Új év, új felállás: kijuthat idén a csoportkörökből a TSM?

Ismételten új tagokkal bővült a TSM, Európából egy sztárduót igazoltak le, míg a dzsungelbe egy ifjú titán; MikeYoung érkezett. Sokszor láttunk felállásváltást a TSM-nél, vajon az idei más lehet, mint az eddigiek?

Évek óta a világ minden pontján hallgatjuk a TSM kántálást –legyen az egy NA LCS, vagy bármilyen nemzetközi esemény, amelyen részt vesznek–, de sokszor még akkor is feltűnik, mikor a csapat ott sincs. Egyszerűen a világ tele van TSM rajongókkal, bárhol is járunk éppen. Aztán ez valahogy azonnal abbamarad, amint egy komolyabb szintjére érünk a nemzetközi eseménynek, ugyanis a TSM jó eséllyel kikap, ha vannak koreai csapatok is, de idén erre elég volt a Flash Wolves vagy a Misfits is.

A tavalyi év legjobb újdonságai a játékon belül

Aioween | 18/01/02 14:30 A 2017-es év semmiképp sem volt unalmasnak mondható. A sok új és reworkölt hős mellett új játékmódokat és új skineket, na meg új versenyeket is kaptunk. Megnéztük, hogy ezekből mik voltak szerintünk a legjobbak.

Szintén minden évben meglepődnek az emberek, hogy ez hogy lehet? A TSM egy erős csapat és amúgy is könnyű csoportot kapott a VB-n is, hiszen kik voltak ott? Egy harmadik helyezett kínai csapat Team WE, akiknek még be is kellett jutni a világbajnokságra? Vagy egy Misfits, aki még sosem járt VB-n és tele van újoncokkal? Netán a Flash Wolves, aki bár egy erősebb csapatnak mondható, idén nem voltak jók és amúgy is csak az első helyről szoríthatták volna ki a TSM-et, tehát a továbbjutás mondhatni biztosnak volt mondható.

A szomorú valóság azonban az, hogy a TSM 2014 óta nem jutott ki a csoportokból a VB-n, míg a Cloud9-nak ez az utóbbi két évben sikerült. Mégis mindenki a TSM-et tartja erősebbnek pusztán az NA LCS-ben elért eredményeik alapján. Az idei szezonra nagyon beerősítettek, elhozták Európából az egyik legjobb bot lane duo-t, valamint a dzsungelbe egy friss tehetséget. De miként is fog működni ez az ötös idén, és mitől lehet más a végeredmény, mint az eddigi években?

A történet természetesen a topon kezdődik, Hauntzerrel. Ő egyike annak a két tagnak, aki megtartottak a tavalyi évről, Bjergsen mellett. Mindenki más ment a csapatból. Kettejüket nagyon sokra tartják egyébként az amerikai régión belül, ráadásul egyikük sem számít importnak. Míg Hauntzer neve mellett szerepel jó pár látványos megmozdulás az idei VB-n is, ez egyáltalán nem jelenti azt, hogy mindig tökéletesen játszott volna. Sokszor makró szintű hibákat követett el, amik miatt a csapata egyáltalán olyan helyzetbe került, hogy megmentésre szorultak, mindemellett sokszor prioritást kapott a választások alatt. Emiatt agresszívabb hősöket hozhatott el, míg a csapat azt várta tőle, hogy carryzze őket, de ez nem mindig jött össze. Sokszor túl sokáig maradt kint az ösvényen, ez pedig egy nyílt meghívás volt az ellenfél dzsungelese számára több gankre is. Mondanom sem kell, ezek után már nehéz lett volna bármit is carryzni.

A másik nagy gondot a játékstílusok és a saját képességeikben való túlzott bizalom okozta. A TSM évek óta gyengébb a piros oldalon, aminek furcsa mód az egyik legnagyobb oka az ellenfél blue buffja. Erre valahogy kivétel nélkül fáj a foguk. Hauntzer sokszor előnyt élvez a választások során, nyerő matchupokat kap, amivel elvileg nyomást kellene gyakorolnia, hogy Svent felszabadítsa. Ez a saját régióján belül megy is, de azon kívül nem mindig, mégis Svenskeren úgy játszott, mintha minden rendben lenne. Mivel Hauntzer nem tudja odaragasztani az ellenfelét topra, vagy egyszerűen halott, ezért Sven sokszor meghalt a dzsungelben, miközben az ellenfél kékét próbálta ellopni.

