Adventi naptár 6. nap: Panzer 58 Mutz

Adventi naptár 6. nap: Panzer 58 Mutz

Egy meglehetősen egyedi és élvezetes tier VIII-as prémium közepes tank az adventi ajánlatok között.

A Panzer 58 a német prémium közepes tankok sorát erősíti, amihez 9.313 forintért, vagy az adventi ajánlat részeként 14.344 forintért juthatunk hozzá. A tank alapvetően nem rossz, de az elemzés után úgy gondolom, hogy könnyen belátható, hogy a jelenlegi metába egyáltalán nem illeszkedik.

Panzer 58 Mutz

A tank fejlesztése 1953-ban Svájcban vette kezdetét, és az első prototípus egy 90 mm löveggel volt felszerelve. A második prototípusba viszont már a brit 84 mm löveget építették be. Végül is összesen 10 darab jármű készült el, amiket 105 mm löveggel láttak el és 1964-ig maradtak szolgálatban. Érdekesség, hogy ez a harci jármű szolgált a Panzer 61 alapjául. Az egyetlen megmaradt Panzer 58 Bernben, a thuni tankmúzeumban tekinthető meg.

Előnyök

A tanknak egyetlen valódi előnye van, a lövege, de egy kis jóindulattal ide sorolhatjuk a mozgékonyságát is. A löveg kapcsán érdemes kihangsúlyozni, hogy a 212 mm páncélátütés nagyon impozáns, a 10 fokos lövegsüllyedés szintén jónak mondható, ráadásul szinte minden egyéb téren, mint a tűzgyorsaság, a szórás, vagy a célzási idő hozza a kötelezőt. Talán a DPM értéke egy kicsit kevés, mindössze 1877, ami megegyezik a Panther II DPM értékével, és pár száz ponttal elmarad például a Panther 8.8, Indien-Pz. és az AMX CDC percenként kiosztható sebzésétől.

A mozgékonyságára a páncélzat hiányában komoly szükségünk lesz, de szerencsére erre sem lehet panaszunk, hiszen az 50 km/h végsebesség jónak számít, a 17.09 le/t fajlagos teljesítmény pedig kiválónak mondható, ami mellé pazar talaj ellenállási értékek társulnak.

Szeretném megjegyezni, hogy az álcázási értékünk kiváló, ezért ha tudjuk tartani a távolságot –ami a mozgékonyságunknak köszönhetően nem nehéz–, valamint, ha ki tudjuk használni a löveg pontosságában rejlő potenciált a nagy távolságból való harcoknál, akkor a hátrányoknál említett hiányosságok hellyel-közel kompenzálhatóak.

Hátrányok

Bár a páncélzat papíron jónak tűnik, ráadásul a kialakítása is megfelelő, de a gyakorlatban ugyanolyan könnyen átüthető, mint az AMX CDC, és míg a torony páncélzat megadja az esélyt, hogy lepattanjanak rólunk, de ez szintén ritkán történik meg. A helyzeten csak ront, hogy a kupola meglehetősen nagy, és nagyon vékony páncélzattal van ellátva. Természetesen többször fognak rólunk pattanni, mintha egy AMX CDC-vel játszanánk, de amire utalni szeretnék az az, hogy ennél a tanknál nem lehet erre építeni. Ha lepattannak örülhetünk, de ha beütnek, akkor sem kell meglepődni.

A tanknak mindössze 1300 HP-ja van, tehát ha eddig nem érezted szükségét a sunyi, alattomos játékstílusnak, amit ez a jármű már az eddigi információk alapján is megkövetelt, akkor itt komolyan elkezdhetsz gondolkozni rajta, hogy talán mégse ártana újragondolni az elképzeléseidet. Ha már HP, akkor fontos, hogy a tank különböző moduljai nagyon kevés HP-val vannak ellátva, ezért sokszor számíthatunk modulsérülésre, főleg motorra, de a lőszerrekesz találat sem ritka.

Ajánlás

Azoknak tudnám ajánlani, akiknek a német Leopard I ágán található tankok tetszettek, illetve akiknek ehhez az ághoz kellene képzettebb legénység, valamint a gyűjtők számára. Ahogy az előnyöknél és a hátrányoknál is írtam, a tank nyers harcérték tekintetében hátrányból indul minden összecsapásnál, de megfelelő játéktudás mellett a legtöbb helyzetből győztesen kerülhetünk ki vele. A tank ugyanis nem rossz, de a jelenlegi metában szerintem nem állja meg a helyét, ráadásul a legtöbb pálya sem kedvező annak a játékstílusnak, amit ez igényel.

TETSZETT A CIKK? KÖVESS MINKET A FACEBOOKON IS!

Kövess Minket!



World of Tanks - Ismerd meg a WZ-111 5A tankágát

Használd ki a normál járművekre szóló kedvezményeket, a küldetéseket és a különleges ajánlatokat, hogy meghódítsd a kiegyensúlyozott WZ-111 model 5A vezető kínai nehéztank-ágat.