetűnő volt - a két szervezet (papíron) teljesen független volt egymástól, nem osztoztak semmiben.

A probléma a következő.

A Riot Games eladásra kényszeríthet egy csapatot, ehhez értelemszerűen rendelkezik a megfelelő jogkörrel. A helyzet viszont az, hogy itt elég kemény pénzekről van szó, amiért perre lehetne menni. Egy LCS csapat ára körülbelül egy millió dollár (~285 millió forint) körül mozog, arról az esetleges több millió dolláros, évek alatt befolyó potenciális haszonról nem is beszélve, amitől a kitiltás miatt elesik egy sikeres csapat, egy sikeres brand. Egy bíróságon persze ezt nehéz bizonyítani, hogy egy csapat értéke így és úgy növekedett volna x vagy y év alatt, hiszen ehhez szakértők is alig léteznek, esport alapú precedens meg pláne nem, de egy csapat ára egy elég konkrét dolog, és jó kiindulási pontot jelenthet.

A másik gondot az jelenti, hogy a Riot Games úgy tiltotta ki a csapatot, hogy a részükre álló bizonyítékot nem adták ki a kezeik közül. Senkinek. Ez nagyon komoly érvágás a LoL esport oldalának. Az elmúlt időszakban hatalmas mainstream tőkék vándoroltak be az észak-amerikai ligába, elég ha Rick Fox Echo Fox-ára, vagy Shaquille O'Neal-re és az NRG csapatára gondolunk. Eleve bátornak kell lenni befektetőként bármilyen esport brandbe való pénzöntés esetén, de az már a botorság határán imbolyog, ha az ember egy olyan játékba öli a pénzét, ahol indokok megadása nélkül eladásra kényszeríthetnek. Az ESPN értesülései szerint ez így is történt, a Renegades fiaskó miatt több, korábban lelkesnek tűnő nagyobb név torpant meg az utolsó pillanatban, a célvonal közelében.

Montecristo az ESPN-es cikkhez annyit tett még hozzá Twitteren, hogy hamarosan részletesebben is beszámol az ügyről a saját szemszögéből.

Minden nagyobb ligában létezik a lehetőség a fellebbezésre, gyakorlatilag bármilyen büntetés esetén. Ez itt nem adatott meg, és sajnos a teljes történetet sem fogjuk megismerni, így talán az igazságot sem, hiszen a Riot nem hajlandó kiadni a forrásait az üggyel kapcsolatban. Ez pedig sajnos a pénzügyi dolgok mellett egészen egyszerűen ligába vetett hitet csorbítja, ami nélkül a világ legnépszerűbb esportja valószínűleg nem sokáig tartja majd ezt a címet.

Kövess Minket!



League of Legends - Már a skineket is újrahasznosítja a Riot

Több támadás is érte a Riot Gamest a League of Legends közösség felől miután a játékosok "újrahasznosított" VFX elemeket fedeztek fel a PBE-re felkerült legújabb Tündérkirályság kinézeteken.

League of Legends - Megint pocsék gépeken kell gyakorolnia a Fnatic-nak

Rendszeresen visszatérő probléma a nemzetközi eseményre látogató csapatoknak, hogy nem megfelelő teljesítményű számítógépeken kell gyakorolniuk az adott versenyre. Ebbe futott bele most már sokadik alkalommal Humanoid és a Fnatic.