"Hazai tehetségekből nincs hiány, a hozzáállással van a baj" - Vizicsacsi interjú az Esport1-en!

Exkluzív interjú az aktuális csapatról, a szezonról, a rájátszási esélyekről és a magyarokról a legeredményesebb hazai League of Legends játékossal!

Kiss "Vizicsacsi" Tamás és csapata, a Unicorns of Love zsinórban negyedik alkalommal jutott be az EU LCS rájátszásába. Bár tavaly nyáron sokkal előnyösebb helyen álltak a világbajnokságra való kijutás szempontjából, akkor mégse sikerült nekik. Idén tavasszal egy jó kezdés után Diamond vízumproblémái miatt csak végigszenvedték a szezont, aminek a következtében a nyárra ismét újjá kellett építeni a csapatot. Ismeretlen nevek érkeztek az UOL-ba, az első 2-3 héten mutatott játék alapján biztos kieső csapatnak titulálták őket, mégis feltámadtak és berepültek a 6., még rájátszást érő helyre. Pontokkal szinte biztos, hogy nem juthatnak ki a vb-re, a nyári split győzelemnek se ők a favoritjai, de a regionális selejtezőből még meglehet az álom vb szereplés. Csacsi nagyjából egy éve nem adott interjút, most azonban készséggel válaszolt az Esport1 kérdéseire.

Esport1: Először is köszönjük, hogy a nyári hajrá előtt a rendelkezésünkre állsz. Az elmúlt 1 évben nem nagyon adtál a magyar sajtónak interjút, volt ennek különösebb oka?

Vizicsacsi: Nem volt különösebb oka, egyszerűen csak nem szeretek interjúkat adni LCS szezonok közben, hanem inkább csak a gyakorlásra akarok fókuszálni.

Esport1: Meg kell, kérdezzem: 7x voltál MVP a nyári szezonban, abszolút kiemelkedő a teljesítményed nem csak az UOL-t, de az európai toposokat is figyelembe véve. Te hova sorolnád magadat jelenleg az összes EU LCS topos közül? Lehet, hogy én elfogult vagyok, de a Top3-ban szerintem simán ott vagy.

Vizicsacsi: Valóban jó szezont tudhatok magam mögött eddig, úgy érzem bármelyik EU topossal fel tudom venni a versenyt, de ilyen top 10-es listát fölöslegesnek tartok, mivel minden játékost csak a csapatán belül lehet megítélni. A jelenlegi csapatomban sokkal több lehetőséget kapok arra, hogy az ellenfél toposához képest előnybe kerüljek, mint a korábbi UOL felállások esetében, ami főleg annak köszönhető, hogy nagyon fontosnak tartjuk hogy a topos split pushban meg tudja verni az ellenfél toposát, a laning fázis vége után. Általában ha előnybe kerülök és folyamatosan nyomást tudok gyakorolni ezáltal, akkor jóval nagyobb esélyünk van a győzelemre, mivel ez rengeteg lehetőséget ad nekem proaktív megmozdulásokra, míg az ellenfél csak reagálni tud.

Esport1: Az örök kérdés, ami a mai napig foglalkoztatja a rajongókat: Szerinted jó ötlet volt erre a régióra a Bo2 formátumot alkalmazni a Bo3 helyett? Nem érzed úgy, hogy Európa hátrányban lesz a  többi régióhoz képest a világbajnokságon?

Vizicsacsi: Nem érzem rossznak a Bo2-t, de általában 1-1 után mindkét csapatnak hiányérzete van, és mindenki úgy érzi, hogy a 3. meccset ő nyerné meg, úgyhogy azért mégiscsak a Bo3-at preferálnám. Azt, hogy ez miatt hátrányba kerül-e az európai régió, azt nem tudom, de még igy is duplájára nőtt az LCS alapszakasza során lejátszott meccsek száma, úgyhogy ez mindenképpen jobb, mint a régi Bo1-es meccsek.

Esport1: Kanyarodjunk vissza egy kicsit a nyár elejére. A tavaszi szezonotok elment a jungle problémákkal, nyárra elment Steelback és Fox is, így ismét neked és Hylissangnak kellett újjáépíteni a csapatot. Move már ismert volt az NA LCS-ből, de Exileh és Veritas szinte teljesen ismeretlen névnek számítottak, miért pont rájuk esett a választás ahelyett, hogy pl. ismertebb, már mondjuk LCS rutinnal rendelkező játékosokat szerződtettetek volna? Ott volt pl. Tabzz, aki az Alliance-s időkben remek formában játszott, vagy midre pl. Pepiinero...

