Az idei VB talán a legsokszínűbb lehet hősválasztások terén!

Az idei VB talán a legsokszínűbb lehet hősválasztások terén!

Megjelent a 7.18, de komoly versenyt még nem láthattunk rajta a profik között, éppen ezért megnéztük, vajon milyen hősök lesznek majd közkedveltek az idei VB-n?

Elég vaskosra sikerült a 7.18-as patch, ami nemrégiben jelent meg, de a profik kezei között még nem igazán láthattuk, maximum a solo que kalandjaik során. Ezeket egyébként továbbra is lehet követni a TrackingThePros csatornán, ahol 0-24 ilyen meccsek mennek, javarészt a koreai szerveren, ahol a legtöbb csapat most bootcampel.

Itt nézheted, ahogy a vb résztvevők másznak felfelé a koreai soloQ létrán

Ha mindig is kíváncsi voltál, hogyan nyomják a profik Koreában a SoloQ-t, akkor a TrackingThePros-t neked találták ki.

Eget rengető változások annyira nem történtek a patch-ben, de mégis sok apróság változott, rengeteget finomhangoltak, és próbálták a játékot a lehető legstabilabb állapotba hozni az év legnagyobb megmérettetése előtt, hiszen a világbajnokságnál nagyobb horderejű LoL verseny nincs. Mindenki itt szeretné megmutatni, hogy mire is képes, és ez a kupa ér a legtöbbet. Idén ráadásul sokkal több csapat fog részt venni rajta, szám szerint 24, így a mérkőzések száma is jócskán megnő majd a Play-In stage-el együtt. Nézzük meg tehát, hogy a változások fényében milyen hősökre számíthatunk az egyes ösvényeken.

Top

A felső ösvény változásai leginkább a csapatharc orientált hősök körül forogtak. Elsősorban az olyan karakterekre koncentráltak, akik a Gargoyle Stoneplate-et és a Locket of the Iron Solari-t használják. Jarvan is kapott egy kisebb nerfet, ami a szívósságát illeti, illetve a teamfight készségeit és Gnar sem maradt érintetlen, de az H2k vs UOL széria után ez nem is csoda, mert konkrétan megállíthatatlan volt a maga nemében. Mégis, ezek a frissítések mind eltörpülnek a top lane igazi úrnőjének buffjai mellett. Természetesen Fiora-ról van szó, akinek a korábbi nerfjeit rendre visszavonták, így megint régi fényében tündökölhet majd, és ismét figyelni kell majd a splitpushra, hacsak nem Longzhunak hívják a csapatunkat; nekik ez nagyon nem megy.

Ez egyben azt is jelenti, hogy a vakon választott toposok kora lassan lejár, mivel mindenre lesz válasz, de ezek, és a nerfek ellenére Jarvan továbbra is egy elsődleges választás lehet. Ettől függetlenül neki is megvannak a gyengéi, így nem biztos, hogy minden helyzetben ő fog felülkerekedni ellenfelén, mivel bizonyos területeken vannak hősök, akik lenyomják őt. Akikre nagy valószínűséggel számíthatunk: Renekton, Fiora és Camille. Jelenleg pedig az uralkodó választások azok Jarvan, Maokai, Gnar illetve Shen.

Jungle

Ha sokszínűségre vágyunk, nem kell a szomszédba menni érte, itt mindent megtalálunk. Lee Sin, Rengar és Nidalee is buffokat kapott, így a gyorsabb tempójú harcosabb típusú karakterek is előkerülhetnek végre a sok tank után, akiknek lehetséges, hogy hosszabb időre lesz szükségük ezeket túlélni, ha az előbb említettek számára megindul az a bizonyos hógolyó. Na és persze itt van Ezreal is, mint legújabb jelentkező.

A Stoneplate és a Knight's Vow nerfek egyes dzsungeleseket is érintettek bőven, leginkább a tankokat. Ezáltal az early game szabaddá vált az agresszívabb karakterek számára, hogy megszerezzék maguknak a szükséges előnyt. Mivel az Ardent Censer még mindig broken, előkerülhetnek olyan karakterek is mint az Ivern, de Nidalee ezt is ugyanúgy tudja használni és az Athene's Unholy Grail sem elvetendő számára. Az alábbi hősök megjelenésére számítunk: Lee b, Nidalee, Rengar, Kha'Zix, Ivern, Ezreal. A jelenleg használt karakterek inkább tankok mint Sejuani, Rek'Sai, Gragas és a kakukktojá: Elise.

