Agya beteg, ezért a falban kötött ki az első AI alapú önvezető autós verseny

Agya beteg, ezért a falban kötött ki az első AI alapú önvezető autós verseny

Ilyen ütemben haladva még talán megéljük a napot, amikor egyszer olyan jók lesznek az önvezető autók verseny közben, mint egy ember. Talán.

A hétvégén az Egyesült Arab Emírségekben megrendezték az első önvezető autós versenyt. Az abu-dzabii Forma-1-es pályán, vagyis a Yas Marinán tartott futamon a mesterséges intelligenciával felturbózótt Dallara Super Formula autók azonban nem hogy a kések, még a kanalak között sem számítottak a legélésebb tárgynak a fiókban. Ugyanis hiába a csúcsszuper AI, a kamerák, a tervezés, mert rendre megálltak vagy a falban kötöttek ki az autók az időmérőn és a futamon is – írja a The Verge.

Minden az időmérőn kezdődött, ahol az egyik autó egyszer csak gondolt egyet, majdnem vett egy balost az egyenesen száguldás közben, majd inkább megállt a következő alkalmas helyen:

Egy másik autó később azt mutatta be, hogy hogyan kell piruettezni a célegyenesben:

A harmadik autó inkább a fallal barátkozott versengés helyett:

Az első videó hőse pedig megpihent a futam alatt, mert hát agya beteg, ahogy Palik mondaná:

Ezeket olvastad már?

A fenti eseteken túl – az állítólag „a tudomány határait súroló” járművekkel – csak annyi gond volt a futam alatt, hogy a szabályokat ismerték, de ennél többet nem nagyon tudtak. Szóval amikor a Polimove nevű megpördült, akkor a bírók sárga zászlót mutattak nekik, és ezzel kettő másikat összezavartak. Hiszen csak azt tudták, hogy nem szabad előzni ilyen körülmények között, azt nem, hogy mit csináljanak helyette. Úgyhogy jobb híján inkább megálltak Polimove mögött a nyolckörös futam felénél.

Persze ez még csak az első ilyen AI-os önvezető autós verseny volt, ezért az A2RL szervezői számoltak vele, hogy lesznek hibák. Annak lehet jobban örültek volna, ha a nyolc körös futam nem egy órán át tart. De azt sikerült demonstrálni, hogy amikor minden rendben van, akkor szépen mennek a pályán a gépek. Tehát ilyen ütemben haladva még talán megéljük a napot, amikor egyszer ezek olyan jók lesznek, mint egy ember. Talán.

Ha érdekel, a teljes futamot alább nézheted vissza:

Kövess Minket!



Gamer szótár