Vizicsacsi: Lett volna lehetőségünk ex-LCS játékosokat hozni, viszont nem tartottuk megfelelőnek a mentalitásukat. Ami azt illeti, főleg a jó hozzáállást vettük figyelembe az új játékosok kiválasztásánál, hogy egy olyan csapatunk legyen, amelyik nem esik össze akár vereség sorozatok után sem. Természetesen a skillt is fontosnak tartottuk, Veritas-t már télen is lehetőségnek tartottuk, az amerikai Challenger Seriesben jól játszott, Exileh pedig Challenger top 5-ön belül volt.

Esport1: A rutin és az összeszokottság hiánya meg is látszott az első hetekben, nagyon sokan - őszintén bevallom, köztük én is - leírták ezt a lineup-ot erre a szezonra az első 2-3 hét után. Olvasva a közösségi médiát, a szurkolóktól is nagyon sok negatívumot kaptatok akkoriban. Milyen hatással volt ez rátok és főleg az újakra? Hogyan kezeltétek ezt házon belül?

Vizicsacsi: Nem szoktunk túlságosan nagy figyelmet szentelni a közösségi médián írtaknak, főleg vereségek után én pl. ki is emeltem az újaknak hogy ne nézzék, ne hagyják hogy ez befolyásolja a játékukat, a csapathoz való hozzáállásukat, hanem csak az a fontos, hogy csapaton belül hogyan vélekedünk egymásról. A vereségek ellenére nem estünk össze, gyakoroltunk hétről hétre, sokkal nagyobb motivációval, mint amit a korábbi felállásainknál tapasztaltam, és ennek meg is lett az eredménye. Kiküszöböltük az alaphibáinkat, az újak hozzászoktak az LCS-hez és megjött a győzelmi sorozat is.

Esport1: Azóta persze - legnagyobb örömömre - sikerült megcáfolnotok, amióta a 4. héten váratlanul legyőztétek az H2K-t, az azt követő 10 mérkőzésen összesen kétszer kaptatok ki, ami bravúros teljesítmény. Változtattatok valamit házon belül (értsd: új edzési módszer, esetleg felvettetek új embert), vagy egyszerűen csak elkezdett összeállni, amit a szezon elején megálmodtatok?

Vizicsacsi: Nem változtattunk semmit, egyszerűen csak effektív volt a gyakorlás, és ennek előbb utóbb be kellett érnie. Nem vesztettük el a hitet egymásban, kitartottunk egymás mellett, sőt, azt mondanám, ez még jobban össze is kovácsolt minket.

Esport1: A szezon eleji kudarcok során se fordult meg egyszer se a fejedben, hogy esetleg másik csapat után nézz? A G2-nál Kikis, a Fnaticnál Gamsu nem volt épp formában…

Vizicsacsi: Nem fordult meg, mivel úgy éreztem, hogy jó a közeg ahol vagyok, és a játékosok is jók, csak idő kell nekik, hogy ezt megmutassák az LCS-ben is. Bíztam benne, hogy a hibákat minél hamarabb ki tudjuk küszöbölni, és hogy végül beérünk egy rájátszást érő helyre.

Esport1: Mindig is azt hangsúlyoztátok, hogy a demokratikus shotcallingban hisztek és ezt is alkalmazzátok, a nyáron viszont abszolút úgy tűnik, hogy te irányítasz. Mekkora részét irányítod most a játéknak, hogy zajlik a jelenlegi ingame kommunikáció?

Vizicsacsi: A shotcallingunk ugyanolyan mint korábban, és szerintem ez a legeffektívebb. Mindenki hozzáteszi a maga részét a dolgokhoz, ha pedig valaki lehúzza a csapatot kommunikáció terén, vagyis nem ad elég információt, akkor azt kiemeljük, és a következő meccseken már ő is hozzáteszi a maga részét a játékhoz. A probléma korábban az volt, hogy egyes játékosok nem voltak hajlandóak belátni, ha a kommunikáció nem volt a helyén és úgy gondolták, hogy ők mindent jól csinálnak. Így persze, hogy nem működik a demokratikus shotcalling, ezeknek a játékosoknak szükségük van valakire, aki megmondja, hogy mit csináljanak. Az is igaz, hogy kicsit többet teszek hozzá én is a dolgokhoz, mint korábban, ami főleg a jelenlegi jó közegnek köszönhető, mivel úgy érzem, hogy amit mondok, azt a játékosok megbecsülik, és hajlandóak befogadni.

