Miben jelent segítséget a háztartásoknak az új otthonfelújítási program?

Miben jelent segítséget a háztartásoknak az új otthonfelújítási program?

Végre bejelentette a kormány a várva várt új otthonfelújítási programot, amely sokak számára csalódást okozhat, ugyanis a korábbival ellentétben ezúttal valóban csak energetikai felújításra vehető igénybe. 

A júniusban induló program ugyanakkor várhatóan komoly segítség lesz azok számára, akik 1990 előtt épült, vezetékes gázzal fűtött családi házban élnek, hiszen általa a legkedvezőbb bankhitelekhez képest is több millió forintot nyerhetnek energetikai korszerűsítésre. Nézzük, kiknek és miben segíthet a hamarosan startoló 2024-es program!

Mire van ténylegesen szükség?

Az energetikai korszerűsítés a nyílászárók cseréjét, a homlokzat, a tető és a födém szigetelését, a fűtési rendszer cseréjét foglalja magában. A Rapidszigetelés a legkorszerűbb, illesztés- és hőhídmentes, nem légáteresztő szórt purhab szigetelést kínálja a különböző épületszerkezetek, jellemzően a födémek és tetőszerkezetek szigetelésére. 

A hazai lakásállománynak kb. 70%-a egyáltalán nem, vagy csak részlegesen szigetelt, és a korszerűsítésre a becslések szerint épületenként 10 millió forintra lenne szükség, ezáltal jelentősen csökkenthető lenne a háztartások energiafogyasztása és a károsanyag kibocsátása. 

Hogyan lesz 2024-ben?

Az elmúlt években igénybe vehető, 2022.12.31-én zárult program keretében vissza nem térítendő és fix, 3%-os kamattámogatott hitel formájában volt lehetőség a pályázat igénylésére, és 50-50%-os eloszlásban kérték a munkadíj-anyagköltség eloszlását. Továbbá nem tartalmazott ilyen szigorú megkötéseket, hiszen az otthonfelújítással kapcsolatosan szinte bármilyen munkára igényelhető volt, így a fürdőszoba-felújítást éppúgy támogatta, ahogy a szolár rendszerek kivitelezését. 

Lényeges különbség még, hogy míg a korábbi csak családosok számára volt elérhető, a 2024-es várhatóan szélesebb társadalmi rétegeknek is lehetővé teszi a kedvezmény igénylését. 

Az már ismert, hogy az új program keretében legfeljebb 6 millió forint kamattámogatott hitel vehető fel 8 évre.

De vajon ez lesz-e a legkedvezőbb konstrukció? 

Amennyiben egy háztartás nem rendelkezik elegendő megtakarítással a korszerűsítési munkák finanszírozására, különféle hiteleket vehet igénybe: személyi kölcsönt, szabad felhasználású jelzáloghitelt, korszerűsítési célú lakáshitelt. Ott van továbbá a babaváró hitel, a vissza nem térítendő falusi csok, illetve a mellé felvehető csok-hitel 3%-os kamatozással. 

És bár a törlesztőrészleteket tekintve a falusi csok a legkedvezőbb, az igényelhetőség feltételeit tekintve csak kevesek számára jelenthet megoldást, ugyanis 3 gyermekhez kötött, és csak kistelepüléseken meglévő épület korszerűsítésre vehető igénybe. 

Ha az 1990 előtt épült családi házad tető- és födémszigetelésére keresel energiahatékonyságot növelő megoldást, a szórt purhab szigetelés kedvező és elérhető opció lehet, foglalj már most időpontot!

Kövess Minket!



Gamer szótár


Üzlet - GPS-nyomkövetővel a család biztonságáért (x)

Mobiltelefonok, tabletek, okosórák - egyre több olyan eszköz jelenik meg, amely a számítástechnikát apró, mobil formában teszi elérhetővé, hogy aztán megkönnyítse és biztonságosabbá tegye a mindennapi életünket.

Üzlet - Mitől lesz egyedi ízvilágú a kávé?

Sportolóként te is iszol kávét? Tudtad, hogy a számtalan kávécserje közül mindössze kettőből készítenek kávét? Az arabicából és a robustából. A kávécserje típusa, a feldolgozás, illetve a pörkölés adja a kávészemek egyedi aromáját.