A három varázsszó: QHD, OLED és 240 Hz - AGON PRO AG276QZD bemutató

A három varázsszó: QHD, OLED és 240 Hz - AGON PRO AG276QZD bemutató

Két hónapig használhattam az AGON PRO AG276QZD monitort, az innovatív OLED-panel pedig teljesen levett a lábamról.

Emlékszem, amikor jó pár évvel ezelőtt (már fáj belegondolni pontosan milyen régen), elhatároztam magam és a mindaddig használt 60 Hz-es monitoromat egy 144 Hz-es, jóval profibb, jóval minőségibb darabra cseréltem. Őszintén szólva, nem nagyon hittem benne akkor, hogy a 144 Hz akkora különbséget jelent majd, de aztán hamar csalódnom kellett, persze pozitívan. Nem volt elég, hogy maga a monitor összeszerelése, anyaghasználata is levett a lábamról, de bizony az akkor még koránt sem alapnak számító 144 Hz is megnyert magának. Persze egy fikarcnyit sem lettem jobb játékos vele Counter-Strike-ban, de onnantól legalább a 60 Hz-re nem foghattam a bénaságom.

Most pedig 2024-ben ott tartunk, hogy az AOC-tól egy 240 Hz-es, QHD, OLED-monitort kaptam társamul néhány hét erejéig. A termék bolti árát nem lövöm le rögtön az elején, egyelőre maradjunk annyiban, hogy kategóriáján belül a felsőszintet célozza meg, úgy árában, ahogy tudásában, minőségében is.

Az AGON PRO AG276QZD képében egy tavaly megjelent, méghozzá reddot díjnyertes monitorról beszélünk, ami ráadásul már OLED panellel szerelt. A TV-k között ez már úgy ahogy elterjednek számít, a gamer monitorok azonban még csak mostanában ismerkednek az OLED panelek nyújtotta fantasztikus képminőséggel. A monitort kibontva és kezembe véve a darabjait egyből feltűnt a kiváló anyaghasználat. Ahol kell strapabíró fém, ahol kell ott könnyű, mégis minőségi és erős műanyag. Sikerült is magam térden vágnom a monitor talpával, amit egy jó 20 perc ősi azték átokszórás követett, de túléltem a harci sérülést.

Szerencsére az összeszerelés nem tett rá még egy lapáttal a kedvemre. Egyértelmű, gyors és könnyű volt összerakni a monitort, ami így hirtelen bagatell apróságnak tűnik, de higgyétek el, nincs annál rosszabb, amikor valamit úgy kell összeraknotok, hogy közben a gyártó családját emlegeted. A monitor hátulja, a szellőzők körül kapott egy kis RGB dizájnt, amit persze kedved szerint személyre szabhatsz, úgy a világítás effektje, ahogy színe terén is. Egyáltalán nem zavaró dizájn, én nem vagyok egy nagy RGB fan, de ez kifejezetten jól áll a monitornak, akárcsak a stabil, millimétert sem csúszkáló talpa. És ha már talp. Találkoztam már olyan monitorral, aminek olyan bután kialakított talpa volt, hogy az túlzottan nagy helyt vett el egy egészen nagy asztalból is, az AGON PRO AG276QZD esetében erről szó sincs, bőségesen hagy nekünk helyet az asztalon, ami nagy piros az olyanoknak mint én, akik kifejezetten szeretik a rendetlenséget a monitorjuk körül.

Maga a panel a gyári adatok szerint 13 centiben állítható függőlegesen az állványán, előre 4, hátra pedig 21,5 fokban, míg jobbra és balra 30 fokban dönthető. Megkapjuk a szokásos csatlakozókat, szerencsére nem a panel hátulján, hanem annak alján. A következő portok állnak rendelkezésünkre a monitoron:

  • 2x HDMI 2.1
  • 2x DisplayPort 1.4
  • 3,5 mm-es Jack
  • USB uplink
  • 2x USB 3.2 Gen 1

De jöjjön, akkor a nagyágyú! 16:9-es képarányú, sík kialakítású, 27 colos panellel érkezett a monitor, ami centiben 68,58 cm-es képátlót eredményez. Mondhat bárki bármit, átlagos felhasználásra, filmnézésre, játékra, munkára, mindennapi használatra ez a tökéletes méret, ettől nagyobb nem kell. A 10 bites OLED panel QHD, vagyis 2560x1440 képpontos felbontással varázsol el. A színek fantasztikusak, tűéles minden pixel, egyszerűen ragyog a monitor, még egészen extrém szögekből is. A betekintési szög hibátlan, semmilyen szögből sem torzulnak vagy fakulnak a színek. Apropó színek, az alapértékek sem rosszak, de kicsit matatva a színek beállításaiban még grafikus munkatársam szerint is remek színhűséget lehet elővarázsolni a monitorból.

A panel 0,03 ms-es válaszidőre képes, HDMI-n keresztül maximum 144 Hz-es, DisplayPorton keresztül maximum 240 Hz-es képfrissítési frekvenciával. Egyaránt támogatott az AMD FreeSync és az NVIDIA G-Sync, ám ami ettől sokkal érdekesebbé és egyedibbé varázsolja a monitort, az az OLED panel. Aki használt már OLED TV-t, az pontosan tudja, hogy a tükrőződések kezelése nem az erősségük, az AGON PRO AG276QZD panelje viszont egy olyan egyedi eljárással készült, ami minden eddiginél hatékonyabban kezeli a kívülről érkező fényeket, így a tükröződést szinte teljes egészében megszünteti.

A beépített hangszóró a szokásos minőséget hozza, vészmegoldásnak jó, de alapvetően nem ajánlott a használata. A monitor beállításait viszont könnyedén kezelhetjük, a beépített felület is használható, de jóval kifizetődőbb az AOC G-Menu alkalmazás használata, azzal tényleg könnyedén, gyorsan és precízen elérjük monitorunk bármely beállítását.

És akkor jöjjön az, amit a bemutató elején kerültünk, az ár. Az AGON PRO AG276QZD itthon 420 ezer forintért kapható, ami nem kevés pénz. Ettől függetlenül azt mondom reális árazása van a monitornak, a közepes beépített hangszórókon kívül szinte semmibe sem lehet belekötni, a tükröződésmentes QHD OLED panel pedig megkéri az árát, de látva a minőségét, meg is éri.

Kövess Minket!



Gamer szótár