A Nuke elmúlt fél éve, a számok tükrében

A Nuke elmúlt fél éve, a számok tükrében

Áprilisban tért vissza a megújult Nuke a versenypályák közé, ennek kapcsán megnéztük, hogy mit mutatnak a sziklaszilárd statisztikák az elmúlt bő fél évről. Beszéljenek helyettünk a számok!

Rengeteg szó esett már az aktív map poolon belüli cserékről, valamint az átalakított Nuke játékmechanikai minőségéről. Minden profi és nem hivatásos játékosnak egyaránt megvan róluk a maga véleménye, így most ezeket nem is nagyon boncolgatjuk. Azt azonban megnéztük, hogy a Major tornákon és a különböző nagy versenyeken a résztvevő csapatok hányszor játszottak a mapon, hogyan viszonyultak pályához a vétó procedúra során és mely csapatok választják -vagy kerülik- előszeretettel a Nuke-ot.

Kezdésnek nézzük meg a Major versenyeket és az összes pálya előfordulását, bár az eddig megrendezett versenyek kicsit torz képeket mutatnak, mert a 6-7-8. Majoron nem szerepelt Nuke.

Az azonban tisztán látszik, a kölni Majoron volt a leginkább elhanyagolva Nuke, 2016 nyarán a legritkábban játszott map volt Overpass-al holtversenyben.

Ha az összes Majoron lejátszott pálya tekintetében egyszerre vizsgáljuk a gyakoriságot, akkor még csúfosabban szerepel a map. Ugyanis Nuke-nál kevesebbszer csak az Overpass-t játszották a kiemelt versenyeken, ami azért nem egy nagy dicsőség. Ellenben a "nagy rivális" Inferno viszont igen gyakori, lényegében a 351 mapból minden 5. pálya Inferno volt.

 

Következő adathalmaznál az utóbbi idők nagyobb versenyeit néztük meg alaposabban. Ebből a táblázatból látható, hogy a kiegyenlítettebbnek mondott, fejlesztők által javított Nuke ezeken az eventeken sem volt gyakoran látott játéktér. Az elmúlt időszak 100.000 dolláros összdíjazású, vagy azt meghaladó versenyeit tekintve a pályák kicsivel több, mint 8%-át tette csak ki. Ez elég csekély, ha azt vesszük, hogy egyenlőség esetén 14%-ot kellene mutatnia a statisztikának.

Ennél a versenylistánál maradva érdemes a csapatok szemszögéből is megismerni a tényeket. A taktikai adok-kapok ugyanis már a pályán kívül megkezdődik, hiszen mindenki szeretné vétózni saját gyengeségeit és az ellenfél erősségeit, hogy előnybe kerüljön a meccsen. Nuke-nál maradva, az eredmény egyértelmű, hisz a mérkőzéseken Nuke eltávolítása szinte "szokás" a profi metában. Ráadásul elég nagy arányban, 181 bann a 21 pick ellenében. Ezeken a rendezvényeken a világ legjobb CS:GO csapatai képviseltették magukat, úgyhogy az eredmény mindenképpen figyelemre méltó.

De most már nézzük meg azt is végre, hogy akkor mégis kik választják egyáltalán a Nuke-ot!

Nagy meglepetésre a NiP nyert 4 választással, mögötte a HellRaisers és a dignitas 3-3 meccsel, majd a VP a harmadik kettő lejátszott mérkőzéssel. Ennek fényében nem meglepő, hogy a nagyobb rendezvényeken ezek a csapatok, illetve az ő játékosaik állnak élen a Nuke-os statisztikákban:

Ellenben a legtöbb csapattal, tehát akadnak, akik ha tehetik, szívesen játszanak rajta, még ha ez jelenleg csak 4 csapatot is jelent a legjobbak közül. Lehet, hogy ellenük játszva ésszerűbb maradni a bann mellett a többieknek. Gondoljatok csak GeT_RiGhT emberfeletti fejesére:

Tetszett a cikk? Kövesd az Esport1-et Facebook-on!

Kövess Minket!