"Ne aggódjatok barátaim! Én leszek a pajzsotok!" - Reinhardt útmutató

A német mérnökök legfőbb vívmánya nem csak pajzs és kalapács, komoly taktikai érzék kell a vele való játékhoz. 

Az Overwatch-ban Reinhardt joggal nevezhető a tankok alfájának és omegájának. Sajnos a karakter szebb napokat is megélt már, mivel az elmúlt hónapokban nagyon visszaszorult a népszerűsége, köszönhetően a rengeteg bugnak és a dive meta rémuralmának. Szerencsére új szelek fújnak és mindenki kedvenc német hőse lassan kezdi vissza nyerni régi dicsőségét, legalábbis az aktuális meta jelentésből ez szűrhető le.

Metajelentés: A Doomfist patch hatásai

Sensevida | 17/08/24 19:55 Néhány hete Doomfist berobbant a játékba és szinte mindent felforgatott, legyen szó akár a casual Quick Play-ről vagy a kompetitív játékmódról. A közösség nem feltétlenül elégedett a karakterrel, mivel a Rocket Puch képesség hitboxa elég elnagyoltra sikerült, de a Blizzard már reagált a panaszokra és kilátásba helyeztek egy nerfet neki.

Ennek apropóján úgy gondoltuk, érdemes lenne felfrissíteni az emlékeiteket a karakterrel kapcsolatban, szóval a DotEsports napokban közzétett Reinhardt útmutatóját most elhozzuk nektek. Végigmegyünk a karakter képességein és számba vesszük azokat a hősöket, akikkel leginkább kombinálható a német gépészet és hősiesség csúcsa. 

Reinhardt ugye az Overwatch alapító tagja és évtizedek óta küzd az igazságtalanság és a gonosz ellen hatalmas páncéljában és kalapácsával. A lore szerint szegényt nyugdíjba küldték még a játék eseményei előtt, azonban Winston hívásának köszönhetően visszatért aktív állományba és a rendelkezésünkre áll a küldetések során.

Dizájnjának köszönhetően Rein a játék legnagyobb karakterei közé tartozik és leghasznosabb tulajdonsága a 2000 életpontot érő pajzsa, legyen szó akár védekezésről, akár támadásról. A játékosok sajnos hajlamosak beleesni abba a hibába, hogy a hős méretét szeretnék kihasználni a kisebb karakterek ellen, azonban a lényeg inkább az elme játékokon az ellenfél kiismerésén és a pajzs menedzsment lenne. Magától értetődik, hogy Reinhardt-nak az első sorokban kell harcolnia és megvédenie a csapattársait, a nagy pajzsával. A kék energiamező sikeresen felfogja a legtöbb sebzés formát, kivéve Symmetra energia fegyverének labdáját, Hazno sárkányait, Winston áramát, és az ellenséges Rein Fire Strike képességét.
rein ow blizzard

A pajzs ereje leginkább a szűk részeken való áthaladáskor jön ki, viszont nem mindenható és a játékosoknak oda kell figyelniük a töltési idejére. Sok alacsony rankon lévő játékos azonban addig tartja maga előtt a falat amíg azt le nem olvasztják, aztán mivel nem tudja megvédeni magát, el is hullik röviddel a pajzs összeesése után, ráadásul a társak is védtelenül maradnak, szóval garantálhatóak a súlyos veszteségek.

Az ilyen szituációkat próbáljátok úgy megjátszani, hogy ha nem éri sebzés a csapatot, akkor engedjétek le a védelmet, húzódjatok fedezékbe a biztonság kedvéért és pihentessétek a dolgot. Ettől függetlenül előfordulhat az is, hogy csata közben merül le a pajzs és abszolút védtelenek maradtok. Ilyenkor próbáljatok meg segítséget kérni a társaktól, rendeljétek be a Genji-t Deflectel magatok elé, kérjetek Zarya Shield-et, Zenyatta Orbot, D. Va Defense Matrixot vagy fedező tüzet.

Ha minden kötél szakad, akkor jöhet a klasszikus pánik sepregetés a kalapáccsal vagy a Fire Strike. A Fire Strike egyébként azért is nagyon jó védekezés, mert 6 másodperces töltési ideje van,  100 életpontot sebez és több célponton keresztül is áthalad, ráadásul, ha jól használjátok, kiváló befejező képesség lehet alacsony életponton lévő célpontok ellen.

A tovább mögött folytatódik a cikk az offenzív képességekkel. 


Térjünk azonban rá a támadásra, mivel Rein ebben is tud remekelni, feltéve, ha nem hagyják magára. Sajnos rengeteg olyan játékos van, akik ész nélkül használják a Charge képességet, beszáguldoznak a csatába és azzal a lendülettel fel is dobják a talpukat, mert nem szóltak a társaknak a tervükről.

