2018-ban már legálisan kalózkodhatunk!

2018-ban már legálisan kalózkodhatunk!

Egészen január végéig lehet még tesztelni a játékot mostani fázisában, így hát mi is árbócot bontottunk és a nyílt vizekre hajóztunk. Íme az első tapasztalataink!

/A cikk a szerző szubjektív véleményét tartalmazza./

Hosszú évek óta folyik már a játék fejlesztése és egy igazán egyedi játékot sikerült összehozni. A kalózkodás, hajók, kincsek, kincses szigetek újfent nagy rajongótáborra lelt a Karib-tenger kalózai filmsorozattal, ám játékként mi magunk még nem nagyon próbálhattuk ki. Ezt az űrt lenne hivatott betölteni a Sea of Thieves a maga kissé rajzfilmbe illő, színes és mókás látványvilágával.

A kalózkodás még sosem volt ennyire szórakoztató

nkAAA | 18/01/23 13:09 2015 júniusában egy nem várt meglepetéssel rukkolt elő a Rare csapata a Microsoft aktuális E3-as konferenciája előtt, ugyanis bejelentették, hogy egy új címen dolgoznak, ami kalózos tematikájú multiplayer játékként harcokban, felfedezésben és kincskeresésben egyaránt gazdag lesz.

A játék maga egyszerűen varázslatos. Az első pillanattól kezdve, amikor megjelenünk egy kezdősziget kocsmájában, egészen a nagy viharos tenger közepéig a kinézete lenyűgöző. Nem mondanám, hogy vetekszik egy AAA játék megjelenésével, de ebben az egyszerű stílusban is lehet nagyot alkotni. A színek nagyon élénkek, főleg a jó időben és, ha vihar érkezik a hirtelen jött sötétség és szürkeség még inkább kontrasztba helyezi a két állapot közti különbséget, megteremtve egy igazán magával ragadó hangulatot. A hajók kidolgozása is nagyon részletes, a hangvilág pedig szintén jól passzol. 

Egy MMO-ról beszélhetünk alapvetően, bár a megszokott skill rendszer és egyéb pontok, talentek stb. még hiányoznak belőle, de ez bizonyára a játék béta stádiumának köszönhető, messzemenően nem ilyen lesz a végső állapota.

A játékmenet már most is bevonzza a játékost, legalábbis engem és pár közeli ismerősömet mindössze egy nap alatt lenyűgözött. Minden, amit el tudunk képzelni egy kalóznál, az jelen van és a lehetőségek tárháza áll még nyitva a játék előtt. Jelenleg tudunk hajózni, ami már önmagában egy élmény. Figyelnünk kell hajónk épségére, külön irányítjuk a kormányt, nézzük az iránytűt és a térképet, kezeljük a vitorlákat, célzunk és lövünk az ágyukkal és javítjuk az esetleges sérüléseket, valamint figyelünk arra, hogy ne fussunk zátonyra. Nem árt figyelni a szeleket és a vitorlák állandó helyzetét sem, mivel nem mindegy, hogy mikor, hogyan tud ráfordulni a másikra és tüzelni, sőt még a hullámot is bele kell számoljuk a célzásba.

Két fő választásunk van még csak most. Az egyik, hogy másokra vadászunk, hiszen a világ PvP jellegű, vagyis a csapattársainkat leszámítva bárkire rátámadhatunk, aki játékos, és akadnak szörnyek is a világban. Utóbbiak terén még elég szegényes a felhozatal, szárazföldön csontvázakkal, míg a vízben cápákkal találkozhatunk, de szinte biztos vagyok benne, hogy ez a lista még bővülni fog. Egyes adatbányászok már egy Krakenre utaló kódot is felfedeztek, így nagyobb tengeri szörnyek is várhatóak. Csatázni egyébként nagyon nehéz. A tengeren célozni igencsak problémás lehet, nem csak az ágyúkkal, de a lőfegyverekkel is. A kihívások szerelmeseinek azért ott van egy mesterlövészpuska, amivel ténylegesen művészet valakit hajóról eltalálni.

