Lehet e-sport a Battle Royale műfajból?

Lehet e-sport a Battle Royale műfajból?

A Battle Royale-ok e-sporttá alakítása nem egy könnyű feladat, de egy odaadó csapattal és pár okos ötlettel a műfaj népszerűsége az e-sportokban is megmutathatja magát.

Vissza a jövőbe

Az egyik legnehezebben e-sporttá alakítható műfaj a Battle Royale. Hogy ezt megértsük először az első zászlóshajóhoz kell visszamennünk, ami véleményem szerint nem más volt, mint a H1Z1. A maga idejében bizony egy igen sikeres játék volt, amit több százezren játszottak egyszerre és a Twitch színpadán meghódította a legnagyobb streamereket, emellett pedig karriereket indított el. Ekkor még senki nem gondolt arra, hogy ebből e-sport készüljön, egészen addig, amíg meg nem jelent pár olyan srác, akik nem csak felmosták a pályát ellenfelükkel, de mindezt konzisztensen, meccsről meccsre nyújtották. Ilyen volt többek között a ma már elképesztő sikereket megélő Ninja, a magánügyi problémák miatt kicsit színfalak mögé húzódó OpScT, a csaláson kapott EricTriceps és a mindig nyugodt és elképesztően jó stormen. Mellettük persze még jó pár játékost fel lehet sorolni, de ők nyújtottak igazán maradandót a játék korai szakaszában.

Olyannyira jók voltak, hogy a Daybreak rájött, ebből akár egy komolyabb e-sport is készülhet. Ez később el is indult, jó pár versenyen vettek részt az előbb említett játékosok is, de a kiadó nemtörődömsége és borzalmas játékpolitikája mellett, a PUBG eljövetele is felőrölte az első igazán nagy Battle Royale játékot.

Déjá vu

A PUBG megérkezése nem csak a H1Z1-nek volt igazán fájó pont, hanem több más műfajú játék is megsínylette a dolgot. 2017 nyár közepére már elképesztő rekordokat döntött és itt a fejlesztő alapból úgy indult neki a dolognak, hogy ebből bizony komoly e-sportot akar kiépíteni. Persze, a PUBG sikere a mai napig tart és eddig körülbelül 4-5 komolyabb versenyt láthattunk, amin látszik a fejlődés és a komoly munka. Ahogy a H1Z1-nél is, itt is a kiadó, tehát a Bluehole rontott el jó pár dolgot ezalatt a közel egy év alatt, ami károsan hatott a játékra és az e-sportra is. Emellett viszont még egy szempontból ismételte magát a történelem; ugyanis megérkezett egy másik trónkövetelő, ami újból elszipkázott jó pár játékost.

A második zászlós hajó, ami mindent felaprít maga előtt

Az Epic Games legalább öt éve finomítgatta, dédelgette és készítette a Fortnite-ot, amivel egy igen hangulatos Tower Defense játékot szerettek volna kiadni a nagyközönségnek. A PUBG sikere viszont őket is elgondolkodtatta és csakúgy, mint a H1Z1 esetében a fő játék után megérkezett a Battle Royale mód is.

A számok csak nőttek és nőttek, egészen odáig, hogy a pár hónapja a PUBG által felállított rekordot játszi könnyedséggel döntötte meg a Fortnite Battle Royale módja. Ma már a Twitch egyik legsikeresebb játéka, emellett pedig az egyszerre játszó játékosok száma is minimum a top ötben helyezi el a kicsit több, mint féléves játékot. A sikere persze annak is köszönhető, hogy ingyenesen játszható és a legtöbb game breaking bugtól hamar megszabadultak a fejlesztők, de emellett a készítők odaadása is nagyban hozzájárult a sikerhez, hiszen rengeteg fejlesztő hagyta már cserben játékosait. Ezért persze nekik is áldozatokat kellett hozniuk, hiszen a Paragont is ők készítették, amit egyszerűen le kellett lőni, a kevés játékos miatt. Nagy tisztelet jár nekik, hogy mindenkinek visszaadták a pénzt, aki megvette a MOBA-jukat. De térjünk is rá a tárgyra, ami nem más, mint az e-sport és a Battle Royale-ok kapcsolata. Tudniillik, hogy ami mostanában sikeres az a közeljövőben e-sporttá is válik. Az már a fejlesztőkön múlik, hogy ezt segítik-e, vagy teljesen a kezükbe veszik az irányítást és rámennek erre a vonalra. A Fortnite játékmenete egyértelműen e-sportra tervezett, hiszen akármennyire könnyen megtanulható és akár nulla tudással is játszható, a skill cap a csillagos égig vezet. Szinte soha sem lehetsz elég jó a játékban, hiszen bárhonnan, bármikor, bármilyen helyzetbe kerülhetsz, amit záros határidő alatt meg kell oldani, de ez mindegyik Battle Royale-ra igaz.

Emellett, amiben plusz tud nyújtani a Fortnite az egyértelműen az építkezés, ami egy olyan faktort ad a játéknak, amit nagyon nehéz mesterien űzni, így könnyedén meglátszik, hogy ki a jobb játékos egy-egy viadalban. Gyerekesnek és egyáltalán nem reálisnak tűnhet ez a gyors építkezés, de ennek a skill cap-jét csak azok érthetik meg igazán, akik valaha játszottak a játékkal. Félreértés ne essék, egyáltalán nem biztos, hogy a Fortnite fogja meglépni azt a lépcsőt, ami még eddig egyetlen Battle Royale-nak sem sikerült, de perpillanat ők vannak ehhez legközelebb. A játék szinte az összes komoly bugtól mentes, de emellett vajon mire kell még nagyon figyelniük a fejlesztőknek?

A nézői élmény és a tökéletes formátum megtalálása

A Battle Royale-ok két nagy rákfenéje, hogy sokszor nehezen követhető és a formátum sem kőbe vésett még. Láttunk már BO5 meccseket, de a StarSeries i-League PUBG kupáján például négy napon át összesen 20 mérkőzést játszottak a csapatok. Egyértelmű, hogy ennek a műfajnak tényleg ebbe az irányba kell lépnie, de hogy pontosan hány mérkőzés és hogyan fusson le az még a jövő rejtélye. Emellett viszont ott van egy nagyobb probléma is, ami nem más, mint a nézői élmény. Elképesztően nehéz lekövetni száz embert, közülük pedig megtalálni azt a játékost, aki éppen csinál is valami értékelhetőt. A kisebb pálya és az építkezés hagy némi plusz időt az Observernek, de lesznek olyan jelenetek, amit fizikailag lehetetlen lekövetni. Sajnos, ez egy szinte megoldhatatlan probléma, de mint az a Twitch streamer PUBG versenyén is láttuk, ha kapunk arra lehetőséget, hogy egy-egy csapat POV-ját nézzük az komolyat tud dobni az élményen. Borzasztó nehéz okos ötletekkel előállni, de az első olyan szervező vagy fejlesztő csapat, aki rájön a dolog nyitjára, hatalmas bankot tud majd robbantani a tavaly és valószínűleg idei év siker műfajával. Véleményem szerint a Fortnite-nak muszáj megpróbálnia az e-sport világát, míg a PUBG folytathatja azt, ahogy most halad, de ha a játék nem javul, akkor a versenyek szervezése sem tudja megmenteni majd.

TETSZETT A CIKK? KÖVESS MINKET FACEBOOKON!

Kövess Minket!