Le akarta váltani a telefont, de még kitűzőnek se jó a Humane AI Pin

Le akarta váltani a telefont, de még kitűzőnek se jó a Humane AI Pin

Marques Brownlee kritikája a Humane AI Pinről felgyújtotta az internetet, miközben csak őszintén elmondta a véleményét egy félresikerült termékről.

Tavaly novemberben írtunk arról, hogy egy régi Apple-dolgozók által alapított startup, a Humane, egy AI-alapú kitűzőt készít. A különös eszköz állítólag azt a célt hivatott kiszolgálni, hogy a mesterséges intelligencia segítségével leszámoljon az okostelefonokkal. Az AI Pin azonban a kanyarban sincs ehhez a héten megjelent tesztek alapján. Amin az sem segít, hogy 700 dollárt (kb. 259 ezer forintot) kérnek el érte ÁFA nélkül, majd még havonta további 24 dollárt (kb. 9 ezer forintot) számolnak fel előfizetési díjként, hogy egyáltalán működjön a ketyere.

Aki esetleg lemaradt volna róla, a Humane AI Pinben kijelző helyett egy lézerprojektor található, mellyel a kezünkre vetíthetünk információkat, továbbá mikrofon, hangszóró, kamera és különféle érzékelők is helyet kaptak benne, hogy a gesztus- és hangvezérlés is működjön. Az eszközt mágnesek segítségével kell a ruhára rögzíteni, majd a kezünket a telefonunk használata során már jól megszokott szögben kell tartani, hogy rávetítse a tenyerünkre az információkat, ha nem kizárólag beszélgetni szeretnénk vele.

Ez papíron mind szép és jó. Az egyetlen gond csupán az, hogy nem igazán kiforrott a kitűző, így pedig nagyon nehéz, ha nem lehetetlen megindokolni az árát, ami csúcskategóriás telefonokkal vetekszik az előfizetési díjjal együtt. A héten megjelent tesztek közül egyértelműen Marques Brownlee-é váltotta ki a legnagyobb felháborodást. Ebben ugyanis a veterán tech youtuber az általa értékelt legrosszabb terméknek nevezte a Humane AI Pint. Ezt az állítását néhányan szenzációhajhásznak minősítették, de az a helyzet, hogy nem járt messze az igazságtól.

Brownlee nyomós érvekkel támasztotta alá a kritikáját:

  • az üzemidő nevetséges
  • a cserélhető, indukciós töltőként működő akkumulátor – amely egyben a ruha alatti mágnes is – melegszik, kellemetlen
  • a kamera nem készít jó képeket, videókat
  • az AI gyakran lassabb, mint elővenni a telefont és manuálisan megoldani a problémát
  • az AI olykor nem tud mit kezdeni a kérésekkel
  • nem lehet párosítani telefonhoz, ezért kezdetben semmit sem tud a felhasználóról
  • külön SIM-kártyát igényel, így a telefonálás is körülményes lehet

Összeségében, a szakma szerint a Humane AI Pin nem tudja leváltani a telefonokat jelen formájában. Sőt, kifejezetten hátralépés ahhoz képest, amit a már mindenki zsebében ott lapuló kütyük tudnak. Így pedig nehéz kitalálni, hogy mégis kinek való a túlárazott, a mesterséges intelligencia trendjére felpattintott, onnan melegében le is hulló kitűző.

A cég munkatársai, valamint néhány nethuszár, aki nagyon szeretne hinni az ígéretben, igyekeztek megvédeni a terméket. Ez azonban nagyon nehéz, amikor szinte semmi haszna nincs (egy megoldás egy nem létező problémára), ellenben arany árban mérik. Sokan azt hozták fel, hogy ez egy első generációs eszköz egy kis cégtől. Az első állítás még ugyan igaz, a második viszont egészen biztosan nem az. Mert olyan cégek toltak bele százmillió dollárokat a startupba, mint az OpenAI, a Microsoft, a Qualcomm, az LG, a Volvo, a Salesforce, a SoftBank és a Tiger Global. Ha pedig ezzel a háttérrel, ekkora széllel, ennyi tapasztalattal nem sikerült kihozni egy terméket, ami legalább azt magabiztosan tudja, amit minimumnak tekintene bárki, akkor elég nehéz elhinni a cégnek, hogy a jövőben betartják az ígéreteiket.

Egyébként egy ponton már akkora figyelmet generált Brownlee kritikája a kitűzőről, hogy kénytelen volt csinálni egy második videót, amelyben elmagyarázza, hogy mi is az pontosan, amit ő csinál. Egyesek ugyanis azt gondolták, hogy ő szánt szándékkal a Humane pusztulását akarja előidézni a szenzációhajhásznak titulált videójával, miközben csak az őszinte véleményét mondta el. Ha ez nem elég bizonyíték arra, hogy elérkeztünk a kriptobrók után az AI-brók korába, akkor semmi.

Kövess Minket!



Gamer szótár