M-B-Z:

M-B-Z: "Sajnos egyre kevesebb az erős, meghatározó magyar klán"

Új interjúsorozatunk a magyar klánokról, első körben pedig az M-B-Z-ről szól!

Körülbelül egy hónappal ezelőtt került sor a Klánok Konferenciája a kecskeméti Real Gamers rendezvényen, de mivel szinte semmit sem tudni arról, hogy pontosan a felvetett témákkal kapcsolatban mi a különböző klánok álláspontja, ezért egy 9 részes interjúsorozat keretein belül megkérdezzük a klánok képviselőit, hogy kifejthessék véleményüket a különböző témákkal kapcsolatban.

Ez történt a Klánok Konferenciáján

Első alkalommal került megszervezésre World of Tanks témakörben Klánkonferencia, amely meghívásos alapon, múlttal és teljesítménnyel rendelkező klánok vezetőit invitálta közös megbeszélésre.

Magyar Büntető Zászlóalj [M-B-Z]

Az M-B-Z képviselőjének bemutatkozása:

Sziasztok! Angyal_Kiraly_47 vagyok alias Szénás Dániel. Szeretném megköszönni, hogy lehetőségem nyílt bemutatni a klánunkat. Én 27 éves vagyok és munka mellett amennyit lehet, itt vagyok és igyekszek előre vinni a klánt SH-n és CW-n. Lassan több, mint 5 éve játszok ezzel a játékkal mindig is érdekelt a második világháborús haditechnika így nem is volt kérdés mikor kollégáim megmutatták nekem a játékot, hogy ne kezdjem el én is teljesen beszippantott. Igyekezem minél jobbá válni mindig és most már azért elmondhatom egészen jó játékos lettem és az M-B-Z színeiben parancsnok helyettesként töltöm az időt. Igyekszünk mindig a lehető legtöbbet kihozni az emberekből és a klánból, hogy sok goldot, bónuszt és egyéb dolgokat nyerjünk és egy közösségként harcoljunk és együtt örüljünk az elért sikereknek. 

Szia! A worldoftanks.eu oldalon bárki utána nézhet, hogy mikor alakultatok, kik a tagok, milyen felvételi követelményeket támasztotok a jelentkezők felé  vagy épp annak, hogy mi jellemzi a klánotokat, így az első kérdésem az lenne, hogy mire vagytok a legbüszkébben? Mi számodra a legnagyobb eredmény, amit elértetek?

A sok és sikeres cw és advanced csatára, de ezt a 2 kérdést egybe foglalnám én személy szerint régi időben T8 cw szezonban elsők voltunk. Nagyon sok goldot szereztünk és oszthattunk ki az FC-nek és katonáknak egyaránt. Nagyon szép idők voltak még defender mentes idők amikor a T32, IS3 és a jó kis T54 ltwt volt a meta tank

Nem sok klán mondhatja el h több mint 4,5 éve együtt vagyunk, és még ha lehet páran ezért le is szolnak, de magyar klánok között meghatározóak vagyunk ez idő alatt is. Ami azt illeti nagyon büszkék lehetünk a bónuszainkra nem sok klán tud ezekben versenyre kelni velünk, hétvégente délelőtt 10 tol éjjel 1-ig folyamat bónuszok vannak hétköznap délután 3-tól éjjel 1-ig, illetve szombatonként a hadijátékokban az első 5 helyre oda érünk folyamatosan ahol sok goldot és nagy bónuszt nyerünk, és a legjobb magyar klánként szoktunk végezni.

Milyen élmény volt személyesen is találkozni a legnagyobb klánok képviselőivel a kecskeméti Real Gamers eseményen?

Személy szerint én nagyon örültem neki, hogy élőben is találkozhattunk és véleményt cserélhettünk. Nekem nagyon szimpatikus volt mindenki és tetszett az egész megbeszélés. Remélem jövőre is lesz én biztosan ott leszek! Sok érdekes dolog hangzott el, kinek hogyan mennek az SH-k, CW-k. Jó volt arcokat is látni nem csak a TS-en hangokat hallani. Nekem tetszett nagyon a szervezés is remek volt, az is mutatja hogy értékes volt a találkozó hogy az előre tervezett 2 óra helyett 4,5 órát beszélgettünk. Remélem amikről beszéltünk és el lett küldve a WG felé lesz valami haszna és fogjuk látni a változásokat. 

Elképzelhetőnek tartod, hogy ez elindít valamiféle komolyabb együttműködést a magyar klánok között?

Sajnos a legégetőbb probléma az aktivitás volt. Sokan csak este vannak fent egy kis időre így nem tudunk megfelelő szövetségest kialakítani, mert védjük meg a saját és más területét is az nagyon nehéz. Sajnos ennyi embert nem tudunk kitenni. A másik a tank állomány, olyan gyorsan változnak a meta tankok, hogy nem tudnak vele lépést tartani és mivel idejük sincsen annyit játszani így nem nagyon tudják a megfelelő tankokat beszerezni. Nálunk is rengetek bónusz megy, hogy az emberek a kért tankokat kihúzzák és sikeresek legyünk.

