Adventi naptár 5. nap: AMX M4 mle. 49

Adventi naptár 5. nap: AMX M4 mle. 49

Az adventi ajánlatok ötödik napján egy igazán ütőképes fenevadat szerezhetünk be.

Az AMX M4 mle. 49 két csomagban vásárolható meg, ráadásul választhatunk a csupasz és a festett Liberté verzió között. A tank önmagában 12.136 forintba, míg az adventi ajánlat részeként 15%-os kedvezménnyel 17.213 forintba kerül.

AMX M4 mle. 49

A projekt közvetlenül a II. Világháború után kezdődött 1946-ban, mivel Franciaországnak szüksége volt egy modern nehéz tankra. A fejlesztések részletei ismeretlenek, viszont az már az első évben kiderült, hogy a járműnek komoly hiányosságai vannak, ezért az év végén a tervezési munkálatokat újraindították. A következő években a tank változatlanul egy 90 mm-es ágyúval ellátott lövegtornyot kapott. Elülső páncélzatnak felmerült a 120 mm-es vastagság, de ezt a javaslatot egyéb okok miatt visszautasították, és végül egy 80 mm-es döntött páncélzat került jóváhagyásra.

1947-48-ban a projektet többször kiértékelték, 1949-re pedig már túlzottan nagy lett a tömege, így végül sohasem került tömeggyártásba, és megmaradt a tervezőasztalok fiókjaiban.

Előnyök

A tank egyik legfőbb erőssége a lövege, ami extra magas páncélátütéssel (232 mm) rendelkezik, és emellett minden téren kielégítő értékeket produkál. A 300-as alfa ideális ebben a tierben, a 9,88 mp újratöltési idő pedig lövéselőnyhöz juttatja például a Löwevel vagy Defenderrel szemben. A harci jármű a nehéz tankhoz képest meglehetősen jó mozgékonyságú, és egészen 40 km/h végsebességre gyorsulhat, amit a 14.29 fajlagos teljesítményének köszönhetően könnyedén el is ér.

Rendkívül erős frontpáncélzattal (190 mm) rendelkezik, aminek az effektív vastagsága a front felső részén alacsonyabb, mint a hasi lemezen, ezért a gyanútlan ellenfeleket könnyedén megtréfálhatja. A jármű ezen felül 250 mm vastag torony páncélzattal van ellátva, aminek a kihasználásában segítségünkre lesz a 10 fokos lövegsüllyedésünk.

Hátrányok

A meglehetősen vastag páncélzat ellenére közelharcban a Liberté el van veszve, hiszen egy hatalmas gyenge pont éktelenkedik a torony tetején parancsnoki kupola formájában, aminek a védettsége mindössze 60 mm, így még a leggyengébb páncélátütéssel rendelkező ellenséges harcjárművek is játszi könnyedséggel ütik be. A test oldal páncélzata szintén meglehetősen vékony, ezért sidescrape (oldalazó) manőverek kivitelezésében gondjai akadhatnak. 

Természetesen ezeket a gyengeségeket okos játékkal nem nehéz kompenzálni, de azért érdemes észben tartani, hogy nem egy átüthetetlen gépezetről van szó.

Ajánlás

A tankot összességében mindenkinek csak ajánlani tudom, hiszen egyrészt a powercreep prémium tankok sorát erősíti, másrészt a 9.21-es frissítéssel érkező alternatív francia nehéz tankághoz remekül lehet vele legénységet fejleszteni.

TETSZETT A CIKK? KÖVESS MINKET A FACEBOOKON IS!

Kövess Minket!



World of Tanks - Ismerd meg a WZ-111 5A tankágát

Használd ki a normál járművekre szóló kedvezményeket, a küldetéseket és a különleges ajánlatokat, hogy meghódítsd a kiegyensúlyozott WZ-111 model 5A vezető kínai nehéztank-ágat.