Team Alliance - Vissza a jövőbe

Team Alliance - Vissza a jövőbe

2013-ban ez a csapat hurrikánként söpört végig a mezőnyön és magával ragadta a közönséget is, azóta sokak kedvence. Lássuk a Team Alliancet!

Amikor álomcsapatokról beszélünk, akkor legtöbbször mindenki a szupersztár felállásokra gondol, mint mondjuk a Team Secret, vagy a TI4-es DK csapata (BurNing, Mushi, iceiceice, LaNm, MMY!). Ezzel ellentétben, itt van az Alliance csapata, akik elérték az álmot, majd megjárták a poklok-poklát és mindezek után, egy év után újra összeálltak.

Az Alliance története 2013-ban kezdődik, amit akkor még No Tidehunter-nek hívtak és az akkori felállása a következő volt: Loda, s4, AdmiralBulldog, EternalEnvy és Akke. Az első nagyobb sikerük a 2012-es Dreamhack Winter-en volt, ahol a level 1-es Roshan bait-et mutatták be.

Viszont ez a felállás nem tartott sokáig, EE Sama távozott és érkezett helyette EGM (Enter God Mode). Ezzel a váltással egy teljes 5 fős svéd felállást kaptunk, ami az NTH végét jelentette, ekkor jött az új korszak, immáron Alliance néven. Ez az Alliance később meg is nyerte az International 3-at, ahol összesen 3 mérkőzést vesztettek az egész verseny alatt. Ráadásul a döntőt a másik nagy favorit csapat, a Na’Vi ellen játszották, a későbbi mérkőzéseiket pedig a fanok már El Classico-nak hívták.

A TI győzelmük után az Alliance az egész 2013-as évet az elhíresült split push taktikájukkal játszották végig, több-kevesebb sikerrel, majd végül a 6.79-es patch teljesen véget vetett ennek a stílusnak, illetve a többi csapat rájött, hogy hogyan kell ellenük játszani. Ezután kezdődött az Alliance széthullása. Az International 4-en csak alul teljesítettek, viszont az International 5-re már ki sem jutottak. Először s4 és EGM hagyták el a csapatot, ráadásként pedig Bulldog is szünetet tartott.

Két évvel később, miután lezajlott az International 5, végre jó hírek reppentek fel az interneten, összeáll újra a nagy csapat. Bulldog visszajött a pihenésből, s4 a Secret-ből és EGM is előkerült. (Újra) Összeállásuk után rögtön megnyerték a WCA 2015-öt, illetve a StarLadder i-League Season 1-et, ahol nem kisebb csapatokat vertek meg, mint az LGD és az EG. Ezek után jött a Shanghai Major, ami elég jól indult és megnyerték a csoportjukat, viszont gyorsan az alsóágra kerültek, majd kiestek a Complexity ellen és végül a 7-8. helyen végeztek. Shanghait követően közepes teljesítményt nyújtottak mind Star Ladder-en, mind az EPICENTERen, majd Manila Major-on is, ahol 9-12. helyen végeztek, de legalább emlékeztettek minket arra, hogy a legjobb mérkőzések bizony a Na’Vi és az Alliance között zajlanak.

Amikor kijött az International 6-ra meghívottak listája, az Alliance picit csalódott volt, hogy nem kaptak direkt meghívást és részt kell venniük a tehetségekkel tömött EU kvalifikáción. Szerencsére a csapat saját, TI3-as teljesítményét idézve, végig szaladt az EU kvalifikáción, nem kis csapatokat hagyva maga mögött, mint például az Ad Finem, Fantastic Five, Empire és az Escape Gaming.

