A német belügyminiszter a videójátékok nyakába varrná a müncheni lövöldözést

A német belügyminiszter a videójátékok nyakába varrná a müncheni lövöldözést

Politikai támadás indult a CS:GO és az esport ellen, az ELEAGUE német közvetítését azonnali hatállyal betiltották.

Július 22-én egy 18 éves iráni és német állampolgársággal is rendelkező merénylő 10 embert mészárolt le egy gyorsétterem közelében, további 35 embert megsebesített. Szándékai egyértelműek voltak, a nyomozás szerint régóta tervezte az akciót, összesen 300 lőszert vitt magával aznap. Szörnyű tragédia, melynek esport vonatkozása is van, hiszen amint kiderült, hogy a gyilkos ismerte a Counter-Strike-ot (tényleg csak ismerte, az accountján összesen 10 óra játékidő volt), a németek hadat üzentek a CS:GO-nak, az esportnak és úgy összességében a videó játékoknak is!


 
"The assassin didnt play football in the park like his brother. He played killing in the internet." - Ezzel a nyíltan vádoló címmel járta be az országot a Bild címlapja, melynek tanúsága szerint a müncheni merénylő embereket gyilkolt a neten, míg a többiek fociztak. Néhány évvel ezelőtt megértettem volna ezt a szűklátókörűséget, de 2016-ra az esport komoly iparággá nőtte magát, távolba mutató törekvésekkel és rengeteg támogatóval, a játékosok több tízmilliós számáról nem is beszélve. Ezt az egész felépítményt szeretné megingatni és romba dönteni ez a rossz indulató média-hadjárat. Tisztára mint a középkori boszorkányüldözések.

A Counter-Strike jó pár évnyi várakozás után kilépett az internet homályából és már a televíziós adásokkal kacérkodott. Németországban, a Counter-Strike egyik ikonikus központjában, ahol Major versenyeket tartanak, GamesCom-ot rendeznek de még DreamHack állomása is volt idén, a Pro7 vásárolta meg az ELEAGUE TV-s közvetítései jogait. A történtek fényében azonban a csatorna visszamondta mindenfajta együttműködését a céggel, még az eseményre készített aloldalakat is letörölték honlapjukról. Pedig a mousesports német együttesként már az döntőbejutásért meccsel, a nézők nem is tudják hova tenni ezt a reakciót.



Hiszen vannak emberek, akik több ezer órával a hátuk mögött sem lesznek agresszívak egy FPS játék hatására, nemhogy 10 óra után. Ez csak egy remek indok, hogy a videó játékokat ismét lejárassa a sajtó és a politika, és megmutassák, félnünk kell ellen hatásaitól. Pedig az agresszióra való hajlam sokkal inkább kultúra kérdése. Csak egy szimpla példa. Kölnben 14.000 emberrel együtt figyeltem a Major döntőt a Lanxess Arénában. Kiszámolni is sok lenne, hány óra CS:GO volt az ottani emberek számláján, ennek ellenére körülbelül 20-30 biztonsági ember volt összesen. Zárójelben jegyezném csak meg, kíváncsi lennék, az a 20-30 biztonsági ember egy Szerbia-Montenegró focimeccsen is elég lenne-e ...

A nagyobb baj a TV-s közvetítés betiltása mellett, hogy az eset politikai hullámokat is vert, a német belügyminiszter ugyanis hivatalos sajtótájékoztatóján fogalmazott úgy, részben a videó játékokat hibáztatja a terrorista akcióért. Az eset futótűzként terjedt el a közösségi médiában, a #Killerspiele, vagyis #Gyilkosjáték megjelöléssel.



A dolog esportra vetített hatása egyelőre megjósolhatatlan, de tény, nem vet majd jó fényt az iparágra a németek bűnbak keresése, ahol a CS:GO pillanatok alatt közellenséggé vált az emberek szemében. Számos petíció, rengeteg szponzorral való tárgyalás és terjeszkedésre fordított energia akadhat meg, ennek hatására, és különösen megnehezítheti a CS:GO dolgát, akiről még az eset előtt nyilatkozta a Schalke 04, hogy a csapat imázsába nem fér bele a túlzottan realisztikus lövöldözés, így ilyen csapatot nem indítanak. Vajon mit gondolhatnak most a játékról?

Kövess Minket!