Egy esport-karrier vége? Polt katonának vonul

Egy esport-karrier vége? Polt katonának vonul

A StarCraft II történetének egyik legjobb játékosa kihagyni kényszerül az idei BlizzCont.

A StarCraft II történetének egyik legjobb játékosa kihagyni kényszerül az idei BlizzCont: elérkezett az ideje, hogy Choi „Polt” Seong Hun eleget tegyen sorkatonai kötelességének, így bevonul a dél-koreai hadseregbe. Polt az elmúlt három évben Amerikában élt és versenyzett, és évente legalább egy nagy tornát megnyert.

A koreai esportolók életében ez nem egy új keletű dolog. A sorkatonaság a modern dél-koreai kultúrának szerves része, ezt Polt és az EnVyUs is tudta, amikor a Terran játékos 2016 májusában a szervezethez igazolt. Az EnVyUs egy közleményben a következőket nyilatkozta ezzel kapcsolatban:

„Mindannyian tudtuk, hogy ez a nap egyszer el fog jönni, és lehet, hogy Polt büszke és elszánt, de attól még szomorúak vagyunk, hogy búcsúznunk kell tőle, mint játékostól, csapattárstól és baráttól.”

Polt első kiugró eredménye még 2011-ben volt, amikor a GSL Super Tournament döntőjében 4-0 arányban győzedelmeskedett Mun „MMA” Seong Won fölött, és megszerezte a bajnoki címet és a vele járó 100 000 dollárt is. Ezek után Polt karrierje erősen ívelt felfelé, a következő öt évben a világ minden táján versenyzett és közel félmillió dollárt „játszott” össze. Polt a távozásáról a következőket mondta:

„Az utóbbi hat évben nagyon boldog voltam. Játszottam a StraCraft II-vel és nagyon sok embert megismertem a világ minden táján, ezek mind nagyszerű emlékek. Sajnos itt az ideje, hogy elbúcsúzzak, de remélem igaz, hogy minden vég egyben kezdete is valami újnak. Remélem, hogy még találkozunk a jövőben.”

A koreai esport játékosoknak persze van lehetőségük, hogy elhalasszák a sorkatonai kötelezettségüket a karrierjük miatt, de egyszer mindenképpen be kell vonulniuk és el kell tölteniük két évet a seregben, a légierőnél vagy a tengeri flottánál. Érdekesség: a dél-koreai légierő 2006-ban saját esport csapatot hozott létre Air Force ACE néven, olyan játékosokkal, mint Lim „Boxer” Yo-Han vagy Lee „firebathero” Sung Eun. De azóta a program befejeződött sajnos, és egyelőre azt sem tudni, Polt folytatni fogja-e karrierjét a katonaság után.

TETSZETT? KÖVESD AZ ESPORT1-ET FACEBOOK-ON!

Kövess Minket!