Worlds 2016 csapatbemutató: Edward Gaming

Worlds 2016 csapatbemutató: Edward Gaming

A League of Legends világbajnokságon résztvevő csapatokat mutatjuk be sorozatunkban, melynek második része a kínai Edward Gaming csapatáról szól.

Bő két hét múlva kezdődik az idei év legrangosabb League of Legends eseménye, az Amerikában megrendezésre kerülő Worlds, azaz a League of Legends világbajnokság. Ezen apropóból végignézzük a rendezvényen szereplő csapatokat, kiemeljük erősségeiket, gyengeségeiket, elemezzük játékosállományukat, és azt, hogy ezek alapján milyen eredményt várunk tőlük. Sorozatunk első részében a Samsung Galaxy esélyeit latolgattuk, most pedig az Edward Gaminggel teszünk hasonlóképpen.

A nagy koreai exodus előtt

Az Edward Gaming 2013 szeptemberében indította League of Legends csapatát, mely sikeresen kvalifikálta magát a következő évi első osztályba, az LPL-be. A felállást ekkor Koro1, a World Elite korábbi játékosa, ClearLove, U, NaMei, és fzzf alkotta.

Erősen kezdte a csapat a bajnokságot, az OMG-t leszámítva mindenkit legalább egyszer elvertek az alapszakaszban. A rájátszásban megmaradt a jó forma, ráadásul az iG-nek köszönhetően az OMG-vel sem kellett találkozniuk a döntőben, amit aztán simán 3-0-ra behúztak.

A nyár hasonlóképpen alakult Clearlove-k számára. Magabiztos teljesítmény az alapszakaszban, három sima győzelem a rájátszásban. Mapot egyedül az OMG tudott ellenük nyerni az elődöntőben, ezen kívül veretlenül rohant végig az EDG a kínai mezőnyön.

2014-ben még mindenkinek szerepelnie kellett a regionális selejtezőkön, bár az EDG számára csak az volt a tét, hogy melyik kalapba kerülnek. A regionális rájátszást behúzó Star Horn Royal Club ellen megint bizonyítottak a srácok, és első kiemeltként kerültek a régióból a világbajnokságra.

A VB-n újoncnak számító EDG Kína domináns csapataként érkezett, de egyáltalán nem meggyőző módon jutottak csak ki a csoportból az ahq-val azonos pontszámmal. A rájátszás első körében a SHRC várt rájuk, akik megálljt parancsoltak nekik (a Royal akkor ugye végül a döntőig ment).

A nagy koreai kivándorlás óta

2014 őszén, nem sokkal a világbajnokság után Deft twitteren bejelenti, hogy csatlakozik az Edward Gaminghez, mert szeretne a világklasszis NaMei oldalán szerepelni. Bánatára nem sokkal később a lövész a Star Horn Royal Club-ért elhagyja az alakulatot. Egy hónappal később a világbajnok PawN is csatlakozik az EDG-hez a Samsung White-tól.

A felállás tehát a következő: Koro1 (májustól AmazingJ), Clearlove, PawN, Deft, Meiko.
Az újjáépített csapat dominánsan kezdte a 2015-ös évet, összesen csupán hatszor bukott az LPL alapszakaszában 44 meccsen és a rájátszást is behúzták egy szoros győzelemmel az imppel felálló LGD Gaming ellen.

Az MSI-n szintén döntőzött a csapat, miután az SKT mellől kijutott a csoportból, majd az ahq-t 3-0-ra verte az elődöntőben. Itt újra Fakerék következtek, akiket egy öt játékot igénylő összecsapáson tudták megverni. Ez volt az első olyan alkalom, ahol Faker kikapott LeBlanc-t játszva.

A nemzetközi siker után nyáron az EDG ott folytatta, ahol korábban abbahagyta. Összesen 10 meccset bukva megint toronymagasan nyerték az alapszakaszt, és címvédőként magabiztosan várták a folytatást. Meglepő módon az elődöntőben 3-0-ra kikaptak az előző bajnoki döntő újrajátszásán az LGD-től, a bronzért folytatott csatában pedig az Invictus Gaming-től.

A Riot által bevezetett pontrendszer miatt regionális selejtezőt kellett játszani a csapatnak, ahol biztosították helyüket a 2015-s világbajnokságon.

Az év igazi pofonja ekkor jött Koro1-ék számára. A SKT, H2K, Bangkok Titans csoportból másodikként jutottak tovább, de a negyeddöntőben simán (0-3) alulmaradtak a Fnatic ellen.

Az idei év

Idéntől az LPL alapszakasza két csoportból áll, innen juthatnak be a csapatok a rájátszásba. Az EDG nehezen kezdte a szezonját, melynek oka Clearlove hiánya, és az újonnan érkezők integrálódása lehetett. PawN-t és BaeMe-t az SKT-től érkező Scout váltotta középen, míg a fentről Mouse vette át a padra száműzött Koro1, és a testvércsapatba átkerülő AmazingJ szerepét. Az alapszakaszt a RNG mögött, a csoport második helyén fejezték be, innen kvalifikálták magukat az egyenes kieséses szakaszba, ahol a döntőben favoritként alulmaradtak 1-3-ra Uziékkal (RNG) szemben. Ezzel a csapat nem védhette meg címét az MSI-n, mivel csak az LPL győztes kvalifikálja magát a tornára.

A nyári szezonra és a vb-re készülve Defték felpörögtek. Az „A” jelű csoporton vereség nélkül, 16-0-ás összesítéssel mentek át és jutottak be a rájátszás elődöntőjébe. Ott szoros csatában múlták felül a WE-t, hogy a döntőben simán verjék az RNG-t, ezzel revansot véve a tavaszi szezonért.

