Az Ardent meta most már egy letűnt kor, de mi jön ezután?

Az Ardent meta most már egy letűnt kor, de mi jön ezután?

Az elmúlt hónapokban egy tárgy uralta a LoL metáját, amely játékosok millióinak életét nehezítette, és a profi ligákban is minden erre épült.

Ez volt az Ardent Censer (avagy Cancer), de a 7.21-es patch-ben érkező nerf föltette őt a feledésre száműzött meták polcára. Ez pedig fel is veti a kérdést; hogy mi jön ezután?

Továbbra is terítéken a rúnák, és rengeteg hős kap további buffokat, nerfeket

Aioween | 17/11/18 12:01 Még mindig nincs minden rendben a rúnákkal, illetve a hősök terén is akad javítanivaló. Nemrég írtunk arról, hogy Galio milyen rosszul teljesít, ő buffokat kap, de nem ő az egyetlen. A Riot tervei szerint a 7.24-es lesz az utolsó patch ebben az évben.

Mielőtt az Ardent berobbant volna a köztudatba, előtte aranykorukat egy rövid ideig a tankos, úgynevezett play-maker supportok élték, akik, ha nem találnak jó lehetőséget egy bulizáshoz, akkor megteremtik maguknak. Ez tényleg egy rövid időszak volt, hiszen alighogy lenerfelték a mage supportokat, mint Lulu, Zyra, már érkezett is az Ardent meta, tehát a tankos, engage hősök; mint Leona, Thresh, Blitzcrank, Alistar, Braum elég rövid ideig élvezhették a maguk pompázását.

Ám a visszatérésük első jeleit már a világbajnokságon is láthattuk, a negyeddöntőkben a Misfits vs. SKT összecsapáson IgNar elhozta Blitzcranket Wolf Taricja ellen, és már az első percekben keserítette vele az SKT alsó ösvénypárosának életét. A Misfits terve egyébként nem volt rossz, az Ardent supportok a játék korai szakaszában, amíg még nem készült el a tárgyuk, illetve nem teljesedett ki az ereje, elég jól megfoghatóak voltak ezekkel a fajta supportokkal. 

Szóval a következő meta adott, a Buy Ardentből Bye Ardent lett, a színpad pedig újra a play-maker supportoké. Tárgyvásárlás szempontjából viszont meglehetősen egysíkúak lesznek, nem mintha az Ardent esetében hatalmas különbségeket láttunk volna. Íme egy példa a standard buildre.

Az utolsó két tárgy, a Mélységi maszk és a Randuin ómenje szituáció függvényében cserélhető, a többi viszont melegen ajánlott. A Mobility cipő szükséges ahhoz, hogy minél gyorsabban odaérj a társaidhoz, utolérhesd ellenfeleidet, illetve a portyázások során is nagy segítségedre lesz.

Az Eye of the Equinox (A napéjegyenlőség szeme) vásárlásával nem csak szép számban kapsz további bónuszukat a statisztikáidra, de spórolsz is vele egy helyet a tárgyaid között. Ha megvennéd külön a Face of the Mountaint (A hegy arca) és a a Ruby Sightone-t (Rubin látókő) az már két helyet foglalna és mindössze egy pajzzsal lennél beljebb, amit lehet helyettesíteni az Iron Solarival.

A Knight's Vow (Lovagi eskü) a tankos supportok Ardentje. Hasonló áron mozognak, és mind a supportnak, mind az adc-nek segít a túlélésben, hiszen az adc-re mért sebzést 12%-át te kapod meg, míg az ő általa kiosztott sebzés 12%-át életerőként visszakapod. Ez egy abszolút fair business.

Az Iron Solari, mint mondtam tökéletesen ki tudja váltani a Facen of the Mountaint, főleg, hogy ez területi pajzsot ad, ami nagyon jól jön abban az esetben, ha az ellenfélnek sok területi sebzése van. Például Orianna, Miss Fortune végső képesség. 

Az utolsó két tárgy pedig szituáció függvényében alakítható. Ha nagyon sok varázssebzés van az ellenfél csapatában, akkor a Randuin helyett jöhet egy Spirit Visage (Szellemarc), vagy Adaptive Helm (Adaptív sisak). Fizikai sebzés túltengés esetén ugyanez csak fordítva. Felejtsd el a mélységi maszkot, vegyél helyette egy Thornmailt (Tüskevért). 

Viszont van két hős, akik átmenetet képezhetnek a két meta között. Rakan és Taric némileg különböznek a többi play-maker supporttól, mert amellett, hogy jó helyzeteket tudnak kialakítani a cc képességeikkel, van healjük és shieldjük is. Ezért nekik jó választás lehet a Redemption (Megváltás), illetve rajtuk bizonyos esetekben továbbra is működhet az Ardent, a Lovagi eskü helyett.

Összesítve; az alsó ösvény metaja újra más színben pompázik, Janna, Lulu és társaik egyre ritkábban láthatóak, helyükre pedig lassan becsurognak a tankos supportok. Én személy szerint ennek nagyon örülök, mert ugyan ritkán supportolok, de akkor többnyire Thresh, Braum, Leona kerül kiválasztásra. A mage supportok nem igazán az én asztalom.

Mi a véleményetek a formálódó metáról? Áldás vagy átok, hogy eltűnt az Ardent Censer?

TETSZETT A CIKK? KÖVESS MINKET FACEBOOKON!


Kövess Minket!