Mit is jelent pontosan Gaming házban élni?

Egy esport szervezet házában élni az sokak számára álom. De azért vannak veszélyei is.

Az e-sport nem különbözik olyan sok szempontból a tradicionális sportoktól. Itt is kell a tehetség, amit még fiatalon el kell kezdeni fejleszteni. Kellenek hozzá eszközök, csak itt nem labda kell meg hokiütő, hanem egér meg billentyű. A legtöbb esetben kell egy csapat, aminek a létszáma a játéktól függ, de persze lehet egyénileg is versenyezni. Plusz kell egy hely, ahol lehet gyakorolni: ami a fociban a stadiont jelenti, az az esport világban a „gaming” ház. Persze mivel ma már szinte mindenhol van internet, ezért ezekre a helyekre a szó szoros értelmében nincsen szükség, hiszen a játékosok a szobájuk mélyéről is becsatlakozhatnak. De már a 2000-es évek elején a koreaiak bebizonyították, hogy az nem olyan hatékony, mintha a csapat együtt, egy helyen gyakorolna. A koncepció bevált és azóta a világ minden részén elterjedt ez a kultúra. Ma már nincs olyan top csapat, akinek ne lenne ilyen főhadiszállása. A Blitzesports egy tök jó videót készített arról, hogy honnan indult az egész és hol is tart most.

A kezdetek

Az első házakban StarCraft Brood War játékosok és a csapatok éltek, akik egy teljesen szabályozott környezetben, hihetetlen sokat javítottak a képességeiken. Persze ezután a legtöbb csapat is lemásolta a modellt és pár év alatt Korea minden nagyobb e-sport szervezete bentlakásos gyakorló házakat hozott létre. Csak idő kérdése volt, hogy az egész mikor terjed majd nyugat felé.

A várakozás viszont kicsit hosszúra nyúlt. Szükség volt arra, hogy a LoL elég erősen beinduljon és az EU és NA LCS nézettsége elég magasra kússzon. De végül 2011-ben a TSM, Reginalddal és az Dyrusszal az élen, Amerikában először, egy helyre kötöztette a csapatát, azzal az egyetlen céllal, hogy replikálják a koreai szervezetek sikereit. Ezután pedig sorra jöttek a többiek. A CLG, a Dignitas és a Curse is házat vett, ahova a fiatal e-sportolók örömmel költöztek be. Mindenki arra számított, hogy ettől minden megváltozik pozitív irányba, de ez nem volt ilyen egyszerű.

Az esport skorbutja

Ha valaki napi 8-10 órát tölt játékkal, az általában nem törődik azzal, hogy mit eszik. A legjobb, ha mindig van valami cukros ital a közelben, hogy adjon egy energialöketet, ha kicsit lanyhul a figyelem. Az étel pedig sokszor gyorskaja: Mert az finom, nem kell főzni és percek alatt be lehet burkolni. Persze ez így együtt tökéletes keverék ahhoz, hogy az ember cukorbetegséget és egyéb kórságokat szedjen össze. Például még az elején TSM Oddone hónapokig minden nap palackozott jeges teát ivott és mekis ételeket evett. Ennek az lett az eredménye, hogy egy idő után folyamatosan lázas volt, a bőre elkezdett erősen hámlani és az ízületei is durván elkezdtek sajogni. A helytelen étkezés pedig nem csak a TSM-re volt jellemző, az amerikai csapatok közül szinte mindenhol voltak gondok emiatt.

De ez mára szerencsére megváltozott. Arra mindenki rájött, ha egy játékos teljesen egészséges, akkor jobban is teljesít. Ezért a csapatok körül ma már vannak szakácsok, akik egészséges és tápláló ételeket készítenek. Személyi edzők, akik nem hagyják, hogy a profik egész napa gép előtt üljenek. Sőt talán egy kicsit divatba is jött, hogy mindenki figyeljen magára. Példaként lássátok, mondjuk Yellowstar-t vagy akár Svensekeren-t, akik tekintélyes mennyiségű súlyt dobtak le.

Az együttélés szabályai

Együtt élni valakivel nem könnyű, sokan a személyes életterüket csak a családjukkal osztják meg. De még itt is előjöhetnek feszültségek. Az egészben pedig az sem segít, ha egy kvázi stresszes, kompetitív légkör vesz körül. A teljesítési kényszerből eredő negatív hatások pedig megint csak súlyosbítják a helyzetet. Ezen kívül itt már a munkapszichológia is felüti a fejét, hiszen az e-sportolóknak a munkája a játék. A pszichológiai kutatások szerint pedig az otthont és a munkahelyet a legjobb elkülöníteni, mert azon a helyen, ahol az ember pihen és kikapcsolódik, ott nem szívesen dolgozik. Ha pedig mégis dolgozik, akkor általában sokkal rosszabb a teljesítménye.

Az ilyen dolgok miatt pedig a csapatok minden feszültségforrást megpróbálnak kiiktatni. Ma már a csapat körül a technikai személyzet folyamatosan bővül. Vannak menedzserek, edzők, elemzők, sofőrök és pszichológusok. Az ő jelenlétük elengedhetetlen a profi környezethez. Pár hónappal ezelőtt az Astralis csapata olyan sportpszichológust is szerződtetett, akinek az egyetlen feladata az volt, hogy elhitesse a srácokkal, hogy tudnak nyerni. Annak pedig az lett az eredménye, hogy a csapat elhozta az első Major trófeáját.

Az előnyök és a jövő

Persze azon kívül, hogy a játékosok együtt élnek és gyakorolnak, más előnye is van a háznak. Itt könnyebb elkészíteni a szponzoroknak a képeket, leforgatni a reklámokat, vagy akár interjúkat szervezni. Marketing szempontból az, hogy minden egy helyen van, az szinte tökéletes.

Viszont ma már látszik, hogy lassan ez sem elég. Noah Winston az Immortals szervezet vezérigazgatójának terve az, hogy a különböző ágazatokban lévő csapatait egy nagy komplexumba költözteti, ahol a játékosok, mint egy kampuszon tudnának együtt élni, játszani és persze szórakozni.

TETSZETT? KÖVESD AZ ESPORT1-ET FACEBOOK-ON!

Kövess Minket!