Folytatódik a háború a Riot és az LCS csapatok között

Folytatódik a háború a Riot és az LCS csapatok között

A húsz LCS csapatból a levelet tizennyolcan írták alá.

20 LCS csapatból 18-an aláírták azt a levelet, amelyet utána elküldtek 4 Riot fejesnek - Marc Merrillnek (Riot alapító), Brandon Becknek (Riot alapító), Jarred Kennedy-nek (Riot esportért felelős igazgató), Whalen Roselle-nek (Riot esportért felelős igazgató) és Jason Yeh-nek (Riot EU esportért felelős igazgató) - azért, hogy "stabilitást hozzanak az LCS-be". A levél nem volt nyilvános, de valaki a levelezőlistáról feltöltötte a levelet a Slingshot honlapra. Hogy a szivárogtatás mennyire volt véletlen, vagy éppen szándékos, arról volt pár komment redditen, egyesek szerint már direkt jutnak el ezek az anyagok egyes szerkesztőségekbe, hogy a publikum bevonásával nyomást helyezzenek a Riot Games-re. 

De mi a baja már megint a csapatoknak?

  • A szponzorok félnek belefektetni a csapatokba a kiesési rendszer miatt
  • Szintén a kiesési rendszer miatt nem tudnak a csapatok stabilan tervezni játékosok stb. befektetésébe
  • Hosszú távon nem biztosak az esportolói munkahelyek, nem fair a kompenzálás, a kiesési rendszer pedig csak rátesz erre egy lapáttal
  • A kiesési rendszer miatt egyre gyengül a kapcsolat a rajongók és az LCS között
  • És minden, ebből fakadó pénzügyi probléma, ami bizonytalanná teszi az egész szcénát a profi csapatok számára

A kiesési rendszer, mint téma már korábban is felmerült, a Riot akkor azt mondta, hogy Észak-Amerikában 2018-ig ezzel nem fog tudni foglalkozni, no pláne EU-ban, ott legkorábban 2019-re mondták, hogy utánanéznek a dolognak, de igazából ebben a régióban nem is akarnak egy esetleges, franchise irányba mozduló liga ötletével foglalkozni.

A legnagyobb hajtóerő a pénz

Eddig is ez volt és valószínűleg ez is marad a legsarkalatosabb kérdés ebben az ügyben. A mostani állás szerint a Riot Amerikában 12.500 dollárt, Európában pedig 11.250 eurót fizet minden játékos után a csapatoknak szezononként. Itt ki kell emelni, hogy ez az összeg már a második szezon óta ennyi, azóta nem változott semmit a díjazás. Egy LCS csapat irányítása és menedzselése egy évben körülbelül 1 millió dollárba kerül átlagosan és ha egy kicsit utánaszámolunk, akkor a Riot által biztosított összeg ezt messze nem fedezi. Ez a kérdés már akkor felmerült, amikor Reginald először adott interjút és a csapatok és a Riot között azóta megy erről a szájkarate, erről itt olvashattok bővebben. 

Pár dolog persze változni fog idénhez képest, ami a csapatoknak jó:

  • 2017-től a digitális tárgyak eladásából származó bevétel: A Riot mostantól kezdve minden a csapattal kapcsolatos virtuális tárgy (pl.: Summoner Icon) eladásából százalékot fizet a csapatnak és ez évente minimum 100.000 dollárt jelent majd
  • Minimum bevételrészesedés: ha az EU LCS csapatonként 100.000 eurónyi bevételt termel egy teljes szezonban, akkor annak a bevételnek az 50%-át megkapják majd a játékosok a már létező fizetésükön felül.

A csapatok javaslata

  • Szeretnék, ha a kiesési rendszer moratóriumot kapna átmenetileg 2017-ben, tehát nem lehetne kiesni az LCS-ből.
  • Szeretnék, ha csapatonként a Riot évente 700.000 dollárt/eurót adna a csapatoknak, ami nagyjából megháromszorozná a mostani összeget. De ha ez megtörténik, akkor a csapatok garantálják, hogy a játékosok minimum fizetése legalább 100.000 dollár lenne fejenként, legalábbis Észak-Amerikában.
  • 2016 végéig közösen megállapodnak a merchandize cuccok eladásából származó bevételek megosztásáról
  • Cserébe a csapatok elfogadták, hogy 2017-ben nem részesednek a szponzori illetve a közvetítési jogok eladásából származó bevételekből.

League of Legends - kieséses rendszer

A levéllel kapcsolatban Montecristo is megszólalt, aki sokkal részletesebben elemzi annak tartalmát, mint én most, akinek van egy órája, annak ajánlom a vlogot.

Természetesen a reddit se ment el a dolog mellett szó nélkül, sokan már tényleg szándékosan generált hisztiként értelmezik ezt az egész drámát, aminek már a sokadik körét futják a csapatok és a Riot esport divíziója. Egy vicces user szerint lassan már ott tartunk, hogy a vb-ről se lehet majd kiesni, mert instabil a rendszer. A Riot - bár tény, hogy a többi esport játékhoz képest iszonyatosan le van még mindig maradva - de azért érzi, érti a csapatok problémáját és el is kezdett rá reagálni, ami természetesen nem megy egyik napról a másikra.

Nektek mi a véleményetek, ez már tényleg csak hiszti a csapatok részéről, vagy tök jogos? Látnátok franchise rendszert Európában is, ahol mindenki hozzá van szokva a kieséshez?

Esport1 CS:GO nyereményjáték

TETSZETT? KÖVESD AZ ESPORT1-ET FACEBOOK-ON!

Kövess Minket!



League of Legends - Már a skineket is újrahasznosítja a Riot

Több támadás is érte a Riot Gamest a League of Legends közösség felől miután a játékosok "újrahasznosított" VFX elemeket fedeztek fel a PBE-re felkerült legújabb Tündérkirályság kinézeteken.

League of Legends - Megint pocsék gépeken kell gyakorolnia a Fnatic-nak

Rendszeresen visszatérő probléma a nemzetközi eseményre látogató csapatoknak, hogy nem megfelelő teljesítményű számítógépeken kell gyakorolniuk az adott versenyre. Ebbe futott bele most már sokadik alkalommal Humanoid és a Fnatic.