Vannak, akik imádják, vannak, akik utálják őket - A 2okos eddigi legnagyobb dobásai

Vannak, akik imádják, vannak, akik utálják őket - A 2okos eddigi legnagyobb dobásai

Rövid idő is elég volt nekik ahhoz, hogy letarolják a hazai streamer világot.

Gyorsuló világunkban az internetes tartalomgyártás ma már egy nagyon népszerű dologgá vált. Majdnem úgy fogalmaztam, hogy egy szakma, de azért gyorsan hozzátenném, a legtöbb 'tartalomgyártó' csak roppant egyszerű kis videókat készít, amivel ugyan saját közösséget építhet vagy rajongótábort alakíthat ki, de komoly munkának aligha lehetne nevezni. Ettől függetlenül az is igaz, hogy folyamatosan ötletelni, felvételeket készíteni, vágni vagy streamelni hosszú távon szintén nem egyszerű és bizony megerőltetővé tud válni. Ráadásul a technikai feltételek megteremtéséhez az sem elhanyagolható dolog, ha az ember pénzt áldoz erre a tevékenységre. Manapság mindezek ellenére már egy telefonnal a kézben is sztárrá válhat valaki, és nem is véletlen, hogy a nézettség miatt egyre többen egyre több tartalmat igyekszenek megosztani, illetve a saját maguk módján valami egyedit is szeretnének létrehozni. Ezt azonban már az egyénre bízom, hogy kinek mi számít érdekességnek és egyediségnek, hiszen azért valljuk be ez szubjektív.

Az talán nem vitatható, hogy a kitartó munka meghozhatja a gyümölcsét, és erre eléggé jó példa hazánk egyik, ha nem a legnépszerűbb duója: 2okos. Mostanra már ott tartanak, hogy szinte mindenki róluk beszél az internetes körökben, hiszen képesek ezreket az utcára hívni, élőiket pedig több tízezren is követik, hogy ne maradjanak le a legújabb adásaikról. Az elmúlt időszakban sikerült néhány olyan dolgot összehozniuk, amit nem sokan mondhatnak még el magukról a hazai streamerek között, szóval összegyűjtöttem 5 olyan mérföldkövet, amivel reflektorfénybe kerültek.

Ezeket olvastad már?

Az indulás

A 2okos tagjai KDS és Ice – hivatalos nevükön Kelemen Dávid és Tálas Máté. Habár csak a tavalyi évben indították útjára közös karrierjüket, történetük jóval régebbre nyúlik vissza. KDS csatornájára az első videó 2018 nyarán került fel – legalábbis ez a legrégebbi tartalom, ami elérhető ott – és már itt is a mostani nevükön hivatkozik a duójukra, ugyanis a videó címe az, hogy „AMIKOR KÉT OKOS FORTNITOZIK". Erről a témáról bővebben itt olvashattok:

Az első millió

A két fiatal szolnoki srác 2023 év végén egy 24 órás élő adás alkalmával 1 millió forintot gyűjtött össze Egerben, a teljes összeget pedig hátrányos helyzetű gyerekeknek adományozták. A céljuk az volt, hogy segítsék a mai Magyarország legkiszolgáltatottabb rétegét, vagyis azokat a gyerekeket és fiatalokat, akik önhibájukon kívül szenvednek hátrányt a mindennapokban. A történethez még hozzátartozik, hogy ICEHAVOK éppenséggel Egerben, az Eszterházy Károly Katolikus Egyetemen folytatja tanulmányait.

A tarolás

Ha szétnézünk a hazai tartalomgyártók között a Twitchen, akkor már jó ideje ugyanazok a nevek találhatók a kalapban (TheVR, Nessaj, Zsozéatya), az elmúlt félévben viszont a 2okos letarolta a platformot Just Chatting kategóriában (általános csevegés), ahol alapvetően a streamerek mindenféle témáról megosztják a véleményüket és beszélgetnek a nézőikkel. Ez az őrületes a teljesítményük pedig már nem csak hazai mércével elképesztő, hiszen októberi rekordjuk alkalmával 49 ezren követték élőben a párost, amire még nem volt itthon példa.

A kollaboráció és a műbalhék

Rövid idő alatt duzzadt hatalmasra a követőbázisuk, és ez annak is köszönhető, hogy sokféle témában szeretik kifejteni az álláspontjukat. Fiatalok, harsányak, és nem ismernek lehetetlent, talán épp emiatt sodorta az útjukba PSG Ogli7-et és BalazsKickset. Elképzelhető, hogy ezek a barátságok régebbre vezethetőek vissza, ennek ellenére nagyszerű ötletnek bizonyult, hogy nem is egy videóban szerepeltek már együtt velük, hiszen még tovább nőtt a népszerűségük, ráadásul mivel egy hullámhosszon van a társaság, sokak számára még a megszokottaknál is jóval szórakoztatóbb tartalmat sugároznak együtt. Egy érdekes eszmecsere közepette derült például fény rá, hogy PSG Ogli miatt futott be Balázs, és ez odáig fajult, hogy a szócsata végére összevesztek a felek. Ez persze csak egy remek színjáték volt, ennek ellenére több százezres megtekintést hozott és jól szórakoztak rajta a nézők.

Az elrablás, avagy az első film

A srácok egy OG hét lezárására készültek, amikor is kopogást hallhattak az ajtójukon, majd mikor KDS ajtót nyitott, maszkos férfiak törtek rájuk, és rabolták el őket. Pár másodperc múlva az egyik „emberrabló" visszajött megigazítani a kamerát, ami a dulakodás hatására elmozdult a helyéről. Ennek ellenére, és úgy, hogy már voltak hasonló színészi alakítások a csatornán, akadt olyan néző is, aki azt írta, hogy hívja a rendőrséget, mert félti kedvenc tartalomgyártóit. Az adás órákon át közvetítette az üresen álló szobát, majd egyszer hirtelen vége szakadt, mivel a csatornát letiltották. Két napig az tartotta lázban a magyar internetezőket, hogy vajon mi történhetett velük. Később Ice kitett egy képet, melyen összevert – kisminkelt – arccal azt írta, hogy „mindent megbántam" és egy 18:00-ás időpontot is csatolt hozzá. Ekkor vált mindenki számára világossá, hogy mikor kell fellátogatni a csatornájukra, hogy kiderüljön a teljes sztori. A közel 7 perces videó alatt egészen 74 ezerig emelkedett a nézőszám, amivel megdöntötték az eddigi hazai rekordot, amelyet szintén ők tartottak 40 ezer egyidejű nézővel, egy hasonló médiahacket követően.

A film bemutatóját követően arra is fény derült, hogy Balázs üzletében egy limitált kiadású pólót is beszerezhetnek a rajongók, az esemény pedig olyan népszerű volt, hogy még a rendőrségnek is az áldását kellett adnia rá, akkora tömeg gyűlt össze a Deák tér közelében található bolt előtt.

Kövess Minket!



Gamer szótár