Mid

Bármennyire is meglelő, van egy karakter, akit solo que-ban nem szeretnek, de a nagyobb versenyeken mégis mindig feltűnik,- és ez alól a VB sem lesz kivétel. Ő nem más, mint Ryze, akire szintén divat lett Abyssal Maskot venni mostanság, működése a karakteren pedig hasonló, mint Cassiopeia-n. Mindent megad, amire szüksége van egy mage matchupban, CDR, HP, mana, ami különösen fontos Ryze-nak, hiszen ebből is sebzést kap, no meg rengeteg MR-t. Ha mindez nem lenne elég, a mágikus sebzését is növeli a közelálló ellenfeleken, amit csapattársai is ki tudnak használni.

Ami az ösvény tovább szereplőit illeti, talán itt lesz a legkisebb változás az előző patch-ekhez képest. Az eddig erős mágusok megtartják dominanciájukat és hozzájuk csatlakozik egy-két nem éppen mágusnak mondható karakter, vagyis továbbra is Cassiopeia, Syndra, Taliyah és Orianna meta lesz, amit kiegészít Corki és Lucian. Egyes csapatkompozíciókba bele fog illeni Viktor illetve Talon is, akik nem feltétlenül mondhatóak jelenleg metának. A mostanihoz képest valószínűleg gyakrabban láthatunk majd Viktort, Ryze-t, Vladimirt illetve Talont. A jelenleg használt hősöket pedig már felsoroltuk.

ADC

Az ADC meta a hypercarryk-ről fog szólni, akik a midgame-ben lesznek igazán életképesek, és szétszedik a csapatharcokat. Ilyen lehet majd Tristana, Xayah, valamint Kog'Maw, akik szinte biztos, hogy közkedvelt választások lesznek. Kalista az early game-jére kapott nerfjei miatt elég nagy rizikót jelenthet, így nem biztos, hogy ezt mindenki vállalni fogja. Ettől függetlenül képes nyomást gyakorolni az ösvényére már a meccs első felében is, de ez veszélyesebb lesz, főleg a profi közegben.

Ashe Kínában kifejezetten közkedvelt választás volt mostanság is, míg az NA LCS-re továbbra is jellemező a boton használt Lucian választás. Európában ez a különleges választás Sivir, aki szintén feltűnt pár meccsen, mivel gyorsan be tudja tolni ösvényét, illetve jól működik együtt a tankokkal is a late game-ben, köszönhetően az ultijának. Egy karaktert nem említettünk még, a hypercarryk korában: ha nem is rögtön első választásként, de ott lehet majd Twitch is, és vele együtt több Sivirt, Luciant illetve még Caitlynt is várunk. Jelenleg pedig a már említett három hypercarry, valamint Kalista szerepel a leggyakrabban.

Support

A support metát a legkönnyebb jelenleg meghatározni. Röviden-tömören, bárki jó, aki hasznosítani tudja az Ardent Censert. A helyzet persze nem ilyen egyszerű, de Janna és Lulu egyértelműen erőteljes választások, a kulcsszó pedig a védelem az ADC számára. Ebben éppenséggel Thresh illetve Tahm Kench is jó, ők nem feltétlenül tudják az Ardent Censert kihasználni, maximum a Bond of Stone mesterséggel együtt, ellenben jól tudnak kezdeményezni. Ott van Rakan és Alistar, akiket konkrétan erre találtak ki; ők simán vetekedni fognak a pajzscentrikus hősökkel. Az Ardent Censer önmagában is egy erős tárgy, de ha figyelembe vesszük hozzá azt is, hogy jelenleg hypercarry meta van, úgy még inkább igaz ez az állítás.

Ezek alapján sokkal több Lulura, Blitzcrankre, Tahm Kench-re és még Taric-ra is számítunk. Utóbbi is nagyon jó védelmet nyújt kettős kábításával és állandó gyógyításával, az ultijával pedig pofonegyszerűvé válik bármilyen dive egy-egy torony alatt. A jelenlegi top favoritok pedig a már említett Rakan, Alistar és Janna.

TETSZETT A CIKK? KÖVESS MINKET FACEBOOKON!


Kövess Minket!