G2A: egy főszponzor, akit csalók tartanak el?

G2A: egy főszponzor, akit csalók tartanak el?

Lehet, hogy a G2A nem is olyan jó hely? A legutóbbi híresztelések szerint nem tesz semmit a csalók ellen és ez már a közösség figyelmét is felkeltette.

Ha láttál már valaha nagyobb streamert a Twitchen, híres youtube-ert, vagy egyszerűen csak néztél már esport-közvetítést, akkor szinte biztos, hogy tudod, mi az a G2A - a hírhedt digitális kulcs kereskedő. A G2A vásárlóinak nagy része a promóciókból talál rá az oldalra, és azért marad vásárlója annak, mert hihetetlen olcsón tud itt vásárolni.

A kulcsok különböző emberektől jönnek, a cég nem a fejlesztőktől szerzi be azokat. A vásárlók pedig nem tudják, honnan jönnek a kulcsok. De az alacsony árak miatt bolondok lennének nem használni azokat. Az új játékok rendre 5-20 dollárral olcsóbbak az oldalon a fejlesztői árakhoz képest, a régebbiek pedig sokszor hihetetlenül alacsony áron kerülnek fel. De mi van akkor, ha ezek a kulcsok nem teljesen legitek? A vásárlók soha nem tudhatják biztosan, hogy mikor kapnak olyan kulcsot, amit már használtak.ű

Ezek a törvénytelen kulcsok a digitális kulcspiac nagyon is jellemző részei, és leginkább a kisebb fejlesztőcégeknek okoz fejfájást. A Kotaku szerint a MangaGamer és TinyBuild csalók áldozatai voltak, nem lopták tőlük a kulcsokat, hanem megvásárolták, de olyan hitelkártyákról, amiket már loptak. A történtek után a TinyBuild azt nyilatkozta, hogy a G2A „bátorítja a csalókat és tolvajokat”.

A lopott pénzen vett kulcsokat nagyon könnyű eladni. Ezt egy csaló is megerősítette, akkor több ezer dolláros kárt okozott a fejlesztőknek. Amikor a csalás kiderül és a fejlesztőknek vissza kell fizetniük a vételárat, az sokszor többe kerül, mint maga a termék. Mivel a Mangagamernek nagyon sok visszafizetést kellett az utóbbi időben csinálnia, a cég ma már komoly pénzügyi problémákkal néz szembe. És a legtöbbször a visszafizetési procedúra nem automatikus, napokig, hetekig de akár hónapokig is eltarthat - és ezalatt az idő alatt a csalók simán kiutalják a pénzt maguknak, amit a G2A oldalon kerestek és felszívódnak.

A Kotaku cikkére a G2A szóvivője ezt reagálta:

„Szeretnénk tisztázni, hogy a csalás eredete nem lopott kulcsokban van, hanem lopott hitelkártyákban, amiket arra használtak, hogy kulcsokat vegyenek. Ezzel együtt szeretném kihangsúlyozni, hogy minden szempontból elítéljük a hitelkártyákkal való visszaélést, és minden szervezetet támogatunk a csalók kézre kerítésében. Az előforduló csalások részleteit ugyan nem hozhatjuk nyilvánosságra, annyit azért elmondhatok, hogy bőven az ipari átlag alatt van a csalások száma. A rendszereink a világ egyik legjobb védelmével rendelkeznek, és a legtöbb esetben ki is szűrik, ha valaki lopott hitelkártyával kísérel meg vásárlást. Világszínvonalú specialistáink azért dolgoznak, hogy a vevői igényeket 100%-ban ki tudjuk elégíteni a G2A piacán.”

Az igaz, hogy a csalásokat nem a kulcsok piaca okozza, de kis pozitív mellékhatásként azért durva profitot húz belőle a cég.

A G2A egyik friss bejelentése alapján a cég új biztonsági kapukat akar beépíteni, ami még több helyen próbálja igazolni, hogy a kártyát a tulajdonosa használja, és ezzel még tovább akarják csökkenteni a csalások számát.

A Victor Reis-ről szóló hírek (ő az egyik hekker aki rendesen kihasználta a visszafizetéseket a MangaGamerrel szemben), kisebb botrányt okoztak, és a G2A nagyobb támogatói lassan kezdenek elhatárolódni az oldaltól. LIRIK, Spamfish és JackFrags már le is vették a hirdetéseik közül a kulcsszolgáltatót, ezzel szemben az utóbbi időben a G2A olyan lépéseket tett, amivel szorosabbra húzta a kapcsolatát pár nagyobb esport-szervezettel. A cég sikeres tárgyalások után ma már az Virtus.Pro és a Natus Vincere főtámogatója.

A negatív híresztelések hatására a G2A a következőt nyilatkozta: „A visszajelzések csak erősebbé és jobbá tesznek minket.”

Ebben a pillanatban a G2A a legnagyobb digitális kulcspiac a világon, de meg kell jegyezni, hogy nem az egyetlen. Valahogy mindig a figyelem középpontjában vannak, még úgy is, hogy sokan ejtették őket, mint szponzorokat, és kapcsolatba hozták őket hekkerekkel. A forgalmuk így sem csökken. A játékosok mindig az olcsó játékokat keresik. Amíg a vállalat nem tesz szigorú lépéseket a csalások visszaszorítására, a morális bélyeg mindig rajtuk marad, de ez úgy néz ki, nem befolyásolja a bevételeiket.

Kövess Minket!