CW, Skirmishes vagy Stronghold? Melyik mozgat meg benneteket leginkább?

Személy szerint én a CW-nek örülnék, a legjobban az az igazi csata nem látod mit hoztak és csak sejted, hogy mi lesz. De sajnos mivel alig hoz már goldot és ahogy lenni szokott az erősebb klánok fogják a jó területeket így túl sok értelme sajnos nincsen. Így az esti előrenyomuláson van a hangsúly nálunk. Rengeteg kockát szoktunk szerezni, rengeteg kredit bónuszt gyártunk belőle (jelenleg 93 pénz bónusz gyártódik) és aktiválunk a klánba napi szinten, van egy meghatározott rend mikor van kredit, tank xp, free xp és legénységi xp aktiválva (este előrenyomuláson 150%-os kredit bonusz megy mindig napközben 75%-os) havonta a hadijátékból minimum 120.000 goldot szedünk de van hogy 140.000 fölött.

Mennyire veszitek komolyan a közös játékot? Van egy előre megbeszélt taktikátok, egy karizmatikus vezető, aki levezényli a csatákat vagy mindenki megy a saját feje után?

Néha igen, de vannak nagyon jó FC-k a klánba akik vezetik a csatákat. Vannak néha nem oda figyelések stb de igyekszünk minden hibát kijavítani, hogy még hatékonyabbak és sikeresek legyünk. Általában vannak adott taxok pályákra de nagyon jól le tudják reagálni az adott helyzetet az Fc-k. A fegyelemre is adunk az ilyen csaták során kell egy kis szigor, ha az FC beszél ne beszélj bele hülyeségeket és csak a legfontosabb dolgokat mondja az ember, de az általában csak összecsiszolódás kérdése. Ne úgy képzeld el, hogy mindenki csöndben ül és csak kattintgat. Beszélgetünk mellette, de a lényeg a csatán legyen, fókuszáljon oda aki éppen bent van.

Elképzelhető egy sikeres CW vagy SH csapat 8-as szinten a jelenlegi OP prémium tankok nélkül, mint amilyen a Defender, a Patriot vagy a Skorpion G?

Szerintem teljesen, anno IS3-mal, T32-vel meg T-54 lightweight-tel is nagyon sikeresek voltunk (személy szerint én nagyon szeretettem a T-54-et, sajnálom, hogy már tier 9-es). Nem hiányoztak ezek a tankok egy kicsit sem. Ha a WG hozna egy döntést miszerint prémium tankok nem mehetnek cw-re sokkal jobb lenne kicsit olyan lenne mint régen, csak ahhoz a gold hozamot is hozzák vissza a régire hogy megérje CW-re menni. Én személy szerint nagyon sajnálom, hogy behozták a T10-es lightokat mi is keveset használunk, mert a BC még mindig használhatóbb több helyen is mint a light. Van 1-2 map ahol jó a light de nem nagyon látom, hogy használnák a klánok így remélem bár szerintem már sosem lesz ilyen hogy visszaforgatják a dolgokat a régibe.

A CW nemcsak arról szól, hogy nyersz vagy vesztesz egy másik klán ellen, hanem a diplomácia is komoly szerepet kap a területekért folyó küzdelemben, hiszen egy jó szövetséges hatalmas segítség lehet a szorult helyzetekben. Mekkora hangsúlyt fektettek a diplomáciára?

Így van ezt mi is így gondoljuk, most mivel nem CW-zünk annyira nincsen diplomácia de a régi kapcsolatok megmaradtak sok ember megy meg jön a klánba így viszik a hírünket, ismeretséges is kialakul sok nagy klánba.

Ha már diplomácia és szövetségesek, akkor tudnál mesélni arról, hogy mennyivel másabb egy magyar szövetségessel együttműködni, mint egy külföldi klánnal?

Egyszerűbb egy magyar klánnal megértetni mit szeretnék mert egy nyelvet beszélünk. Néha adódott mókás szituáció, éppen nem volt fent diplomata, sőt alig volt 1-2 ember fent de sikerült nekik kézzel lábbal megértetni magukat volt nagy nevetés mikor feljöttünk és mi is volt pontosan de nem volt sértődés és megoldódott minden. Mi nagyon szívesen együtt működnénk bármilyen magyar klánnal a TRIGG-gel is jó viszonyban vagyunk, remélem egyszer elérjük az ő színvonalukat és együtt szövetségben fent leszünk a global map-on.

A harcokon és a diplomácián túl biztosan folyamatosan gondoskodni kell az utánpótlásról is, amiért a toborzótiszt felel. Nálatok hogy működik a toborzás? Mit gondolsz a más klánból való toborzásról?

