Alapkérdésekre egyszerűen -avagy

Alapkérdésekre egyszerűen -avagy "Magad uram, ha..."

Milyen stílusban játszok egy paklit? Milyen lapokra vadászom a kezdőkézben egy specifikus kaszt ellen? Mire cserélhetek egy kártyát a pakliban? Ezekre a kérdésekre bárki válaszolhat magának.

Ha valaki úgy dönt, hogy szeretne megtanulni játszani egy új paklival, akkor a legtöbbször már a deck összerakásánál kérdések tömkelege merül fel. Ezen kérdésekre persze választ adhatnak a különböző útmutatók, sőt; a közvetítők és profik játékából is sokat lehet tanulni. De a legjobb eset, ha saját magunk is tudunk fejlődni, ha magunk is meg tudjuk válaszolni azokat a kérdéseket, amik felmerülnek. Elhihetitek; a válasz sokszor pofonegyszerű, csak nem gondol rá az ember.

Hogyan játszok X paklival?

Itt a legjobb válasz mindig az, hogy ismerned kell azt, hogy mivel nyer a decked. Tudnod kell, hogy a különböző paklik ellen mit kell keresni a kezdő kézben, amit egyébként az egyik legnehezebb megtanulni. Vegyünk példának egy archetípust, mondjuk a Midrange paklikat. Ezek kicsit hibrid formát öltenek. Az agresszív paklik ellen húzni akarják az időt, hogy fel tudjanak építeni egy kis előnyt a páston. Ezzel szemben a lassabb típusok ellen magasabb fokozatba akarnak kapcsolni, ott minél előbb menni akar az ember arcra, mert bizony a Control paklik a játék végén sokkal nagyobb értéket tudnak termelni.

Persze a legjobb módszer a tanulásra a saját tapasztalat, mindenki a saját hibáiból tanul a legtöbbet, de persze nyugodtan lehet meríteni a különböző paklibemutató cikkekből, sőt érdemes olyan Twitch vagy Youtube személyiségeket követni, akik szívesen tanítanak is. Személy szerint én nagyon szeretem Trump oktató videóit, ha pedig élőben ismerkednék a dolgokkal, akkor Sjow vagy Savjz adásait ajánlom. Ők nagyon sokszor el is magyarázzák azt, amit csinálnak éppen.

Mi alapján választom meg a kezdőkezemet? Mit keresek Y pakli ellen?

Erre nincs igazán egységes válasz minden paklira. Persze vannak ökölszabályok, hogy valamit mindenképpen megtartasz, mert akkora értéke van. Ilyen volt anno a Tunnel Trogg vagy a Totem Golem a Shamanstone idején, egy kalóz, amikor még Patches volt a főnök, de egy releváns példa például Barnes a Spell Hunter esetében. Ezek, ha már ott voltak a kezdő kézben, akkor soha nem keverjük le. Abban az esetben pedig, ha nem, akkor majdnem mindent eldobtunk azért, hogy arra vadásszunk. De ezen kívül a kezdőkezünket több dolog is befolyásolja.

Kezdésnek, hogy milyen pakli jöhet szembe. Teszem azt, ha ott vigyorog Uther a másik oldalon, akkor tudom, hogy aoe vagy olcsó lapok kellenek, amivel kontrolálni tudom a pástot vagy előnyös cseréket tudok hozni. Gul'dan ellen viszont lehetek lassú és kereshetem azokat a kártyákat, amik nagy értéket rejtenek, de statban nem túl acélosak. Ezen kívül az is befolyásolja a döntést, hogy mi van a kezdőkézben. Erre jó példa mondjuk egy elementál szinergia vonat megléte. Teszem azt megtarthatok mondjuk egy Fire Plume Phenix + Steam Surger kombót, ha a kezemben a coin, mert tudom, hogy a harmadik negyedik körben nagyon erős vagyok. Persze ez egy aréna példa, de lássátok a gondolatmenetet mögötte.

Mivel tudom helyettesíteni Z kártyát?

Talán erre a legkönnyebb választ találni önmagunktól. Csak fel kell tenni magunknak pár kérdést. Mi a Z kártya szerepe a pakliban? A deck győzelmi feltételében mit jelent a lap jelenléte? Végül pedig, hogy a pakli megél-e akkor, ha az a specifikus Z nincs ott. Megint egy jó példa ide a Paladin. A Call to Arms és Sunkeeper Tarim olyan alapvető kártyák, ami köré épül az deck, enélkül az egész szignifikánsan gyengébb lesz. 

TETSZETT A CIKK? KÖVESS MINKET FACEBOOKON!

Kövess Minket!