Két év után feloszlott a Docler Myrmidons csapata

Két év után feloszlott a Docler Myrmidons csapata

Magyarország első fizetett esport csapata két év után oszlik, de mit jelent ez a magyar Dota2 közösségnek?

Külföldön hatalmas pénzek és nagyobbnál-nagyobb versenyek kerülnek megrendezésre Dota2-ben, a tavalyi The International összdíjazása már a 20 millió dollárt is meghaladta, ami esport történelmi rekord, ennyi pénzért már sok profi sportoló is összetenné a kezét! De ez csak külföld és a legnagyobb nemzetközi Dota2 verseny, mi a helyzet itthon?

2014-et írunk, a számtalan multigaming és hazai verseny szárnypróbálgatásai után megszületett egy terv, amit kivitelezni is sikerült. Egy dokumentum került Gattyán György, a Docler Holding tulajdonosa asztalára azzal a céllal, hogy meggyőzzék, a magyar esportban sokkal több van, mint amit eddig mutatott. Az ötlet Bakk 'TFE|TII3I' Tibor fejéből pattant ki, hogy fizetett játékosok egy gamer házban készüljenek és fejlődjenek. A csapat nevét is megálmodta, így született meg a Docler Myrmidons.

Páll Ferenc-Zsolt segítségével bele is kezdtek megszervezni egy versenysorozatot, ahol az 5 játékos kiválasztása volt az elsődleges cél. Az ősszel megrendezett LAN összdíjazása 350.000 forint volt, ami három évvel ezelőtt nem kis pénznek számított hazai viszonylatban. Rengeteg csapat nevezett és látszott, hogy ez az esemény megmozgatja a magyar dotások zömét. A verseny végeztével a játékosok egy hosszas válogatási procedúrán estek át, ugyanis nem a nyertes csapat kapta automatikusan a szponzorációt. Sőt, közülük végül egyikük sem szerepelt a Myrmidonsban. A felvételi beszélgetéseket még pszichológus is figyelemmel követte, úgy tűnt, mindent megtesznek, hogy a legjobb döntést hozzák meg. A Myrmidons útjára indult, de a szóbeli megegyezés ellenére Tibor nem kapott helyett a projectben, nélküle folytatták a munkát. 

A Myrmidons első 5 játékosa:

  • Berke 'Miner' Gergő
  • Schöffer 'Robeszpierre' Róbert
  • Bera 'ZTAtheNMI' Zoltán
  • Hegedüs 'BALAZS' Balázs
  • Orosz 'Razkyu' Bence (az első hét után távozott)

Helyére Tóth 'DreNt' Ronald érkezett, azonban december végén ő is kilépett. 2015 január elsején érkezett Fődi 'Sunyi' Ádám, akivel úgy tűnt, hogy megszilárdult a csapat. A menedzseri teendőek Páll Ferenc-Zsolt látta el, a projekt felelőse pedig Andrejkovics Zoltán volt, ő a esport témában már könyvet is jelentetett meg. Arról nincs információnk, hogy a játékosok pontosan milyen havi fizetésért játszottak, de források szerint a magyar piacon normálisnak tekinthető pénzt kaptak a Dotába fektetett munkájukért.

Már 2014 végén is igen aktív volt az ötös, a következő évben azonban rákapcsoltak.


A legelső interjú az Esportmilla jóvoltából! 

2015, az első, hullámokkal teli év

Rengeteg online versenyen mérettették meg magukat, több-kevesebb sikerrel. Nem titkolt cél volt a The International egyik állomásán való részvétel a következő esztendőkben, jött azonban egy nem várt esemény, amely mindenkit meglepett. A Dota2 az akkor először megrendezett EsportFesten újra megmutathatta magát a közönség előtt, a Myrmidons pedig simán bejutott az offline döntőbe, ahol a Razkyu által összerakott 3K Players nevű gárda ellen játszották a finálét.

A fizetett és folyamatosan gyakorló csapat ekkor nézett szembe az első nagy pofonnal. Izgalmas és szoros küzdelemben, végül 2-1-es vereséget szenvedtek, így sokan értetlenül álltak a történtek előtt. Hogy lehet az, hogy egy fizetett esport csapat, akiknek ez a munkájuk, kikapnak egy ad hoc összerakott magyar csapattól? Talán itt mutatkozott meg először a projekt gyermekbetegsége.

A fizetés önmagában még nem feltétlenül elég, hogy igazi célokat és motivációt adjon a játékosok számára. Ezek után kisebb megingás volt érezhető a teljesítményükön és a változás szele is érezhető volt a levegőben. Előbb ZTA lépett ki májusban, majd Robeszpierre követte őt ősszel. Előbbit Gál 'Tünce' Tamás pótolta, igaz, az ő jelenléte szintén nem bizonyult hosszúnak, októberben távozott. A másik érkező Fürtös 'Innovation' Mátyás volt, ő egészen a 2016 közepéig maradt.

