"Vagy a bajnoki cím, vagy a katonaság"

Nem ő az első koreai, aki a még csak fejlődő török ligába igazolt.

Koreában törvény szabályozza azt, hogy ha valaki betölti a 18. életévet, kötelező katonai szolgálatot kell vállalnia. A profi e-sportolók védve vannak a karrierjük végéig, de utána nekik is el kell végezniük a kiképzést. Mivel ez az ország van a leginkább tele tehetségekkel, sokan azok közül, akik nem férnek be az élvonalba, inkább más kontinensre mennek, hogy beteljesítsék álmaikat. Egy ilyen történet a Longzhu korábbi midesének, "Frozen" Tae-il Kimnek a története is, aki 2016 őszén döntött úgy, hogy a világ egy másik pontján próbál meg bajnoki címet nyerni.

2017-et már az 1907 Fenerbahce színeiben kezdte el, a Koreában szerzett rutin pedig meghálálta magát: Frozennel a Fener megnyerte a török ligát, kijutott a világbajnokságra, a midest pedig beszavazták a török all-star csapatba is.

Frozen is egyik volt azon játékosoknak, akik nem érezték jól magukat az idei All-Star gálán, főleg amiatt, mert nem volt egyértelmű számukra, hogy ez most verseny vagy szórakozás-e.

"Mikor eljöttem Koreából, egy dolgot megfogadtam: ha egyszer szembe találom magam Fakerrel, szeretnék kiélezett küzdelmet vele. Az All-Star volt az első alkalom az LCK óta, hogy újra találkoztunk, és lássuk be, nem mutattam fel semmit. De az egész All-Star stresszes volt: A Riot elküldött minket előtte Disney Landbe és közben népszerűsítettük az 1v1-et, mégis az egésznek olyan érzete volt, mintha a világbajnokság folytatása lenne. Ha valaha visszatérek egy ilyen gálára, jobban szeretném, ha komolytalanabb lenne. Mondjuk mixeljék a különböző régiók játékosait egy csapatba. Onnantól, hogy egyes régiók harcolnak egymás ellen... nos, kényelmetlen, mert akkor már vérre megy."

2016 végén, amikor a TCL-be igazolt, sokat azt mondták, hogy kárba veszett egy tehetséges koreai játékos. Frozen azonban az ellenkezőjét bizonyította.

"Amikor a Longzhuban játszottam az LCK-ban, akkor értem el a mélypontomat. Teljesen elvesztettem az önbizalmam a játékomban, a képességeimben, azon gondolkodtam, hogy inkább visszavonulok. És persze féltem. Féltem attól, hogy úgy fognak rám emlékezni, hogy még egy átlagos játékos. Aztán az emberek évekkel később majd azt kérdezgetik egymástól, hogy: Frozen? Az meg kicsoda? Szóval döntöttem és elfogadtam a Fenerbahce ajánlatát, magamnak pedig megfogadtam: a legjobbamat adom a törököknél, és vagy kijutok a vb-re, vagy visszavonulok és jelentkezem katonai szolgálatra. Szerencsére nagyon jól alakultak a dolgaim itt."

Persze egy profi közegben edződött játékos számára a még fejlődőben levő Törökország teljesen más világ, olyan alapvető problémákkal kellett megküzdenie Frozennek, mint a kommunikáció, vagy a török játékosok hozzáállása.

"Az egymással való beszéd már az elejétől kezdve természetesnek hatott. Csomó kifejezés ugyanaz a játékban koreaiul és angolul is, szóval gyorsan meg tudtam értetni magamat. Ha pedig semmi nem jön össze, még mindig ott a ping! :)"

"Amikor először Törökországba jöttem, azt vettem észre, hogy az itteni profi játékosok sokkal inkább játéknak veszik a LoL-t, mint munkának, egyszerűen nem volt rendszer abban, ahogyan a meccseket játszották. Szóval fogtam a Longzhunál szerzett tapasztalatomat és segítettem azt átültetni a csapatba. Mikor keljünk, fixált gyakorlási órák, scrim szabályzat, különböző módszerek a pick/ban fázisra."

"Azt is javasoltam, hogy szezon alatt senki ne játsszon más játékkal, és hogy scrimek után legyen külön idő annak a megbeszélésére. Nem hazudok, amikor azt mondom, ezt nem fogadták el könnyen, voltak is belőle kisebb problémák, de egyik se akkora, amit ne tudtunk volna idő előtt megoldani. A kommunikáció a kulcsa mindennek."

"És most, hogy egyre több koreai játékos viszi magával a tudást a különböző régiókba, nagyon fontos lenne, hogy ezeknek a kisebb régióknak a csapatai ne pusztán a játéktudást keressék a Koreából érkezőkben, hanem az ottani kultúrát, rendszert, szabályokat is, ezzel sokkal hatékonyabban tudnak majd fejlődni."

Frozen 2018-ra is aláírt a Fenerrel, a célja pedig nem más, mint a legjobb 8 közé jutás. Ráadásul nem kisebb nevet sikerült szerezniük; mint a szintén veteránnal számító, koreai Chasert, akivel Frozen együtt játszott a Longzhuban. De nem csak ő, egyre több játékos érkezik Ázsiából Törökországba.

"Nagyon kemény meccs volt meggyőzni Chasert, hogy szerződjön ide hozzánk. Bámulatos játékos, aki soha nem kapta meg azt a dicsőséget, amit valójában érdemelne a képességeiért. Szeretném, ha itt újra felépítené önmagát és sokat dobna a karrierjén, ha ott lehetne a vb-n 2018-ban. De nem csak Chaser az, aki Koreában ide jött: GBM, Cepted szintén itt folytatják. Azt mondtam 2016 végén a barátaimnak, hogy ha nekem itt összejönnek a dolgok, a következő évre a TCL csapatok fele koreai játékost akar majd. Nos, így is lett!"

A teljes anyagot a Shotcaller oldalán olvashatjátok.

TETSZETT A CIKK? KÖVESS MINKET FACEBOOKON!


Kövess Minket!