Hasznos kütyü a streamkezeléshez, bemutatjuk az Elgato Stream Decket!

Az Elgato egy új eszközzel állt elő, ami a streamerek életét hivatott megkönnyíteni. 

Volt szerencsém egy egész hasznos eszközt kipróbálni, aminek egy feladata van, megkönnyíteni a stream kezeléséhez szükséges minden feladatot. Lényegében egy kisebb ledes kijelzővel rendelkező minibillentyűzetről van szó, ami kissé hasonlatos egy midi controllerhez. Lássuk pontosan mire is képes és hogyan segítheti az Elgato Stream Deck egy streamer életét.

Elég sok hasznos funkcióval rendelkezik, nagyon sok mindent lehet hozzákötni a különböző gombokhoz, illetve saját szoftvert is kapott a kicsike. A géphez nagyon egyszerűen csatlakoztatható egy USB 2.0 segítségével, amit a rendszer azonnal felismer. Miután letöltöttük a kezelőszoftverét, már csak annyi a dolgunk, hogy beállítsuk a különböző funkciókat a gombokhoz. Egy egyszerű drag and drop-al tudjuk a különféle funkciókat hozzákötni egy-egy gombhoz, amit az eszköz azonnal megjegyez. Ezek után már csak a pontos részleteket kell beállítani.

Így néz ki az alap kezelőfelület. A jobb oldali listából látszik, hogy több programot is támogat a Stream Deck, illetve nem csak magát a streamelő szoftvert tudjuk vele irányítani, hanem más, alapvetően hasznos funkciókat, amik jól jöhetnek a közvetítés során. A legtöbb funkcionalitást természetesen a saját szoftveréhez biztosítja az eszköz, tudunk vele scene-t váltani, rövidebb felvételeket indítani, élő kommentárt fűzni a játékhoz és a többi.

Mi az OBS nevű streamer szoftverrel teszteltük. Szintén egy gombnyomásra válthatunk a különböző jelenetek között, amivel az állandó Alt+Tabolástól menthetjük meg magunkat, mivel a háttérből is képes vezérelni, vagyis a programnak nem kell előtérben lennie. Egy pár lépéses beállítás után egy plugin-t kell elindítani az OBS-ben és a Stream Deck máris átveszi az uralmat. Ez azért is lehet fontos, mert így akár teljes képernyőn futtathatjuk a játékokat, ami rengeteg erőforrást spórol, szemben a szegély nélküli ablakkal. Alacsonyabb kategóriájú gépeknek ez fontos lehet, teljes képernyő esetén, ha másik ablakra váltunk a játékról, olyan, mintha megfagyna a stream, de ezt így könnyen elkerülhetjük.  Ugyanúgy tudjuk a játék- vagy épp a mikrofonhangot is kapcsolgatni, ha épp nem akarunk beszélni, vagy ha valamiért a játékhang zavaró lenne. A Source gombbal pedig a stream forrását is tudjuk bütykölni, játékon belül például egy Game Capture lesz a nyerő nagy valószínűséggel, míg ha a nézőinktől kapunk egy vicces videót YouTube-on, azt is meg tudjuk mutatni anélkül, hogy megint vad kattintásokba kezdenénk.

Bár Magyarországon nem feltétlenül örvend még akkor népszerűségnek a Twitter, más országokban (például az Egyesült Államokban) már egy ideje átvette a vezetést a nálunk népszerű Facebook-tól és sok streamer inkább itt osztja meg a történéseket, vagy éppenséggel streamjét. Ehhez is be tudunk állítani előre akár több sablonszöveget, csak össze kell kötni a kezelőszoftvert a Twitter fiókunkkal és egy gomb lenyomásával máris tudunk üzenni a világnak. 

A másik nagyon hasznos funkciója a Twitch kezelése. Szintén a fiókunkkal való összekötés után, rá tudunk nézni akár az aktuális nézőszámra vagy éppen tudjuk spammelni a saját chat felületünket előre beállított üzenetekkel, legyen az egy köszönet a követésért, vagy adományért, esetleg feliratkozásért. Szintén ki-be tudjuk kapcsolni a sub módot, vagyis azt, hogy csak feliratkozók tudjanak-e beszélni a chaten és még egy lassú üzemmódot is be tudunk kapcsolni, ha elfajulnának a dolgok és túl sok lenne a Kappa spam.

Az eszközön egyébként összesen 15 gomb van, de mappás segítségével, akár 14 külön funkciót tudunk egy-egy gombhoz csatolni, vagyis összesen 210 műveletet tud megjegyezni, ami bőven elég még egy iszonyat profi streamhez is. Ténylegesen a stream apró-cseprő részletét be tudjuk állítani egy-egy gombra.

Egyébként nem árt, hogy ennyit meg tud jegyezni, a streamer programokon felül magát a gépet is tudja kezelni, különféle alkalmazásokat és weboldalakat is meg tudunk vele nyitni, állítani tudjuk a gép hangerejét, multimédiás vezérlőként is tud funkcionálni, amivel számos zenelejátszó programot tudunk irányítani (pl. Spotify) és gyorsbillentyűket is beállíthatunk rajta, mondhatni akár egy külön billentyűzetként is használható. Sőt mi több, még cserélgetni is tudjuk a gyors gombokat, így ha valami között gyakran váltunk, az is megoldható.

LED-es kijelzővel rendelkeznek a gombok, vagyis amit a kezelő programban látunk, az ténylegesen meg is jelenik az eszközön, a különféle gombokat nevekkel láthatjuk el, hogy biztosan ne nyomjunk félre. Ha a nevek nem lennének elegek, a beépített alap képeken kívül úgy tudjuk személyre szabni az ikonokat, ahogy csak szeretnénk, a színes kijelző bármit meg tud jeleníteni, csak a megfelelő méretarány kell, de ha nincs, az se baj, legrosszabb esetben fekete kerete lesz a képnek.

És hogy kinek ajánljuk leginkább? Az árából kiindulva, ami 50-60 ezer közé tehető, nem biztos, hogy minden kezdő streamer elengedhetetlen eszköze lesz, de aki kicsit is komolyabban szeretne foglalkozni a műfajjal, esetleg össze tudja dobni rá a keretet nézői segítségével, azoknak mindenképpen ajánljuk. Használata nagyon egyszerű és könnyen megszokható, ráadásul kinézetre sem semmi a saját testre szabott ikonjainkkal farkasszemet nézni. Egy állítható szögű tokot is kapunk hozzá, így mindenki saját kénye kedve szerint állíthatja be, hogy neki éppen mi áll kézre.

TETSZETT? KÖVESD AZ ESPORT1-ET FACEBOOK-ON!

Kövess Minket!