Nem is volt szamuráj az Assassin's Creed Shadows főhőse

Nem is volt szamuráj az Assassin's Creed Shadows főhőse

A Ubisoft legnagyobb erőfeszítései ellenére sem fogja tudni átírni a történelmet.

Azt már fixen tudjuk, hogy kettő főhőssel érkezik majd november 15-én az Assassin's Creed Shadows, az még nem biztos, hogy egy kiválasztott karakterrel tudjuk majd végig nyomni a játékot, vagy egy a Grand Theft Auto V rendszeréhes hasonló főhős váltogatós megoldást hoz majd a Ubisoft új játéka. Hasonlóan a széria utolsó pár játékához, egy férfi és egy női játszható karaktert kapunk majd, viszont szemben a korábbi játékok megoldásával, a Shadows teljesen eltérő játékmenetet kínál attól függően, hogy melyik nemet választjuk. A játékmenetről még nem tudjuk, hogy jó lesz-e, az viszont már most kiderült, hogy történelmileg most sem fog stabil lábakon állni a story.

Naoe, a női shinobi

Az érkező Assassin's Creed egyik főhőse Naoe lesz majd, aki inkább a lopakodás és az ellenfelek csöndes kiiktatásában fog jeleskedni. Ha valaki nem tudná mit jelent a "shinobi" az azért lehet, mert a világ Japánon kívüli része leginkább a "ninja" szót ismeri. A különbség a kettő között csak annyi, hogy korok és területek között eltérő szót használtak ugyanarra a "szakmára", a ninja szó pedig azért olyan elterjedt, mert a popkultúra azt kapta fel az 1900-as években.

Ezeket olvastad már?

A legnagyobb probléma Naoe karakterével igazából pont az, amit csinál. A történelmi feljegyzésekben például egy alkalommal sem írnak arról, hogy egy női ninja/shinobi (kunoichi) férfiakhoz hasonló módon harcolt vagy kémkedett volna. Nyilván ez nem azt jelenti, hogy nem fordul elő, hogy egy a szebbik nemből való ninja fegyvert fogott volna a kezében, inkább arról van szó, hogy a fennmaradt iratok szerint ők egy sokkal "bensőségesebb" módját választották a kémkedésnek. (Mindenkinek a fantáziájára bízom, hogy ez mit jelent.)

Yasuke, az afrikai szamuráj. Szamuráj?

A 16. században virágzott a gazdaság, hajók szelték át az óceánt, szállítottak nemesfémeket, fűszereket... rabszolgákat... Természetes, hogy az afrikai rabszolgák idővel a feudális Japánba is eljutottak. Yasuke egy olasz jezsuita misszionárius szolgálójaként érkezett meg a felkelő nap országába. A feljegyzések szerint az afrikai származású Yasuke legalább 3 évet tölthetett japánban, ami alatt egy helyi daimyo (előkelő, nagy birtokkal rendelkező földesúr), Oda Nobunaga fogadta maga mellé és adta neki mai napig ismert nevét. Bár Nobunaga nagy becsben tartotta a Japánban kifejezetten ritkának számító fekete bőrű alattvalóját, a közhiedelemmel ellentétben soha nem adott neki Samurai rangot vagy földbirtokot. Yasuke pozíciója a kosho rang volt, ami leginkább egy testőr, titkár és küldöttségi pozíciót jelent. A félreértéshez az vezethetett, hogy a kosho általában egy magas rangú szamuráj fia szokott lenni, akik később maguk is apjuk nyomdokaiba léptek.

Mennyire szoktatok figyelni egy játékban a történelmi hűségre? 

Kövess Minket!



Gamer szótár