A másik lehetőségünk számomra még izgalmasabb: ez pedig nem mást, mint a kincskeresés. Kincseket különféle küldetések során találhatunk, amiket játékbeli pénzért lehet venni. Természetesen a kincsek is pénzt érnek, és minél többet teljesítünk, annál nagyobb szintűek leszünk, úgy pedig elérhetővé válnak a hosszabb, összetettebb küldetéssorozatok. Ami a kincsek megtalálását illeti, általában papírokat kapunk a küldetés során, amin egy térkép található, rajta egy szigettel, vagy egy rejtvény. Ha előbbit kapjuk, akkor a nagy térképen az alakja szerint kell megtalálni a szigetet, melyek lehetnek egészen picik, vagy akár hatalmasak is, majd a környezetünket figyelve kell a térképen látható piros X-eket megtalálni. Innentől nincs más dolgunk, mint előkapni egy ásót és már miénk is a kincs. A másik opció inkább egy küldetéssorozat, ahol különféle ködös utasításokat kell követni és a rejtvény egyes részeit egymás után kapjuk meg, ahogy megfejtjük a sorokat.

És hogy mi a legjobb a játékban? Ez benne a legjobb, hogy igazából nem lehet ezt még megmondani. Persze visszanézve a játékra és átgondolva, hogy milyen lehetőségek vannak most benne, egy eléggé limitált játékélményről beszélünk, de még így is meg tud fogni. A híresztelések szerint pedig ez még csak a kezdet, idővel akár saját szigetünk is lehet, amit szinte biztosan tudunk majd alakítani, sokkal több ruházati lehetőség, fejpénzrendszer, amivel a levadászott ellenfelekért is kapunk valamit, no meg a hajók elsüllyesztése is jutalommal fog járni. A Kraken kódja miatt én várok még véletlenszerű eseményeket, különféle szörnyekkel, amiket akár egy, vagy több összefogó hajó tud majd legyőzni mesés kincsekért. 

Ettől függetlenül azért vannak árnyoldalai is, reméljük, hogy ezek nem maradnak meg. Az egyik és legfontosabb: a platform. Jelenleg vagy Xbox-on, vagy Windows 10-el ellátott PC-n lehet csak játszani, ott is az Xbox Live-os rendszeren keresztül. Ugyan ebből az következik, hogy a játék crossplatform, tehát nem választja szét a konzolos és PC játékosokat, de emiatt az ára is egy konzoljátékkal megegyező lesz, ami drágább, mint egy bármelyik standard PC-s játék. Azt nem tudom, hogy ez csak a hirtelen jött hype-nak, tömegnek és a leterhelt szervereknek köszönhető-e, de sokaknak akadt gondja az Xbox Live-os bejelentkezéssel, nálam ráadásul valami nem is stimmelt és három napig kutakodtam a fórumokon, míg végül találtam megoldást a hibára és tegnap végre be tudtam lépni.

A továbbiakban is tervezünk foglalkozni ezzel a játékkal, mert bár nem szigorúan e-sport, nagyon nagy lehetőséget látunk benne, mint PvE, mind PvP vonalon, mindezt egy teljesen egyedi környezetben. A Sea of Thieves egyébként március 20-án jelenik meg a tervek szerint, de addig is szinte biztosan lesznek még closed beta tesztek, legyetek ti is szemfülesek, hátha elcsíptek pár béta kulcsot, de mi is szólni fogunk. Addig is, ha érdekelnek a játékkal kapcsolatos hírek, frissítések, események vagy már játszol és szeretnéd valahol megosztani az élményeid, esetleg legénységet keresel, akkor csatlakozz a Sea of Thieves Magyarország csoportjához

TETSZETT A CIKK? KÖVESS MINKET FACEBOOKON!


Kövess Minket!



Közvetítések