A Charge képesség ugye megnöveli a karakter sebességét és nehezen irányíthatóan szó szerint kilövi előre, ráadásul ha eltaláljuk vele az ellenfelet, ki is vonjuk egy rövid időre a forgalomból, plusz ha még a falhoz is sikerül kennünk a célpontot, 300 életerőnyi sebzést vihetünk be, szóval rögtön ki is végezzük a lehetséges ellenfelek nagy százalékát. Ha sikeresen falhoz vágtuk az ellenséges játékost és az nem hal bele, akkor is elkábul pár másodpercre, amit kihasználhatunk a kalapáccsal való sepregetésre, aztán ember legyen a talpán aki túléli mindezt.

Az előnyök persze hátrányokkal is járnak, mivel a nehéz irányíthatóság és a csata heve eltéríthet minket az eredeti célunktól, szóval könnyen az ellenség közt találhatjuk magunkat, vagy leeshetünk a pályáról, ha nem vigyázunk eléggé. Érdemes tehát mindig szólni mielőtt nekiindulunk és ha van Zarya, mindenképpen kérjetek bubit magatokra. Ha mégis megtörténne a katasztrófa, azaz egyedül találnánk magunkat az ellenfél csapata közt, akkor sincs ok nagy pánikra, mivel ott van még az Ultimate képességünk az Earthshatter. Ezt a képességet érintette leginkább a bugok armadája, viszont a Blizzard úgy tűnik sikeresen megoldotta a problémákat és már nyugodt szívvel törhetjük szét magunk előtt a földet.

Az Earthshatter ugye azt csinálja, hogy a magunk előtti területre egy nagy sebzést visz be, ráadásul lefekteti az ellenfél játékosait, akik pár másodpercig mozdulni sem bírnak. Ha emlékeztek még a korábbi szezonokra, szám szerint a harmadikra, hatalmas probléma volt abból, hogy az Ana Nano Boostolta a Rein-t, aki pedig egy Earthshatter után mindenkit szépen elintézett akár egyedül is. A Blizz persze rögtön nerfel reagált, viszont a kombó továbbra is használható, annyi viszont, hogy most már érdemes egy Lucio-t is bevenni a buliba, aki garantálja a mozgási sebességet. Természetesen az ulti nem hatol át a pajzsokon, szóval mindenféleképpen próbáljatok meg olyan szituációt kreálni, ahol ellenállás nélkül mégis a legtöbb célponton tudjátok bevetni a képességet.

ow blizz rein

A karakter képességeiről legyen elég ennyi, térjünk rá azokra a hősökre és kombinációkra, akikkel jól tud együttműködni.

Ana

Alig pár sorral feljebb hoztam fel példának, viszont mindenféleképpen ki kell emelnünk a párost, akik nem csak a lore szerint, hanem játékmechanikailag is kiválóan kiegészítik egymást. A Nano Boost a HP növelés miatt kiváló védekező lépés lehet ha a pajzs megszűnne, a sebzés növelés pedig a már említett támadásnál lehet kulcsfontosságú. Ráadásul Ana a távolból is tud vigyázni Rein-re az alap lövésével és a gránáttal.

Zarya

Zarya-ról is volt már szó, viszont most kifejtenénk a dolgot. A plusz pajzs támadásnál és védekezésnél is jól jön, ráadásul lehet játszani is a dologgal, ha a Rein direkt vesz fel sebzést Zarya fegyverének töltése érdekében. A Gavitron Earthsatter kombináció talán kicsit soknak tűnhet és nem egyszerre érdemes őket használni, viszont ha az egyik után még vannak életben maradt ellenfelek, simán jó befejezési lehetőséget tudtok egymásnak felkínálni.

Mivel semmi sem tökéletes, ezért Reinhardt-nak is meggyűlik a baja néhány ellenféllel. Első körben Tracert emelnénk ki,aki sebességének köszönhetően könnyen túl tud járni a tapasztalatlan játékosok eszén, mivel megkerülve a pajzsot hatalmas burst sebzést tud bevinni. Bastion a másik véglet, aki habár egy abszolút statikus karakter, turret módban nagyon hamar le tudja olvasztani a védelmünket, ami után könnyen a temetőben találhatjuk magunkat.

Végezetül megmutatnánk a világ egyik legjobb Rein játékosának, a koreai Kaiser-nek az egyik montázs videóját, ami remélhetőleg nektek is kedvet ad a karakterhez.
Reméljük hasznos volt számotokra ez az útmutató és ha szeretnétek még ilyet olvasni, figyeljétek az Esport1 oldalát. 

TETSZETT A CIKK? KÖVESS MINKET FACEBOOKON!



Kövess Minket!