Hála az égnek ezzel egyáltalán nincsen gondunk. Nagyon sokan jelentkeznek folyamatosan, aki kevésbé aktív vagy huzamosabb ideig nem szokott teljesíteni azoktól szoktunk megválni, hamar hárman is jelentkeznek a helyére. Szerintem a rengeteg bónusz és a sikeres sh egy nagyon jó cégér a klánnak és nagyon sok játékos dönt úgy, hogy nálunk szeretne lenni. Volt aki csak rövid ideig maradt volna nálunk és a végén még sem ment el hanem itt maradt. Nagyon jó a társaság is, én is bárkinek szívesen segítek gyakorlózás vagy egyéb dolgokban ha van rá igény. Igyekszünk mindenkinek optimális környezetet biztosítani, cserébe annyit várunk el hogy a kötelező klános dolgokban itt legyen és jól teljesítsen. Majdnem elfelejtettem, sosem toboroztunk klánból én személy szerint sem tartom szép dolognak de általában ha valakinek nem tetszett valami vezetőségi szinten is meghallgattuk megpróbáltuk orvosolni a dolgot ha ment ha nem akkor elköszöntünk egymástól. Zolma parancsnokként nagyon sokat beletesz a klánba majdhogy nem az élete az M-B-Z. Igyekszünk neki mindenben segíteni és levenni róla a terhet, hogy ne neki kelljen mindent csinálni és sikeresek maradhassunk, ahogy eddig is.

Némiképp az előző témakörhöz kapcsolódik a következő kérdésem, hiszen arra lennék kíváncsi, hogy mennyivel másabb manapság toborozni, mint régebben? Változott a játékosok aktivitása vagy hozzáállása a játékhoz?

Szerintem nem változott a toborzás ilyen téren. Meglegyenek az alap tankok amivel SH-ra, CW-re tudunk menni vele jó átlag sebzéssel de igazából szerintem csak olyan szempontból fontosak , hogy bizonyos szituációkat amit az FC mond neki meg tudja oldani az adott játékos. Természetesen mielőtt felvételt nyer valaki SH-n szoktuk tesztelni mit is tud, de miután felvettük is 1 hónap próbaidőn lesz így ha esetleges probléma merülne fel még akkor is tudjuk orvosolni. Kint van az oldalunkon az alap követelmény szint ha azt valaki eléri vagy megközelíti de jól játszik szoktunk kivételt tenni. Ide esetleg be lehetne még írni, hogy sajnos egyre kevesebb az erős meghatározü magyar klán,

Mit gondolsz a World of Tanks e-sportról? Ti is indultok e-sport versenyeken?

Én személye szerint ilyenen nem veszek részt, de hallom a többiektől , hogy mostanában azt is kezdik sajnos elrontani. Nem jó gondolat szerintem a WG részéről (még van 1 pár ilyen dolog) mert elveszi az emberek kedvét és helyette mással fognak játszani nem ezzel. Több játékosunk is ESL-zik és ahogy szoktam hallani sikeresek és szeretik de az új feltételekkel amikre módosítják a régieket szerintem már nem fogják tovább folytatni ezt.

Van a WoT-nak létjogosultsága az elektronikus sportok színpadán olyan riválisok mellett, mint a LoL, a Dota 2 vagy épp a CS:GO?

Szerintem van, nagyon sikeres játék rengetegen játszanak vele inkább az lehet a baj, hogy az emberek idővel ráunnak a játékra mint ahogy velem is elő szokott fordulni. De sokan vannak akik szeretnének híresek lenni és kiemelkedően jó játékossá válni, hogy egy hatalmas arénában a világbajnokságon ott lehessenek.

Látszólag hatalmas pénzek mozognak a Wargaming.net League-ben és legutóbb az I. Morphelo Bajnokságon is közel 1 millió forint értékű nyereményt vihettek haza a nevezett csapatok, de ennek ellenére a CW még mindig több embert mozgat meg, mint az e-sport. Szerinted mi lehet ennek az oka?

A legnagyobb oka a távolság lehet. Nagyon sokan az ország másik végéből játszanak és hiába ha jól játszik ha fiatal és nem tudja megoldani magának, hogy pl. Morphelo Bajnokságon rész tudjon venni. A CW-hez meg nem kell sok leül otthon a gép elé bejelentkezik és már mehet is a móka, míg egy ilyen élő bajnokságra fel kell utazni stb. stb. ami igen nagy költséggel jár, míg a CW csak egy kis szabadidőt igényel.

Köszönöm a válaszokat!

TETSZETT A CIKK? KÖVESS MINKET FACEBOOKON!

Kövess Minket!



World of Tanks - Ismerd meg a WZ-111 5A tankágát

Használd ki a normál járművekre szóló kedvezményeket, a küldetéseket és a különleges ajánlatokat, hogy meghódítsd a kiegyensúlyozott WZ-111 model 5A vezető kínai nehéztank-ágat.

Közvetítések