League of Legends Worlds 2016 csapatbemutató: Cloud9

League of Legends Worlds 2016 csapatbemutató: Cloud9

Vajon Hai nélkül is elérhet komoly eredményt a C9 a vb-n? Erősebb az idei keret a tavalyinál? Elemzés.

Bő egy hét múlva kezdődik az idei év legrangosabb League of Legends eseménye, az Amerikában megrendezésre kerülő Worlds, azaz a League of Legends világbajnokság. Ezen apropóból végignézzük a rendezvényen szereplő csapatokat, kiemeljük erősségeiket, gyengeségeiket, elemezzük játékosállományukat, és azt, hogy ezek alapján milyen eredményt várunk tőlük. Sorozatunk következő részében az egyik, hazai pálya előnyét élvező csapatot, a Cloud9-t elemezzük.

A korábbi részek:

Felhőtörténelem

A C9-t 2012 végén alapították, így már a kezdetektől fogva tagja volt az LCS-nek, igaz, az alapításkor még Team NomNom néven futottak, csak néhány hónappal később váltottak Cloud9-ra. Az akkori lineup a Nientonsoh, Hai, Lemonnation, WildTurtle, Yazuki ötösből állt (igen, WT is megfordult itt), de Nien és Yazuki távoznak, míg Meteos csatlakozik. A mai C9-ról 2013 májusában beszélhettünk először, a Hai, Lemonnation, Meteos, Balls, Sneaky ötös két éven keresztül ebben a formában játszott.

A csapat legnagyobb érdekessége Hai volt, aki alapvetően miden játszott, de aztán Meteos kiesésével jungle-ben, majd Lemon kiesésével supportként is játszott. Iszonyatosan ritka, hogy egy játékos több pozícióban is ilyen magas szinten teljesítsen, Hai egyszerre hármon is bevethető volt amellett, hogy ő volt a Cloud9 és egyben a világ egyik legjobb irányítója.

Cloud9 2013

2015

Sokan meg is jósolták, hogy két év után komolyat fog változni a C9, így is lett: midre érkezett a dán szupertehetség, a korábban eltiltott Incarnati0n (ma Jensen), novemberben jött a koreai Rush jungle-be, míg BunnyFuFuu az alsó ösvényre azzal a céllal, hogy Hai végre másodjára, de tényleg visszavonulhasson (de persze akkor se tette, helyette feljuttatta a C9 Challenger csapatát is az LCS-be).

A vb-re kijutottak, de a csoportkörből már nem, tiebreakerben alulmaradtak a tajvani ahq-val szemben, így jöhetett a felkészülés az idei évre.

2016

Tavasszal a 2015-ös MVP, Rush szerződtetése révén egész jól sikerült az alapszakaszuk, de a negyeddöntőben a TSM lemosta őket. A nyárra azonban még durvábbat erősítettek: az alsó ösvényre megszerezték a Liquid korábbi támogató játékosát, Smoothie-t és visszatért Meteos is Rush helyére, de ami ennél is fontosabb, hogy csatlakozott hozzájuk a világbajnok SKT korábbi játékosa és edzője, Reapered, valamint a felső ösvényre a szintén világbajnok SKT játékos, Impact.

Az új lineup a nyár végére érett be: egészen a döntőig mentek, ahol a TSM ellen végül 3-1-re kikaptak, hogy aztán átgázoljanak az EnVyn és az Immortalson is a 3., vb-t érő helyért.

Cloud9

A csapat

Hai helyett ismét Meteos irányít (Smoothie-val megosztva), aki korábban egyébként pont azért hagyta ott a csapatot, mert képtelen volt egyszerre játszani és koordinálni is. Bár 3. kiemeltként jutottak ki a vb-re, a mostani formájukban, a mostani metában jóval erősebbek, mint a botladozó CLG. A csoportjukba a címvédő SKT-t, a tajvani bajnok FW-t és a kínai meglepetéscsapat IMay-t kapták, de Impact és Jensen is élete formájában játszanak, így ez a C9 jó eséllyel továbbmegy majd a csoportból az SKT mögött. Külön érdekes lesz nézni, ahogy Impact és Duke összecsapnak majd a felső ösvényen. Na de nézzük, kikre kell majd odafigyelni!

Impact (Top):

A 2013-as világbajnok a C9-ban, Reapered kezei alatt talált ismét magára, bámulatos játékkal cipeli a hátán a kék-fehéreket. Amit a playoffban Gnarral művelt, arra nehezen találni szavakat, de Ekkoval, Shennel is magabiztosan játszik. Az angolja viszont még mindig nem erős, ami hátrányára válhat a C9-nak. Igaz, túl sokat nem is beszél, általában két szót mond.

Meteos (Jungle):

Hai távozása óta a csapat irányítója. Nem ő lesz a C9 carryje, de elképesztő módon tudja segíteni az ösvényeket, igaz, erre főleg majd alul lesz szükség. A regionális selejtezőben viszont közel 25-ös KDA-t csinált, 7 meccsen összesen 4-szer (!) halt meg, elképesztően safe player, ha valaki, akkor ő nem fog feedelni. Kedvenc hőse Zac, akit a C9 simán beletuszkolt ebbe a metába, nagyjából egyedül a világon.

Jensen (Mid):

A dán tékozlófiú, a srác, aki annyira toxic volt, hogy két évre eltiltották, immáron második világbajnokságára készülhet és talán jobb formában van, mint valaha. Nagyjából végtelen a champion poolja, szinte bármivel játszik, amit épp a csapatkompozíció megkövetel tőle, legyen az assassin vagy control mage. LeBlanc-kal ő tartja az egy LCS meccsen elért legtöbb kill-t, az EnVy ellen, szám szerint húszat. Meglátjuk, mire megy majd Faker ellen, de az biztos, hogy Bjergsen mellett ő a másik észak-amerikai mides, akire figyelni kell.

Sneaky (ADC):

A nép és a bugok kedvence, Sneaky fő hősei Ashe, Lucian és Jhin. Stabil carry, ráadásul az övé a legnagyobb KDA is az NA LCS-ben, a csapata killjeinek 75%-ában benne van a keze. Hihetetlenül magabiztos az ösvényen és jól érzi a teamfightokat is, de ha a csapatnak nem megy, ő egyedül nem fogja tudni a vállán vinni a többieket.

Smoothie (support):

Bunny FuFuu-val cserélgették egymást a nyáron, de végül ő maradt a kezdő támogató pontosan amiatt, mert Bunny-val ellentétben jobban kommunikál és kiveszi a részét az irányításból. Mechanikailag és skillben közel azonosak a mutatóik, de az irányítási képesség miatt végül felé billent a mérleg nyelve. A tankosabb hősök, mint Braum, Tahm Kench vagy Thresh jobban fekszenek neki, mage supportokkal viszont alig játszik, amire építkezhetnek majd az ellenfelek.

Mit várunk a C9-tól?

Minimum a csoportból kijutást, de én bátor voltam és bedobtam őket az 5. helyre, amire egy kis szerencsével még esélyük is van. Persze ehhez előbb át kell verekedniük magukat a tajvani bajnok FW-n.

Tetszett a cikk? Kövesd az Esport1-et Facebook-on!

Kövess Minket!