Esport1: Mi a véleményed a jelenlegi metáról? A carry top látványosan előnyödre válik, Gnarral pl. 5-0-ba vagy a nyári szezonban.

Vizicsacsi: Nagyon tetszik a mostani meta, főleg a 6.15-ös patch-csel, amely után már laneswap-ok sem lesznek. Az alap lanelést erősségemnek tartom és magabiztos vagyok 5-6 hőssel bármilyen más hős ellen. Jobb formában érzem magam, mint valaha, és a meccsekhez való hozzáállásom is helyén van a korábbi szezonokhoz képest. Nincs már olyan, hogy gyengébbnek érzem magam az ellenfelemnél, még olyan matchupokban sem, ahol vesztenem kéne, mivel tudom, hogy azért kapom a kedvezőtlen matchupot, mert ez volt a legjobb választás a csapat részéről és ezzel a hőssel tudok a legtöbbet hozzátenni a győzelemhez, még ha a laning fázis kicsit nehezebb is.

Esport1: Mi a véleményed az európai ligáról? Változtak a körülmények az elmúlt két évben? Ha igen, milyen irányban?

Vizicsacsi: A színvonal nőtt, a csapatok erősebbek, és nincs nagy különbség az alsóház és felsőház között, vagyis bármikor lehetnek meglepetés eredmények.

Esport1: Egy hazai vonatkozású kérdés: két év telt el azóta, hogy egyedüli magyarként kijutottál, viszont se a magyar játékosok, se a magyar csapatok meg se közelítik egyelőre akár csak a Challenger Seriest (Mumust leszámítva talán az orosz ligából). A legtöbben azzal jönnek, hogy de hát kevés a pénz, meg munka/suli mellett nincs idő gyakorolni, neked mégis sikerült. Szerinted a pénz inkább csak kifogás és a motiváció/tehetség hiányában kellene keresni itthon a problémákat?

Vizicsacsi: Szerintem vannak, akiknek lenne lehetősége kijutni az LCS-be, tehetségből nincs hiány. Viszont a hozzáállással rendszeresen problémák vannak, amikor valaki eléri a Mastert EUW-n, máris úgy érzi, hogy LCS-be való lenne. Ez nem így működik, ha LCS játékos akar valaki lenni, annak legalább Challengert el kell érnie, Challenger csapattapasztalatot szereznie, és stabil teljesítményt nyújtania a meccsek nagy részén. Úgy vettem észre, hogy a többség, amikor elér magas szintre, már nem fejlődik tovább, hanem rendszeresen a csapattársakat hibáztatja még a saját hibáiért is, ez pedig nem előrelépéshez, hanem az adott szinten való megrekedéshez vezet.

Esport1: A Giants vár rátok a zsinórban 4. playoffotokban. 1-1 a nyári mérlegetek ellenük, most azonban Bo2 helyett egy Bo5 jön. Mit vársz te ettől a meccstől és továbbjutás esetén a G2 elleni párharctól?

Vizicsacsi: A gyakorlásunk jól megy, úgy érzem, nagyon gyorsan elsajátítottuk az új, 6.15-ös patch bejövetele utáni metát és stabilabbak vagyunk a Giantsnél. Természetesen nem tudjuk, hogy nekik hogy megy, de igazából nem is tartom túl fontosnak ezzel foglalkozni, ha nekünk jól megy és a saját játékunkat tudjuk is hozni, akkor biztos vagyok benne, hogy megnyerjük ezt a Bo5-t. A G2 pedig ugyanúgy verhető, mint bármely másik csapat, úgyhogy csak ugyanúgy kell ellenük készülni, mint bárki ellen, és nem szabad túlbecsülni őket.

Esport1: Megelőlegezek nektek egy vb szereplést. :) Van olyan játékos akire kimondottan felnézel, aki ellen szeretnél játszani?

Vizicsacsi: Smeb. Őt tartom a legjobb top lanernek jelenleg, és ha kikerülnénk, megtiszteltetés lenne ellen játszani.

A Unicorns of Love és a Giants összecsapása az EU LCS nyári szezonjának negyeddöntőjében 2016. augusztus 13-án, szombaton magyar idő szerint 17 órakor kezdődik, a mérkőzés Bo5, győzelem esetén a G2 az ellenfél a legjobb 4 között. Magyar közvetítés természetesen lesz, mégpedig itt:

Watch live video from MagyarLoLTV on www.twitch.tv

Tetszett a cikk? Kövesd az Esport1-et Facebook-on!

Kövess Minket!