Az Nvidia vezére szerint az AI nem veszi el a munkát

Az Nvidia vezére szerint az AI nem veszi el a munkát

Ezek szerint a jövőben nem az AI fogja gyártani Jensen Huang híres kabátját.

2024. a mesterséges intelligenciáról szól, ha tetszik, ha nem. A legnagyobb aggodalom pedig értelemszerűen akörül van, hogy milyen munkakörökből túrhatja ki a technológia az embereket. A videójáték-fejlesztés terén például már jól látható, hogyan számolnak ezzel a kiadók. Az Electronic Arts például a focis játékának, az EA Sports FC-nek egy jelentős részét ilyen eszközökkel akarja csinálni a jövőben. Ha pedig a Google projektje továbbhalad, akkor még a játékosokat is leváltja majd a technológia.

Az Nvidia vezére, Jensen Huang szerint azonban nincs ok az aggodalomra, mert az AI nem veszi el mindenki munkáját – derült ki a CBS News 60 Minutes című műsorából. Ami nem tudni, mennyire nyugtató, ha a világ harmadik legértékesebb cégének (2 119 millárd dollárral) CEO-jának szájából hangzik el. Hát még akkor, ha azt is hozzátesszük, hogy az Nvidia pont az AI hátán kapott szárnyakra az elmúlt években, mert senki sem tudott még annyira jó hardvert gyártani ezen a területen, mint ők. Előtte pedig a kripto-őrület pörgette fel a részvényeik értékeit, mert mindenki tőlük akart venni videókártyát a bányászathoz.

Ezeket olvastad már?

De mit is mondott akkor Mr. Huang a népek megnyugtatása érdekében?

„A munkavállalók a vállalatoknak dolgoznak. És ha a vállalatok termelékenyebbek, akkor a bevételeik nőnek. Soha nem láttam még olyan céget, amelyiknek nőtt a bevétele, de nem vett volna fel több embert.”

Szerencsére a műsorban nem hagyták ennyiben a kérdést, úgyhogy picit átfogalmazták azt, és inkább afelől érdeklődtek, hogy mely munkahelyek felett járhat el az idő a mesterséges intelligencia miatt. Huang viszont jóval rutinosabb volt annál, hogy belesétáljon a Holdról is látható csapdába:

„Úgy gondolom, hogy még mindig szükség lesz emberekre a rendszerben, mert jó ítélőképességgel bírunk, és mert vannak olyan körülmények, amelyeket a gépek egyszerűen nem fognak megérteni.”

Nos, akkor tényleg nincs miért aggódni, a gépek lázadása érdeklődés hiányában elmarad, és bébiszitter nélkül nem fognak messzire jutni. Viccet félretéve, Huang elsősorban olyan példákat hozott fel az AI képességeinek bizonygatása érdekében, amelyek a lehető legtávolabb állnak a könnyen elérhető állásoktól: a gyógyszer-, az anyagkutatást és a csillagászatot.

Kövess Minket!



Gamer szótár