Ez további gondokat is okozhat, hiszen a dzsungeles halálával a bot lane is teljesen védtelenné válik, és óvatosabban kell játszaniuk, ergo itt is elveszik a nyomás. A legtöbb csapat összeomlik, ha az egyik kedvenc stratégiájuk nem működik, jelen esetben a "hozzuk el a kéküket és akkor Bjergsennek könnyebb dolga lesz". Az igazi problémát azonban itt az jelenti, hogy nincs más alternatíva. Ha ez nem jön be, akkor a TSM teljesen el van veszve. Ez egy olyan gyenge pont, ami a saját régiójukban nem igazán jön elő, mert Hauntzer tud nyomást gyakorolni és a bot lane is jó eséllyel erősebb. Az egész TSM stratégia arra épül, hogy megnyerik a lane-eket és egy pillanatra sem számolnak azzal, hogy vannak náluk sokkal jobb játékosok is.

Emiatt alkalmazkodni sem tudnak. Ezért is van az, hogy az amúgy regionálisan rosszabbul teljesítő Cloud9 jobb sikereket ér el, mert nem az ellenfél kékjéről szól minden. Ők megtanultak alkalmazkodni és változtatni a hibáikon, míg a TSM foggal körömmel ragaszkodik ahhoz, ami év közben bejött, csak hogy itt nem egy Echo Fox-ot, vagy egy Phoenix1-et kellene megverni. Emellett a Cloud9 akkor is tud stratégiával előállni, ha van egy, vagy akár több vesztes lane is, míg a TSM ezt a problémát még az NA LCS-ben sem tudja orvosolni, vagy megválaszolni.

Tökéletes példa az SKT, akik híresek arról, hogy a mid game-ig "alszanak", és sokszor rosszabbul is kezdenek az ellenfeleiknél earlybe, de aztán megfordítják. Ezt Faker is elmondta, hogy inkább a mid és late game-re építenek, mert azt el tudják érni és onnan már nem nehéz fordítani. Huni pont abban szenvedett, hogy alkalmazkodjon ehhez, mert ő meg pont az early game-et szerette megnyomni, ami egyszerűen nem illett a csapatba. A Misfits ellen is hátrányból jöttek vissza sokszor. A teamfightokban pedig annyira köztudottan jók, hogy a Misfits például Baronról is lemondott emiatt, hogy inkább elkerüljék ennek lehetőségét.

Még nincs vége a cikknek, a következő oldalon folytatódik!


Kérdés, hogy a Sven helyére érkező MikeYoung vajon elég lesz-e. Mindketten szeretik Nidaleet, akivel gyorsan lehet farmolni és persze hatékonyan gankelni, illetve invade-elni. Ezzel csak az a probléma egyébként, hogy míg Mike egy jó játékos, igaz, azt nem tudnám megítélni, hogy jobb-e, mint Sven, azt viszont igen, hogy a játékstílusuk eléggé hasonló. Ami nem jött össze korábban, az vajon most össze fog egy hasonló stílusú játékossal? A passzív wardgép szerep nem ment Svennek és jó eséllyel Mike-nak sem fog. Inkább egy kényszerhelyzetnek érzem ezt a váltást, hiszen Sven továbbra is importnak minősül, de a két hely máshova kellett.

Így lépett a képbe Zven és mithy párosa. Mithy lehet talán az egyik legfontosabb változás a csapat életében, mert Bjergsenen kívül nem nagyon volt még igazi shotcallere a csapatnak. Maximum Doublelift, de ADC-ként ez nem a legideálisabb, ahogy midesként sem, túl sok mindenre kell figyelni egyszerre. Nem úgy mint mithynek, akit időtlen-idők óta egy zseniális irányítónak tartanak. Nagyon jól kommunikál és persze jó hívásokat hoz, ezt Reginald is elmondta egy interjúban. Ebben a szerepkörben sajnos sem Sven, sem Biofrost nem voltak erősek. Vicces kissé, hogy a G2, Zven és mithy korábbi csapata ugyanúgy küszködött nemzetközi szinten. Míg az ujjal mutogatás nagy részét elkerülte a duo, idén kiderülhet, hogy pontosan mekkora részük is volt az ottani kudarcokban.