Játékstílus

Szerintem az Alliance stílusát nem is kell bemutatnom, ha valaki azt mondja, hogy „Rat Dota”, akkor mindenki az Alliance-ra gondol. Bulldog split push Lone Druidja és Nature’s Prophete, vagy EGM IO-ja és Loda Spectre-je kivétel nélkül mind olyan hős, ami bármikor a pálya bármely részén tud lenni, ezzel megetetve az ellenfelet. Ahogy 2 év után visszatért hozzájuk a meta, ami ismételten engedi a split push taktikákat és hősöket, úgy most is ezt a jól bevált receptet követik. Mostanában olyan hősöket is hoznak, amelyek nem annyira illenek a metába, de a stílusuknak tökéletesen megfelel, ilyenek például a Broodmother és Leshrac pickek. Hiába a TI5 utáni nerf a kecskére, mégis simán hozza s4, mert továbbra is jól split pushol és nem elhanyagolható sebzést oszt ki. Broodmothert pedig Bulldog stílusa miatt hozzák és egy-egy last pick Brood egyenesen földhöz vágja az ellenfelet.

Ha az Alliance-ról van szó, akkor valószínűleg mindig valamilyen jellegű push taktikáról beszélünk, legyen az patkány mód split push, vagy egy 5 fős egységként rohangáló death push taktika. Lassan már nem lesz elég ban kivenni Bulldogot a játékból és a csapatoknak el kell dönteniük, hogy melyik kezükbe harapnak bele. Engedik a hírhedt Bulldog hősöket pickelni, vagy a többi játékosnak engedik meg, hogy a kedvelt hősüket kihozzák. Ilyen például EGM IO-ja, aminek úgy, mint 2013-ban, most 2016-ban is sokat köszönhetnek.

Játékosok

Loda

Loda az Alliance lelke, sőt, megkockáztatom, hogy Loda nélkül nem is lenne Alliance. Leginkább olyan hősöket preferál, amikkel már a játék korai szakaszaiban is harcolhat, vagy segít a csapatának pusholni. Ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy Loda egydimenziós lenne, hiszen olyan hőssel is láttuk már, mint például Spectre, ami leginkább a late game-ben teljesít igazán jól, de a csapat stílusába teljesen beillik.

S4

S4 az Alliance kapitánya már évek óta. Hiába a TI5-ös kiruccanás a Team Secret-tel, végül inkább hazatért a svédekhez. S4 leginkább playmaker és mobilis hősökkel játszik, mint például (million dollar coil) Puck, vagy Batrider, illetve Queen of Pain. Ő az egyik legelismertebb kapitány, aki valaha Dota-zott, olyannyira, hogy amíg a Team Secret-ben játszott, Puppey-tól is átvette a stafétabotot.

AdmiralBulldog

A mém. Legenda. AdmiralBulldog egy igazi életművész.

EGM

EGM az igazi support játékos, meghúzódik a háttérben, végzi a dolgát és segíti a csapatát. Blitz úgy jellemezte, hogy „tök vicces és kedves ember, és soha nem láttam még mérgesnek”. Ez az egyik legnagyobb erénye, hiszen ő tartja össze a csapatot a higgadtságával. Illetve a tri-core felállásban az IO játékai is mérvadóak.

Akke

Már Dota1-ben is együtt játszottak Loda-val és nagyban segített az Alliance-nek, hogy Internationalt nyerjenek. Akke-nak egy kirívó hőse van, az pedig nem más, mint Chen. Akke a világ legjobbja vele, hiszen több mint 200 hivatalos mérkőzést játszott vele és 73%-át (!!!) meg is nyerte. Az Alliance nem is kívánhatna nála jobb supportot, mert ha kell, tud szuper defenzív hősöket játszani, mint Dazzle, vagy hiper agresszívakat, mint Chen.

Elért eredmények:

  • Frankfurt Major - 9-12. hely
  • The Defense 5 - 3. hely
  • World Cyber Arena - 1. hely
  • SL i-Leauge Season 1 - 1. hely
  • Shanghai Major - 7-8. hely
  • EPICENTER - 5-6. hely
  • Manila Major - 9-12. hely
  • ESL One Frankfurt - 5-6. hely

Kövess Minket!