A Valve elkaszálta a hatodik embert, a csapatok csak magukra számíthatnak

A Valve elkaszálta a hatodik embert, a csapatok csak magukra számíthatnak

Major torna? ESL esemény? Edzők segítenek a csapatnak? Na azt már NEM!

Hatalmas bejelentést tett a Valve, ami ezután következett, arra nincsenek szavak ... akár ezzel is kezdhettük volna, de nem, mert vannak rá szavak, nem is kevés. Ritkán foglalkozik a Valve a CS:GO-val, akkor se azzal, amivel kéne, ez tegnap is kiderült, miután a vállalat bejelentette, hogy innentől az általa szervezett major tornákon limitálva lesz az edzők szerepe a meccseken. Az ESL is átvette a szabályozást, szóval innentől minden major és ESL verseny ezt alkalmazza majd.

Ja, hogy a coach volt az Ingame Leader? Na persze, ok csá!

A hivatalos email szerint a Valve jelenleg 6. csapattagként, mintsem tényleges edzőként tekint a coach-okra, ennél fogva döntöttek úgy, hogy limitálják az edzők és a csapatok közötti kommunikációt a nagy tornákon.

"Az olyan tevékenységek, mint a pénzügyek figyelése, cselekvésre ösztönzés, vagy szituációk külső szemlélőként való értelmezése fontos részei a Counter-Strike-nak. Ha egy személy ezekkel foglalkozik, őt játékosnak tekintjük." - áll a Valve közleményében.

Ennek értelmében az edzők mostantól csak a bemelegítés ideje alatt, a félidő szünetében és az újonnan bevezetett négy, pályánként 30 másodperces szünetben kommunikálhatnak a csapattal.

Melyik versenyeket érinti ez pontosan?

Az biztos, hogy minden, a Valve által szponzorált major torna is ezt a szabályt alkalmazza innentől, de az ESL is jelezte, hogy az ő offline eventjeinket is ez lesz érvényes, a szeptember végi, new yorki eseményen már eszerint játszanak majd az együttesek.

Ugyanakkor a FACEIT/ECS jelezte, ők nem kívánják ezt a rendszert alkalmazni, ez pedig azért rendesen összezavarhatja majd a csapatokat, hiszen bizonyos versenyeken lehet +1 emberük, máshol pedig a játékosoknak maguknak kell megoldaniuk az IGL-t.

Kiknek fáj ez a leginkább?

Na'Vi, NiP, Liqud, mouz, FaZe, Dignitas, csak hogy néhány csapatot említsünk. Sok csapat azért cserélt az elmúlt hónapokban játékost (Zeus, pronax stb.), hogy az IGL-t kiszervezzék egy edzőnek és egy mechanikailag tehetségesebb játékost ültessenek a helyére, most azonban borult a rendszer, vissza kell állni a hagyományos módszerre.

A Selfless ezdője és tulajdonosa, Steve "Ryu" Rattacasa szerint a jelenlegi edzőknek a jövőben több hasznuk lesz, ha visszamennek aktívan játszani, mert akkor továbbra is ők irányíthatják a csapatot, csak belülről. Ráadásul sokkal nagyobb szerepet fognak kapni a mérkőzések előtti elemzések és a stratégiai tervezés.

A teljes CS:GO szcéna tiltel

Természetesen a profiknál és a CS:GO-val foglalkozó szakértőknél is kiverte a biztosítékot a Valve döntése.

ReDeYe szerint az edzők emelték a CS-t egy új szintre és nem ért egyet a döntéssel.

Olofmeister szerint már értelme sincs annak, hogy leüljenek beszélni a Valve-al...

Zeus szerint a CS:GO kompetitív szcénája a nyár elején kezdett zuhanni, most pedig már inkább csak valami szappanoperára hasonlít.

FalleN szerint a kiadónak a közösséggel együttműködve kéne dolgoznia és megadni nekik, amit szeretnének, ahelyett, hogy az időt pocsékolnák ilyen döntésekkel.

Nektek mi a véleményetek a Valve döntéséről?

Tetszett a cikk? Kövesd az Esport1-et Facebook-on!

Kövess Minket!