Mithy ráadásul sokkal bátrabban játszik, míg Bio inkább a defenzívebb karaktereket szerette, akikkel ritkán erőltetett playeket. Az elsődleges feladata az volt, hogy DL-t életben tartsa. Mithy és Zven párosa mögött azonban több év van, illetve egy igazi kötelék, így kettejüknek kell majd beilleszkedni. Ezzel a fejlesztéssel talán a bot lane is kicsit nagyobb figyelmet kap a top és mid helyett. Véleményem szerint Hauntzernek jót tenne, ha kicsit magára hagynák, talán így megtanulna óvatosabban és megfontoltabban játszani. Kék oldalon egyébként eddig is felhasználták a botot a nyomásgyakorlásra, vagy arra, hogy átvegyék az uralmat a folyó és ezáltal a sárkány felett, illetve kicsit a dzsungel felett is.

És hogy mit várhat Reginald mithytől? Okosabb játékterveket, amikre ők képtelenek voltak. A G2 sosem arra épített, (talán Zvent leszámítva), hogy egyszerűen skillből lehozzák a meccset, hanem inkább adaptív játékot játszottak, ráadásul csapatként. És persze nem ártott az sem, hogy a shotcallernek volt ideje a meccsre is figyelni, nem csak a saját pozíciójára. Röviden tömören: mithy nagyon nagy hatással lehet az egész csapatra, hogy mit, miként csinálnak. Az elképzeléseik egyébként a VB-n sem voltak rosszak a G2-nak, ott is csapatként játszottak, csak míg a Samsung játékosait nem nagyon kapták el pozíción kívül, őket igen. Ettől függetlenül tisztában voltak az ellenfél terveivel, és fejben talán tudták is a megoldást, csak a gyakorlatban nem jött össze a megvalósítás.

Ha mithy önmagában nem lenne elég, itt lesz még SSONG is, aki korábban az Immortalsban, a Rox Tigersben és a Longzhuban volt edző. Kettejüknek csak sikerül egy épkézláb haditervet kitalálni. Legalábbis papíron. A TSM-nek már tavaly is észre kellett volna vennie, hogy Biofroston nagyon sokat kell még dolgozni. Ami elég az NA LCS-ben (DL életben tartása), az édes kevés lehet ide. Láthatóan ez nem történt meg, és hiába telt el egy év, továbbra is kezdőnek éreztük a mezőnyben. Hiába tanultak új dolgokat előtte, vagy rendelkeztek nagyobb champion poollal, a VB-n visszatértek a saját kedvenceikre.

Idén azonban sok minden változhat, nem csak a TSM-nél. Mindenkinek lesz egy academy csapata, vagyis minden pozícióra lesz legalább egy csere, akit akár azonnal be lehet vetni. Ez ugyan plusz nyomást gyakorolhat a játékosokra, de egyben motiváció is lehet számukra, hogy jobban teljesítsenek. Emellett a TSM legnagyobb és egyben legnehezebb feladata, levetkőzni az előző évek megszokását, hogy megnyerik az ösvényeket és ezáltal a játékot. Ha nemzetközi szinten bármit is el szeretnének érni idén, ezt egyszerűen el kell felejteniük. Hiába van a legtöbb pénz az NA LCS-ben és jön egyre több nemzetközi sztár ebbe a régióba, a világ öt legjobb játékosát úgysem tudják majd megvenni, vagyis, ki kell találni valamit arra az esetre, ha nem ők a legjobbak egyénileg mindenhol. A koreaiakat jó eséllyel egyénileg nem nagyon fogják sem ők, sem más nyugati csapatok, játékosok megverni, leszámítva pár kivételt, mint amilyen Zven a jobb napjain. Csakis csapatként tudják ezt elérni, ahhoz viszont nagyon sok mindennek kell még változnia a játékstílusukban és a döntéseikben.

TETSZETT A CIKK? KÖVESS MINKET FACEBOOKON!


Kövess Minket!