League of Righteous Glory? Miért szereti ennyire mindenki?

League of Righteous Glory? Miért szereti ennyire mindenki?

A tárgy megjelenése után egy évig senkit nem érdekelt. Ezt követően a Riot átdolgozta kicsit, és azóta mindenki ezzel szeretne villogni. Mi történt egy év után?

Azzal nem árulunk el nagy titkot, hogy továbbra is erősek a tankok a játékban. Ezek a szívósabb karakterek majd mindenhol megjelennek a játékon belül, toptól kezdve, a dzsungelen át, de megjelennek a támogatók között, sőt néha még miden is. Ha igazán bele akarjuk magyarázni, a szezonban korábban még Mordekaiser ADC-t is láthattunk, ami megint csak nem törékeny, de általánosságban az ADC pozíción kívül bárhol előfordulhatnak. Ennek egyszerű oka, hogy nagyon hasznosak tudnak lenni a csapatharcokban, hiszen bírják a pofonokat, amíg az az egy-, vagy két sebzéshordozó kiad magából minden.

A támogatók most igazán el vannak kényeztetve, de ez nem mindig volt így!

Aioween | 17/10/03 16:21 Ardent Censer, Iron Solari és egyéb nyalánkságok közül válogathatunk kedvünkre támogatóként mostanság, de volt idő, amikor 30 perc után mindössze egy Sightstone-nal rendelkeztünk. A napokban ismét elkapott a VB hype, és ilyenkor hajlamos vagyok régebbi videókat is elővenni. Kifejezetten a VB bevezetőket néztem, de aztán elragadott a gondolat, hogy belenézzek a 3.

Logikus lenne arra gondolni, hogy ez a szezon közi tankfrissítéseknek köszönhető. Bár nem volt a legsikeresebb akkoriban, hiszen Sejuani először túl erős lett, míg Zac és Maokai teljesen jelentéktelen, a későbbi patch-ek során sikerült ezt kiegyensúlyozni, illetve az érkező tárgyak is megtették hatásukat a metára. Manapság Maokai, Cho'Gath Zac és Sejuani mind uralkodók a saját helyükön különféle okok miatt. 

A tankfrissítésekkel együtt nem csak a karakterek változtak, de érkeztek új tárgyak is, szám szerint kettő, illetve a régiek közül is frissült egy nagyon fontos. A két új tárgy az Adaptive Helm, illetve a Gargoyle Stoneplate volt, a frissült tárgy pedig a címben is látható Righteous Glory. Eleinte a két új élvezett abszolút figyelmet, de nem sokkal később észrevették megbújni rengeteg statjával a frissített RG-t (Righteous Glory) is, ami piszok jónak bizonyult. A magyarul Igaz Dicsőségnek nevezett tárgyra igazi dicsőséges időszak várt, ami azóta is tart.A Righteous Glory-t egyébként a 4.20-as patch-ben vezették be, vagyis a 4. szezon vége fele, pont az ötödiket megelőzően. Egy tankos sustain tárgy volt, amin nagyon sok random stat volt, de valahogy mégsem vált a tankok kedvencévé. Az akkori passzívja a Valor's Reward sok HP-t illetve manát töltött vissza minden szintlépés után, illetve volt egy aktív része is, ami ma is megvan. Aktiválás után kaptunk egy gyorsító hatást, ha az ellenfelek irányába haladtunk, majd egy rövid idő után, vagy újbóli aktiváláskor egy lassító területi hatást is alkalmazott az ellenfelekre.

Alapvetően a bruisereknek találták ki, és tornyok alá érkezéshez tökéletes lett volna, de a meta nem igazán fogadta be, mivel a Dead Man's plate sokkal jobban kiegészítette az akkori tankokat az állandó sebességgel, és az egyszeri sebzésbónuszával megálláskor. Emellett a páncélzat szintén többet ért tornyok alatt HP-val együtt, mint a nyers HP, amit az akkori RG adott. Statok terén sokkal hasznosabb volt a Dead Mans's Plate, így ez lett az ötödik szezon egyik kedvenc tárgya a megfelelő körökben. Ezáltal az RG hasonló sorsra jutott, mint más nem használt tárgyak, és csak várta a pillanatát. Később ezen változtattak, és az AP tankok fénykorában manát adott vissza az elszenvedett sebzés után, illetve a képességek használata egy picivel gyógyította viselőjét.

