2017 az átmeneti éra éve a CS:GO-ban

2017 az átmeneti éra éve a CS:GO-ban

A FaZe a múlt héten elbukta újabb éraépítési kísérletét, ezek után kielemeztük az évet, és jósolgattunk kicsit.

Nemrégiben még a "FaZe-éra érkezéséről", viszont mostanra már az "átmeneti éra folytatódásáról" kell beszélnünk. Ugyanis a Virtus.pro kiejtette őket az EPICENTERről a csoportkörben, majd az SK a hétvégén belerondított ebbe a kísérletbe, elfojtva azt mielőtt valóban kezdetét vehette volna.

Az év legizgalmasabb meccsét játszotta az SK és a VP

A hamvaiból feltámadt VP kemény diónak bizonyult a brazilok számára.

Mi az, hogy "éra"?

Nos, ezt a legegyszerűbben úgy lehetne definiálni, hogy "a legjobb csapatok közül is a legjobb". Jelen állás szerint ezt úgy kell érteni, hogy a top 5-ből az a csapat, aki képes megverni a többieket bárhol és bármikor. Az ELEAGUE Major utáni időszakban ilyen helyzet nem alakult ki, hiszen mindenkinek volt legalább egy riválisa a top 5-ben, aki ellen folyton kikapott.

A legjobb 3 csapat pedig abban a szerencsétlen helyzetben volt, hogy ők egymást tudják körbeverni: vagyis az SK a FaZe-t, a FaZe az Astralis-t és az Astralis az SK-t. Ez a viszony mindhármuknak a saját éra bukását jelentette, ráadásul mindig akkor, mielőtt elkezdődött volna.

A versenygyőzelmek számánál a fnatic híres, 2016-os téli szériája szokott hivatkozási alap lenni, amikor egyhuzamban 6 kupát vihettek haza. Azonban 3-4 versennyel is beérnénk már az átmeneti éra túllépéséhez, ha a legjobb hármas közötti probléma is feloldódna közben. Nézzük is, hogyan telt az év ilyen szempontból eddig és milyen opciók vannak a jövőre nézve!

Astralis

Elsőként az Astralis-éra vette majdnem kezdetét, miután megnyerték az ELEAGUE Majort januárban. A dán csapat hosszú útkeresés után bombaformába került, és az egyetlen kihívójuk télen a Virtus.pro volt, akik elől elhozták azt a bizonyos kupát is Atlantában. Ugyan ellenük alulmaradtak a kevésbé releváns DreamHack Masters Las Vegas-on, de rögtön utána megnyerték az IEM Katowice CS:GO versenyét.

Amire viszont biztosan nem számítottak, az a FaZe felemelkedése új szerzeményüknek, NiKonak hála. A Katowice előtti héten került az észak-amerikai szervezet markába a bosnyák játékos, és azonnal a döntőig vezette a csapatot, ahol igencsak megszorongatták a dánokat, ám a győzelem ekkor még nem jött össze. Aztán jött a StarLadder i-League 3. szezonjának döntője Kijevben, ahol a FaZe sztárjai már egy hónap gyakorlással a hátuk mögött szállhattak versenybe az Astralisszal.

Ha ezt a versenyt a dánok nyerik meg, akkor beszélhettünk volna az ő érájukról. Azonban a döntőben NiKo-ék nyertek ezúttal, az Astralis pedig visszaesett, és azóta sem találja magát. Ugyan folyamatosan a top 4 környékén vannak minden versenyen, de a döntőbe jutás valahogy mindig kifog rajtuk.

SK Gaming

A brazilok elképesztő feltámadással, 6-ból 5 top versenyt megnyertek áprilistól júliusig, amivel az idei év legdominánsabb csapata lettek. Nem egyszer találkoztak a FaZe-zel a döntőben, de rajtuk nem fogtak ki az európai gigászok. Annál inkább meggyűlt a bajuk a francia All-Starral, avagy a G2-val, akiket még soha sem tudtak megverni LAN-on.

