A világ nagy sporteseményei vagy a TI6, melyikkel lehet többet keresni?

A világ nagy sporteseményei vagy a TI6, melyikkel lehet többet keresni?

A világ legnagyobb esport eseményének a nyereménye lekörözi az FA Cup, a US Masters és még sok más sportesemény jutalmazását

Az esport bajnokságok ma már milliókat ültetnek a képernyők elé és nem úgy tűnik, hogy a jövőben elfogynának a rajongók, az esport világ rohamos fejlődésének egyelőre semmi sem szab gátat.

Az utóbbi hónapokban az online közvetítések az internetről elkezdenek megjelenni a TV képernyőkön is, egyre hihetetlenebb az az érdeklődés, amit a rajongók az olyan nagyobb játékok iránt mutatnak, mint a League of Legends, a Street Fighter vagy a CS:GO, ezek mellett pedig már most van pár feltörekvő titán (Overwatch, Smite, Hearthstone), akik egyre nagyobb figyelmet követelnek maguknak. Ez a széleskörű érdeklődés jótékony hatással volt a nagyobb versenyek nyereményalapjaira, az esportolók évről-évre nagyobb jutalmakért harcolnak. 

Annak ellenére, hogy a pénzjutalmak mindenhol növekednek, még mindig van egy megdönthetetlen uralkodó, ha a jutalmakat nézzük, ez pedig a Valve által fémjelzett Dota 2. Július 27-én a The International, avagy a Dota2 világbajnokság megdöntötte a saját (és egyben minden idők) rekordját, amikor a nyereményalap 18 millió dollár fölé ugrott (12,7 millió euró), ez pedig pontosan annyit jelent, hogy a 2016-os bajnokok tehetik zsebre a legnagyobb nyereményt az esportok történetében. Hogy mennyit, arról itt írtunk pontosabban. A tavalyi nyertes csapat, az Evil Geniuses, nagyjából 5 millió eurót vihetett haza.

Hogy megértsük, mégis milyen monumentális ez a pénznyeremény, Az Internatinal Business Times összehasonlított néhány nagyobb sporteseményt és a 2015-ös The Internationalt. A listában előkerülnek olyan versenyek, ahol csapatsportról lesz szó, de egyéni sportesemények is felbukkannak. Azt azért be kell látnunk, hogy a klasszikus sportolók valószínűleg mindig is többet fognak keresni, hiszen a sport világa sokkal öregebb és kiépültebb, mint az esporté, de pusztán a nyereményalapokat figyelembe véve láthatjuk, hogy milyen borzasztó mennyiségű pénzért versengenek a Dota2 háza táján.

Krikett - ICC World Twenty 20

Az ez évi bajnokságot Indiában rendezték és március 8-tól április 3-ig tartott. A döntőben Nyugat India az Egyesült Királyság csapatát győzte le négy kapuval. A győztes csapat 1.6 millió dollárt (1.2 millió euró) vitt haza, 3.8 millióval kevesebbet, mint az Evil Geniuses 2015-ben.

Kerékpár - Tour de France

A százharmadik Tour de France Mont Saint-Michel-ből rajtolt el július 2-án, a cél a Párizsi Champs-Élysées volt, ahova a mezőny július 24-én futott be. A sárga trikót Chris Froome nyerte meg, a Team Sky versenyzője. A 2016-os nyereménye 2.3 millió euró - Kb. 3 millióval kevesebb, mint amit az EG hazavitt tavaly.

Darts – PDC World Darts Championship

A Profi Darts Szervezet 23. világbajnokságát 2015 december 17-től 2016 január 3-ig tartották a londoni Alexandra Palaceban. A regnáló világbajnoknak, Gary Andersonnak sikerült megőriznie a bajnoki címét, amikor is a döntőben legyőzte Adrian Lewist 7-5 arányban. A győzeleméért járó jutalom 300.000 euró volt, kb. 4.7 millióval kevesebb, mint SumaiL-ék kaptak tavaly.

Foci - FA Kupadöntő

A világ legöregebb futball szövetségének bajnoksága több mindennel jutalmazza a bajnok csapatot. A nyertes csapat meghívást kap a jövő évi Bajnokok Ligájába, a nevük felkerül az Örök Trófeára és nem mellesleg egy szép kis summát is zsebre tehetnek. Az FA Kupa ez évi döntőjét a Manchester United csapata nyerte, miután május 21-én a Wembleyben legyőzte a Crystal Palace csapatát 2-1 arányban. A győzelemért a MU nagyjából 1.8 millió eurót vihetett haza, ez kb. 3.2 millióval kevesebb, mint az EG tavalyi pénze (nyilván a játékosok a szponzorok, bónuszok, reklámok miatt ennél azért jóval többet kaptak - a szerk.)

Golf – Masters Tournament

Az ez évi US Masters tornát az augustai Nemzeti Golf Klubban tartották és ez az esemény a négy legnagyobb golfverseny között van a világon. A 2016-os verseny immáron nyolcvanadjára került megrendezésre, a zöld zakót pedig az angol golfozó, Danny Willett viselhette, miután a 67. kört -5-ös eredménnyel zárta. 2016-ban a versenyzők 1.8 millió dollárért (1.4 millió euró) ütötték a golflabdákat, ami 3.6 milló euróval kevesebb, mint az EG tavalyi zsebpénze.

Tennis - Wimbledon

A wimbledoni verseny a Grand Slam torna talán legfontosabb állomása és talán a legöregebb is, hiszen az első bajnokságot 1877-ben tartották. Egy 2007-es szabálymódosításnak hála mind a férfiak, mind pedig a nők egyenlő pénzjutalomért versengenek. A 2016-os versenyt június 27. és július 10. között tartották, a nőknél Serena Williams, a férfiaknál Andy Murray nyert. A 2016-os bajnok pontosan 2 millió euróval lett gazdagabb, de ez még mindig 3 millióval kevesebb, mint amit az EG csapata kapott (ha egy főre visszaosztjuk, akkor persze a teniszezők pénze még több, bár az idei TI-nál már nagyjából ugyanannyi jár majd a győztesnek, mint a wimbledoni bajnoknak - a szerk.)

Tetszett a cikk? Kövesd az Esport1-et Facebook-on!

 

Kövess Minket!