A sok változás is mutatja, nem sikerült igazán stabil ötöst találni hosszú távra. Miután Tünce sem húzta sokáig, a már jóval korábban a csapatba követelt Orbán 'HariboH' Gábor is csatlakozott a Docler alakulatához, ez után pedig úgy tűnt, hogy végre megvan az öt megfelelő játékos. Ennek ellenére, kiugró eredményeket nekik sem sikerült produkálniuk. Nem az egyéni teljesítménnyel volt igazán probléma, a csapat együtt nem tudta megvalósítani az elvárásokat.

2016


1 évvel később, hogyan is áll a Myrmidons csapata? Mélyinterjú Páll Ferenc-Zsolttal!

Átütő sikert az első fél év sem hozott, ekkor döntöttek egy edző leigazolása mellett. Az esportban sokat jelent egy külső, tapasztalt szem, aki tanácsaival és ötleteivel segítheti a csapat munkáját. Nem kisebb név érkezett, mint a dán ex-MYM-es Brian 'MaNia' Strandby. Az ASUS partnersége hab volt a tortán, azt jelezte, hogy tényleg komolyabbra fordulhat a csapat jövője. A fanok tehát bízhattak, hogy végre elindulhat a Myrmidons a felemelkedés útján, de nem így történt. Májusban Innovation lépett ki, ősszel pedig HariboH és sunyi sem folytatta a közös munkát. Ez bizony érzékeny veszteség volt, pótlásukra viszont meglepő módon már nem magyarokat igazoltak, vagy azért, mert már nem találtak megfelelő tehetségeket itthon, vagy mert egyszerűen nyitni akartak egy nemzetközi csapat felé.

Külföldi játékosok akik megfodultak a Myrmidonsban:

  •  Cosmin 'Masakary' Nechifor
  •  Irakli 'W1sh' Peranidze
  •  Omar 'Tricky' Jangavadze
  •  Valentin 'VaLLiK' Pugai
  •  Andrey 'The_apathy' Aleshkov

A 2015-ös évben ettől függetlenül, MOBA kategóriában a Docler Myrmidons az év esport csapata lett az Esportmilla szakmai szavazása alapján.


Valljuk be, nem igazán volt konkurenciájuk csapatok terén!

Az év második felétől azonban külföldiek ide, sztáredző oda, egyszerűen a csapat keveset gyakorolt, legtöbbször standinnel voltak kénytelenek játszani, az utolsó szög pedig idén februárban került a koporsóba. A támogatás lejárt, két embert elküldtek, Balázs és Zsolt szerződését felmondták. Hivatalos bejelentés nem volt. 

A kezdetnél hatalmas lelkesedéssel, némi motivációval megfűszerezve, talán még konkrét célokkal induló csapat valóban egyedülálló és kivételes dolog lehetett volna idehaza. Hogy a megfelelő emberek kerültek-e azokba a pozíciókba, akik a Myrmidons útját egyengették? Mennyi pénz ment el valójában és mennyi kellhet még, hogy egyáltalán részsikereket fel tudjunk mutatni? Volt egyáltalán igazi célja a csapatnak és kellőképpen motivált lehetett-e a társaság? Egy mondatban leírni a sikert és a Myrmidonst nem lenne bölcs dolog, a legtöbben azonban egy dolgot néznek mindössze: mi az, amit a Myrmidons projekt fel tud mutatni? Fizetett játékosok, akik azért kaptak bizonyos összeget, hogy gyakoroljanak, fejlődjenek és egyre jobban szerepeljenek a versenyeken. A menedzsment a háttérmunkálatokat végezte, intézte az aktuális problémákat és kereste a lehetőségeket az előrehaladásra. A konkrét célokat sosem fedték fel, információk alapján a legrangosabb bajnokságokra akarták kijuttatni a csapatot. Több mint 2 év alatt viszont nem sikerült komolyabb eredményeket felmutatni. Kérdés, hogy ezek után lesz-e szponzor, aki a pénzét a Dota 2-be fektetné.

Nehéz megmondani, hogy itthon mi a gond a Dota2-vel, hiszen az egyik leginkább elterjedt esportról beszélünk világszerte. Milliókat mozgat meg, milliókért játszanak, és egyre több a profi játékos a világ minden tájáról. Magyarország azonban kivétel. Talán a fejekben kellene rendet tenni és a következő generáció gondoskodhat arról, hogy egy nap büszkén mondhassuk magunkat Dota2-ben is esport nemzetnek. 

Szerintetek többet érdemelt volna a Myrmidons? Képes lehet még magyar játékos a legjobbak közé emelkedni Dota2-ben?

TETSZETT A CIKK? KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS!

Kövess Minket!