Többek között nekik köszönhető az ESL Pro League dallasi döntőjének 3. helye is, mely belecsúfít a hihetetlen szériába. Számukra a krakkói Major győzelem jelenthette volna a saját éra elérését, amikor az EPL után 3 versenynél tartottak már az egyhónapos európai turnéjuk alatt. Azonban kikaptak az Astralistól a negyeddöntőben, így nekik sem sikerült kialakítani egy meghatározó korszakot Krakkóban.

Ezután jött a nyári szünet, a teljesítmény visszaesett, és a Liquid is a nyakukra nőtt. Zews, mint az észak-amerikai csapat jelenlegi és az SK volt edzője pontosan tudja, hogy mit kell csinálni a brazilok ellen, így az ESG Mykonoson és az ESL ONE New Yorkon is megverték őket. Közben kiderült, hogy felps nem érzi jól magát a csapatban, és szeretne kiválni, ez pedig lehetőséget teremtett arra, hogy egy kevésbé agresszív játékost próbáljanak ki. Ekkor boltz segítségével egyből visszatért az SK: megnyerték az EPICENTERt, és újra ők kerültek közelebb a célhoz.

FaZe

Mint azt már az előző részekben is tárgyaltam, a FaZe mindig ott volt a tűz közelében idén. Katowicében, Kijevben, Sydney-ben és Londonban is döntőt játszottak, ebből egy versenyt meg is nyertek. Nyilván, ha mindet sikerült volna, akkor ők lettek volna a világ urai. Így is jól alakult nekik a tavaszi szezon, de az SK-val nem bírtak el, majd jött a Major, ami egyenesen katasztrófa volt az európai válogatottnak, hiszen az utolsó helyen estek ki.

A Major után nyári szünet következett, mindenki csereberébe kezdett, és az elkeserítő szereplés után megszületett az új FaZe, ahová olyan legendák érkeztek a gyenge láncszemek helyére, mint olofmeister és GuardiaN. Csak a névsor alapján is ígéretes időszak várt rájuk 2017. második felében, melyet egy gyenge DreamHack Masters Malmö után kezdtek is beváltani.

Először New York-ban tudtak győzedelmeskedni, majd az ELEAGUE Premieren, ráadásul mindezt tették pályavesztés nélkül, a világ legjobbjai ellen. Nagyon domináns egy hónapot futottak, ahol a FaZe-éra kezdetét a szentpétervári EPICENTER győzelme megszerzésével számíthattuk volna. Viszont jött a csavar: feltámadott az egész évben alvó lengyel medve, a Virtus.pro, és kiejtették őket a csoportkörben, majd az SK megnyerte a versenyt.

Mi jön most?

Ezzel a FaZe esélye csökkent egy saját éra kialakítására, és újra a brazilok kerülhetnek a nyeregbe. A Majorig már nem sok verseny lesz: IEM Oakland, ECS 4. szezon döntő és a Blast Pro Series. Az a csapat, amelyik az ELEAGUE Bostonnal együtt be tud húzni ebből legalább hármat, az lehet a következő időszak meghatározó együttese.

Viszont mind a három csapatnál lesznek gondok. Az SK még mindig legyőzhetetlen a FaZe számára, az Astralis továbbra sem képes elérni a régi formáját, és a braziloknál most két játékost váltogatva kell játszaniuk. Az ECS-en online felps, offline boltz játszik; a Majorön felps fog játszani mindenképpen, viszont látható már most is, hogy ez a győzelmükbe kerül majd, mint a tavalyi foxos kísérlet. Tehát nagy esély van rá, hogy a következő Major utánig nem lesz egyértelmű ura a világnak, ami azt jelenti, hogy 2017-ben nem lesz feloldva az átmeneti éra.

Képek: HLTV

TETSZETT A CIKK? KÖVESS MINKET FACEBOOKON!

Kövess Minket!