Ezzel csak egy gond volt, hogy az akkori tankok nem éppen spammelték a képességeiket, legalábbis nem olyan mértékben, hogy ebből igazi értéket tudtak volna kovácsolni. Ez inkább olyan hősöknek felelt meg, akik sok képességet használtak, és mondjuk Abyssal Scpetert (most már Abyssal Mask) vettek, esetleg Rod of Ages-t, ilyenből azonban kevés volt, a top lane Ryze eddigre rég kiment a divatból. Tehát az RG tovább várt az árnyakban.

Nem sokkal később a Riot rájött, hogy ez így nem lesz jó, és újra átdolgozták a tárgyat az idei évben. A Catalystot lecserélték benne és helyette jöhetett a Glacial Shroud, így megkaptuk a jelenleg is ismert formáját.

Elsőre nem tűnt akkora változásnak, hiszen a Glacial Shroud már időtlen idők óta a játékban van, de sosem volt a legkedveltebb. A Frozen Heart fénykorában vették az emberek muszájból. Manát és armort ad viselőjének, valamint CDR-t, de ennyi, nincs semmilyen passzívja, vagy bármi más statja. Cserébe viszont olcsó, 200 arannyal olcsóbb, mint a korábbi Catalyst, ez pedig nagyon sokat számít. Ha utána számolunk a statoknak, akkor ár/érték arányban 113%-ban hasznos, vagyis többet ér, mint az aranyköltsége. A Catalyst ugyanerre csak és kizárólag a szintlépés pillanatában éri el, ami nem egy túl gyakori pillanat. 

Ezzel szemben a Glacial Shroud sokkal hasznosabb, hiszen a páncélzat alapvetően többet ér, illetve a mana sem rossz, hogy legyen waveclearünk. A befejezett Righteous Glory még ennél is hasznosabb, és most jó statokat is ad. A  tankok szeretik a HP-t, manát és HP regent, ami csapatharcokban nagyon jól jön, nem beszélve az aktívjáról, amivel kezdeményezni lehet.

Először a profiknál furcsa mód Bjergsennél jelent meg stream közben egy mides karakteren, még pedig Cassiopeia-n. Három másik LCS midessel játszott együtt, akik enyhén szólva elsőre meglepődtek a választásán.

Azt mondta, hogy véletlenül vette csak meg a tárgyat, de aztán jól jött neki és dominált a meccsen, mivel hirtelen jött tankossággal előtérbe tudott csúszni, főleg a sebességgel és a meccs végére OP tárgynak kiáltották ki. Ettől függetlenül továbbra is inkább a tankoknak felel meg, de akkor a meglepetés erejével pont elég volt.

Mostanság már szinte minden tank ezt rusholja, amint csak lehet, és a meccs 15. percére nagyjából be is fejezik ezt. A tárgy maga csak 2500 aranyba került, és ahhoz képest baromira sokat adott. Később ezt felemelték 2650-re, hogy késleltessék az érkezését. Mostanság a VB-n is azt látni, hogy nagyjából akkor fejezik ezt be a tankok, mint amikor az ADC-k az első sebzős tárgyukat, tehát egy időben tudnak fejlődni a lövészekkel, és nem maradnak le.

Ez egy nagy újítás volt a korábbi tank tárgyakkal szemben, amik rendszerint drágábbak voltak, így a tankoknak több időre volt szükségük mondjuk egy Sunfire Cape-hez, ami 2900-ba kerül. Igaz, utóbbi passzívan is segíti a minionok takarítását, de a plusz manából ugyanerre a legtöbb tank az RG-vel is képes, a mana pedig fontosabb a csapatharcok során, mint az égető aura.

Szintén a 15. perc környékén már dőlnek tornyok, így a tankok is többet mozognak a pályán, kell a sebesség, amivel be lehet rongyolni egy-egy harcba. A Sunfire Cape egyszerűen már nem olyan hasznos ehhez képest, javarészt ezért is fordultak el tőle a tankok. Az utóbbi hónapokban igazán a meta része lett a tárgy, ráadásul sokszor első választás, amit rögtön egy Stoneplate követ, és máris kész a tankunk. Lehet, hogy annyira épp nem OP, mint mondjuk az Ardent Censer, ami rengeteg figyelmet –illetve nerfet, és átdolgozást– kapott, de a tankok egy darabig még ezt fogják használni; legalábbis a VB-n lévő 7.18-as patch-ben szinte biztosan.

TETSZETT A CIKK? KÖVESS MINKET FACEBOOKON!


Kövess Minket!