A csapat

Az idei évre az Edward Gaming rendesen felbolygatta a keretét a potenciális siker érdekében. Fentről és középről az AmazingJ - BaeMe páros a testvércsapatba került, Koro1 „szalaiádámozik” a padon, PawN pedig szépen lassan, sérülései következtében átadja a helyét a korábbi Faker-cserének, az SKT-ből érkező Scoutnak. Nézzük meg, hogy mi lesz az EDG várható felállása a világbajnokságon, és mire számíthatunk tőlük!

Mouse (Top)

Pályafutását az EDG-ben Deft támogatójaként kezdte, de nem volt meg a szinergia kettőjük között, így rövid időn belül Meiko váltotta le a szerepkörben. Nyáron a remek kezdés ellenére Koro1 nem nyújtott jó teljesítményt, így Mouse pozíciót váltott, fentről segíti a társakat az alapszakasz közepe óta. Kezdetben főleg Maokai-t játszott, de mára kibővítette repertoárját a meta hősökkel is. A VB előtti időszak remek alkalom lesz számára, hogy még jobban megszokja új pozícióját. Nem tudni, mit várhatunk tőle és ugyan nagy hibát még nem vétett, de egy ilyen domináns csapatban nem volt szükség kiemelkedő játékra sem tőle. Kérdőjel.

Clearlove (Jungle)

A csapat vezéregyénisége, valószínűleg a legjobb jungler jelenleg a világon. Zsenialitása nem a rajtaütésekben, vagy a mechanikájában rejlik (bár az sem utolsó), hanem a csapatjátékában. A játék közepétől irányítja a csapatát, és a teamfightokban kiemelkedőt nyújtva segíti az EDG-t győzelmekhez. A nyári szezont 12-s KDA-val (kill+assist/death) zárta, ami az egyik legjobb a mezőnyben. Remek játékszervező, az ő szereplése rengeteget fog számítani a csapatnak, főleg ha el szeretnék hódítani a világbajnoki címet. Vezéregyéniség.

Scout (Mid)

A csapat másik relatíve újonc játékosa az SKT-ből érkező Scout. Valószínűleg nem véletlenül merte ezt a húzást bevállalni az EDG, hiszen Easyhoon példája is bizonyította, mennyit lehet tanulni a világ legkiemelkedőbb játékosától, Fakertől. Mouse-hoz hasonlóan Scoutról sem tudunk túl sokat, csak azt, hogy remekül játszik szinte bármivel, ami a keze közé akad. PawN sérülése miatt a nyáron már komoly szerepet kapott, és bizonyított. Az Azir-Viktor metában brillírozott a kontroll-hősökkel, de Karma, Taliyah, vagy épp Lissandra is jól mozog kezei alatt. Kérdés, hogy nemzetközi szinten mire lesz képes a fiatal koreai játékos. Kérdőjel2.

Deft (ADC)

A csapat szupersztárja, a mindig győzni akaró Deft idénre változtatott mentalitásán a hírek szerint. A korábbi 14-16 óra helyett újabban kevesebb, de minőségi időt fordít a gyakorlásra. Általában nem rajta szokott múlni semmi, még mindig a teamfightok mestere, aki ösvényen is kiválóan teszi a dolgát. Az egyetlen probléma vele kapcsolatban talán csak annyi, hogy túlságosan elöl helyezkedik a többi lövészhez képest, így gyakran kerül veszélybe, és hal meg feleslegesen az ő szintjéhez képest. Szupersztár.

Meiko (Support)

Az eredetileg midlanerként kezdő Meiko a Kínában már jól bevált módszer áldozata lett, azaz vegyünk egy játékost, majd tegyük át más posztra. Mivel Deft és Mouse nem találták meg a közös hangot lent, ezért Meiko volt kénytelen szerepet váltani, és beállni a koreai szupersztár mellé segíteni. Képességeinek kezdeti hiányát játékteremtő képessége kompenzálta, így azóta is stabil tagja az EDG alsó ösvényének. Agresszív stílusa ellenére elsődleges feladata Deft védelme lesz mind az ösvényen, mind pedig a későbbi harcokban. Playmaker/support.

Hogyan fog szerepelni az Edward Gaming a világbajnokságon?

Nehéz bármit is mondani, mivel ez a csapat ebben a felállásban még nem szerepelt nemzetközi versenyen. Scout jól helyettesíti PawN-t, Mouse is ellátja egyelőre a feladatát a támogató-fenti játékos szerepkörében. A csapat egyébként is lenti ösvény orientált, ezért jól kiegészíti társait, és megbízható teljesítménnyel nem rá hárul a vezető szerep. Ellenben Clearlove-on és Deften nagy lesz majd a nyomás, rájuk fog mindenki figyelni. A világ egyik legjobb junglerén és lövészén ott a teher, hogy címig vezesse a csapatot.

A csoportot végignézve valószínűleg nem lesz nehéz dolguk, és meg merem kockáztatni, hogy veretlenül kerülnek be a rájátszásba. Az ahq, H2K páros nincs velük egy szinten, a INTZ-ről nem is beszélve.

Hogy onnan hogyan tovább? A játéktudás megvan, ez kérdésen felül áll, de a játék stratégiai részében nem a legerősebb a csapat. Egy rossz Baron-fight és oda is lehetnek a világbajnoki remények.

Ti mit gondoltok, meddig juthat ezzel a felállással az Edward Gaming a világbajnokságon?

TETSZETT A CIKK? AKKOR KÖVESS MINKET FACEBOOK-ON!

Borító forrása: 5mid.com

Kövess Minket!