Drogteszt miatt bukta a Major rendezés jogát egy verseny

Drogteszt miatt bukta a Major rendezés jogát egy verseny

A fülöp-szigeteki e-sportolók nyilatkozatai szerint drogtesztnek vetették őket alá, ezért a Valve visszavonta a Galaxy Battles Dota 2 Pro Circuit státuszát.

Még júliusban a fülöp-szigeteki kormány megadta az atléta státuszt az e-sport játékosoknak, ami sokat segített az Execration és a TNC Pro Team csapatoknak, hogy gond nélkül részt vehessen a The International 2017-en. Azonban ez most azt is jelenti, hogy az e-sport versenyzőknek professzionális licencet kell igényelniük a Games and Amusement Board-tól (GAB), ehhez viszont drogteszteket kell elvégezni a jelölteken, melyeknél elsődlegesen a marihuánában megtalálható THC, valamint a figyelemhiányos hiperaktivitási rendellenesség (ADHD) kezelésének többségében is használatos metamfetamin-hidroklorid után kutatnak. A szabályzatot "a játékosok magánéletének ésszerűtlen megsértésének" nevezik, enélkül azonban nem léphetnek be az országba. A Valve szerint az "új kormányrendeletek" megsértik a versenyzők magánéletét, ezért úgy döntött, hogy megszünteti a 2018-as Galaxy Battles-vel kötött partnerségét, amelyet a Ciudad de Victoria-ban tartanának január 15-től 21-ig.

A Galaxy Battles így elveszítette a Major tisztségét, tehát nem része többé a Dota Pro Circuit-nek, és hamarosan egy másik verseny fogja váltani, amely megkapja majd a Major státuszt és ugyanazokat a csapatokat foglalja magában, melyek a Galaxy Battles 2018-on is ott lettek volna.

A Fülöp-szigeteki kábítószer-háború Rodrigo Duterte elnök vezetése alatt kezdődött. Ez a politika vezetett a rendőrök által a több ezer filippínói kábítószer használó meggyilkolásához. Sokan kritizálták ezért, hogy megsértik az alapvető emberi jogokat, de a politika magában foglalja, hogy tiszta kell legyen a kábítószer-tesztekben az összes sportoló, aki be szeretne jutni az országba. Míg a GAB megvédi a rendeletet azzal érvelve, hogy "biztonsági és egészségügyi okokból, valamint a játékok integritásának védelmére" van szükség, addig a játékosok és a rajongók egyaránt kifejezték csalódottságukat a szabályozás miatt.

Az egyszeri Major lehetőséggel rendelkező verseny jövője egyelőre bizonytalannak tűnik, pláne mivel sok csapat már elkezdte visszautasítani a részvételt az eseményre. Pao Bago, az ESPN e-sport divíziójának filippínó újságírója nyilvánosságra hozta az alábbi híreket:

A valódi kérdés: mit jelent ez az elektronikus sport jövője szempontjából a Fülöp-szigeteken? Ahogy Pao Bago is megerősítette, lehetetlen, hogy a Fülöp-szigeteken valaha is Major-t vagy Minor-t tartsanak a Valve Pro Circuit rendszerében a jelenleg hatályos szabályozás miatt. A GAB által kiadott nyilatkozatból pedig valószínűtlennek tűnik, hogy ez a törvény hamarosan megváltozik, mivel a jelenlegi szabályok és rendeletek keretein belül egy nagyobb és világosabb jövőt akarnak teremteni az e-sport számára.

Érdekesen alakulhat a következő néhány nap, ti mit gondoltok az esetről?

TETSZETT A CIKK? KÖVESS MINKET FACEBOOKON!

Kövess Minket!