Worlds 2016 csapatbemutató: Samsung Galaxy

Worlds 2016 csapatbemutató: Samsung Galaxy

A League of Legends világbajnokságon résztvevő csapatokat mutatjuk be sorozatunkban, melynek első része a koreai Samsung Galaxy csapatáról szól.

Bő két hét múlva kezdődik az idei év legrangosabb League of Legends eseménye, az Amerikában megrendezésre kerülő Worlds, azaz a League of Legends világbajnokság. Ezen apropóból végignézzük a rendezvényen szereplő csapatokat, kiemeljük erősségeiket, gyengeségeiket, elemezzük játékosállományukat, és azt, hogy ezek alapján milyen eredményt várunk tőlük. Sorozatunk első része a Samsung Galaxyról szól, akik meglepő módon, felülkerekedve a KT-n, harmadik csapatként fogják képviselni Koreát a világbajnokságon.

Kezdjük egy kis történelemmel!

A technológiaipari óriás Samsung 2013 óta van jelen a közösségben, mikor az MVP Ozone, és az MVP Blue csapatait vásárolta meg egy az egyben és indított saját League of Legends részleget. Ekkortájt még volt lehetőség testvércsapatok futtatására a ligán belül, így a két formáció összesen 20+ játékost foglalkoztatott. Erre épült a 2014-ben révbe ért Samsung Galaxy White is, gyakorlatilag 2013-ban már minden későbbi világbajnok az alakulat berkein belül tevékenykedett.

2014 végén aztán jött az azóta is rengeteget emlegetett nagy koreai exodus ideje, így mind a 10 Samsungban játszó kezdőjátékos áttette székhelyét Kínába. A csapatot újra kellett építeni gyakorlatilag a nulláról, így az addig ismeretlen CuVee, Eve, BlisS, Fury, Wraith volt az első ötös, akik az megújult Samsungot képviselték.

A világbajnok Samsung Galaxy White (forrás: esportspedia)

A világbajnokság után

Az immáron testvércsapatok nélküli, sztárjaitól fosztott ligában hatalmas volt a fejetlenség az első évben. Ezt mi sem mutatja jobban, hogy a most ROX néven futó Tigers addig senkinek nem kellő játékosokból összerakott csapata dominálta mindjárt az első alapszakaszt. A Samsung tavasszal utolsó helyen fejezte be a ligát, mely kiábrándító teljesítmény az aktuális világbajnoktól, még ha a felállás újnak is számított (amúgy is szinte az összes csapat így volt ezzel). A visszajutásért zajló selejtezőkön a Prime Clan és a Xenics ellen sikerült újra bejutni az LCK nyári szezonjára, ahol végül a hetedik helyen végeztek, mely távol volt a rájátszástól, de legalább bebiztosították helyüket a következő évre. Ekkor került a csapathoz az eddig Brazíliában játszó Crown.

2016, a fellendülés éve

Az idei évre kezdett jobban összeszokni a társaság, melyhez kellett azért Ambition leigazolása is. A padra érkezett még Helper, és a rájátszásban Wraithet váltó CoreJJ. A Samsungból tavaszra egy magabiztos középcsapat lett, mely csak hajszálnyival maradt le a rájátszásról. A mindent eldöntő fordulóban alulmaradtak Korea UoL-ja, az Afreeca Freecs ellen.

A nyárra tovább fejlődött a gárda, immáron a telefonos csapat teljesítményét figyelte mindenki. A bajnokságot a ROX és az Afreeca legyőzésével kezdték, végül csak az SKT tudta őket megállítani a harmadik héten egy négy meccses veretlenségi sorozatot követően (addig mapot sem vesztett az SSG). Crown tehetsége szép lassan konzisztens teljesítménnyé változott, mely nagyban köszönhető Ambition rutinjának és segítségének. Ruler ugyan várakozások alatt teljesített év közben, de újonctól így sem elvárható statisztikákat produkált. Végül a negyedik helyen végzett a csapat, így bekerültek a rájátszásba. Az első körben végre sikerült felülkerekedni a Mickey vezette Afreeca Freecs-en, a KT viszont már sok egyelőre.

Nem volt idő azonban sokáig bánkódni, mert megfelelő mennyiségű pontot szereztek a regionális selejtezőkhöz, így készülni kellett a megmérettetésre. Az új patch (6.15) a csapatnak kedvezett, mivel az alsó ösvényen Ruler, és az őt támogató Wraith jó lanernek számítanak még a koreai bajnokságban is. CuVee-nek volt egyedül félnivalója, ő inkább a Smeb-i fejlődési utat választja eddig karrierje során, azaz nagyon lentről indul, de már vannak hasznos és emlékezetes megmozdulásai.

A tornán immáron harmadszor sodorta a sors Mickey-éket a Samsung alakulat elé, de újra simán hozták a formájukat Rulerék, és magabiztosan nyerték meg az elődöntőt. A világbajnokságért folyó mérkőzésen a KT Rolster következett. Az a KT, melyet a Samsung 2014 óta nemhogy megverni nem tudott, de még csak mapot sem nyertek ellenük. Ssumday és társai egyébként is remek formában voltak. A ROX-ot megszorongatták a nyári döntőben, miután az ősi rivális SKT ellen 2-0-ról fordították meg a mérkőzést. A többi már történelem: a hihetetlenül kiegyenlített és jó összecsapáson (3-2) végül a Samsung örülhetett, így Ambition hosszú karrierje megkoronázásaként végre világbajnokságon vehet részt.

A csapat

A világbajnokságot nyerő alakulat nem csak játékosait vesztette el 2014 végén, de az edzői gárda is elhagyta őket, így az infrastruktúrán kívül semmi nem volt adott a mostani jó szerepléshez. Vezetőedzőnek leigazolták a korábbi Starcraft2 pro-t, Choi Woo-bum-t, aki a hírek szerint keményen fogja játékosait. Nézzük a jelenlegi felállást!

CuVee (Top)

Fent CuVee képviseli az idei Samsungot eléggé változatos sikerrel. Mindjárt az elején érdemes leszögezni, hogy ő bizony egy támadható pont lesz már a csoportmérkőzések alatt. Smeb-hez hasonlóan egykoron CuVee is birtokolta a legrosszabb toplaner címet a ligában, de mára szolid tudással, és a metát kielégítő champion pool-lal rendelkezik. Mára annyira nem borús a helyzet, mert a regionális selejtezőn mindenkit meglepve tudta tartani Ssumday tempóját. Játszik GP-vel (bár a VB-n a kalózt már nem hiszem, hogy látjuk), de ne várjunk tőle, hogy a hátán viszi a csapatot. Kérdés, hogy mostani jó formája tartós lesz e?

League of Legends Samsung CuVee

CuVee (forrás: Lolesports.com)

Ambition (Jungle)

A játékos, aki ellen Faker bemutatkozott, nem is akárhogy. Ettől függetlenül ne gondoljuk, hogy a veterán Ambition ne tudna játszani. A CJ-hez sokáig ragaszkodó játékos idén a feltörekvő Samsungba igazolt, és milyen jól tette. Rutinja sokat hozzáad az amúgy nagyon fiatal, és tehetséges társak teljesítményéhez. Hátrányban is jól játszik, melyet a KT ellen többször be is mutatott, de ha kell, egy jó Nidalee választással akár meccseket képes egymaga lehozni. Hosszú karrierje ellenére ez az első világbajnoksága, így biztosak lehetünk benne, hogy jól fog teljesíteni.

League of Legends Samsung Ambition

Ambition (forrás: Lolesports.com)

Crown (Mid)

Szép lassan Korea egyik legjobb középső játékosa vált belőle, melyet végre a világnak is bizonyíthat. Általában kiváló a meta hősökkel, adott időszakokban Viktorja, Azirja vagy Varusa egészen kiemelkedett még a koreai mezőnyben is. Régebben assassin specialistának számított, mára ebből nem sok maradt meg kompetitív szinten. Remek laner, jó csapatjátékos, Ambition segítségével valószínűleg meglepi a világ egy részét teljesítményével. Ahogy korábban már írtuk, rá mindenképp érdemes lesz figyelni a verseny alatt!

League of Legends Samsung Crown

Crown (forrás: Lolesports.com)

Ruler (AD Carry)

A koreai soloQ-ból előhúzott tehetség az IM-hez igazoló Fury-t váltja. Nem kis nyomás nehezedett rá, hiszen Fury-t deft utódjának tartották a csapatban, melyet tavaly köré is építettek. Idén ez a teher lekerült a válláról, immáron Crown ugyan úgy besegít a nehéz feladatok ellátásába, mint Ruler. Az újonc lövész tapasztalatához képest nagyon jól helyezkedik, és lanen is halálos. Ez persze sokszor a vesztét is okozza, mert esetenként a kelleténél több kockázatot vállal, és feleslegesen hal meg. Amennyiben ezt a hibát orvosolni tudja, így ő lehet a bajnokság másik felfedezettje.

Ruler (forrás: Lolesports.com)

CoreJJ/Wraith (Support)

Érdekes a kérdés a Samsung támogató pozíciójában. Az év jelentős részében Wraith kezdett Ruler mellett az alsó ösvényen, ráadásul ő látta el a shotcaller pozíciót is csapaton belül. A regionális döntő Afreeca elleni második meccsére cserélték le CoreJJ-re, aki remek teljesítményével megragadt a csapatban. Eleinte csak Bard játékáról volt ismert a Dignitast is megjáró koreai, de a KT elleni meccsen már más hősökkel is szerepet kapott. Látszólag nem volt probléma Wraith elvesztése a csapat számára, sőt  CoreJJ-vel mintha még összeszedettebb teljesítményt nyújtana a Samsung a játék globális stratégiai részében. Kérdés, hogy a világbajnokságon ki fog kezdeni. Ha a jelenlegi formát vesszük alapul, akkor valószínűleg CoreJJ.

CoreJJ (forrás: Lolesports.com)

Hogyan fog szerepelni a Samsung a világbajnokságon?

A világbajnoki címük óta először szereplő csapat mindjárt bekerült a halálcsoportba a TSM és az RNG társaságába. A komoly infrastruktúrára, edzői háttérre, és a jelenlegi formára való tekintettel azt mondom, hogy a Samsung kijuthat a csoportból. Tehetségben nincs hiány és szervezettségi szempontból is konstans fejlődést mutatnak az elmúlt közel két év távlatában. A hazai pályán játszó TSM ellen nem lesz könnyű dolguk, az RNG meccs szinte zsákbamacskának számít a kínai teljesítményeket nézve az utóbbi időkben, a Splyce-nél pedig sokkal jobbak.

Hátrányuk a rutintalanság és a nemzetközi játékstílus ismeretének hiánya lehet, amit most kicsit kompenzál a helyzet, hogy minden VB-n résztvevő csapat épp náluk bootcampel. Korábban komolyabb arany-előnyről is képesek voltak meccseket bukni, így a váratlan helyzetek zavarba hozhatják őket.

Összességében egy meglehetősen alulértékelt csapat szerepét tölti be a Samsung, aki sokak számára meglepetést jelenthet, ha kijut csoportjából.

TETSZETT? AKKOR KÖVESS MINKET FACEBOOK-ON!

Borítókép forrása: peekand.co

Kövess Minket!