A CSPPA lesz az az érdekvédelmi szervezet, ami a PEA sosem lehetett volna

A CSPPA lesz az az érdekvédelmi szervezet, ami a PEA sosem lehetett volna

A hatalmasat bukott PEA után SirScoots veszi kezébe a Counter-Strike profik sorsát.

Egy érdekvédelmi egyesület létrehozása elkerülhetetlen, ha az e-sport szeretné folytatni az intézményesülést és közelebb akar kerülni a hagyományos sportokhoz. Bár próbálkozások vannak és voltak is, most újabb szervezet próbál meg eleget tenni az ígéretnek SirScoots kezei alatt, mely a CSPPA névre hallgat.

A Counter-Strike Professional Players Association azt szeretné megcsinálni jól, amit 2016 végén a PEA (Professional Esports Associaton) nem tudott. A legnagyobb hibája utóbbinak az volt, hogy az egyesületet a csapatok tulajai birtokolták és beleszólási joguk volt gyakorlatilag mindenbe, sőt, a játékosokat egyetlen ember képviselhette volna csak velük szemben. A problémák odáig fajultak, hogy a TSM játékosai az élen Sean "seang@res" Gares-szel inkább kiváltak a szervezetből, csak hogy ne kelljen részt venniük ebben. A többiek is inkább elhagyták volna a süllyedő hajót, ám élő szerződésben álltak a PEA-vel, így végső elkeseredésükben Scott "SirScoots" Smith-hez fordultak segítségért, aki remekül képviselte őket a tulajok ellen és véget vetett szenvedésüknek.

Mit tanultunk a PEA-botrányból?

Egyre égetőbb kérdés az esportok jogi szabályozása és az esportolók érdekeinek védelme, ezért a PEA-botrányon keresztül most bemutatjuk a problémákat!

A baj elhárult, a játékosok ismét szabadok lettek, de Scoots rájött, hogy mindenképp kell egy egyesület, ami képviseli az érdekeiket, csak jól kell megcsinálni. A következő egy évben azon fáradozott, hogy létrehozza a CSPPA-t, mely lassan egy indulásra kész, fair érdekvédelmi szervezet. Az első cél az, hogy összegyűjtsön 250 aláírást profi játékosoktól, a világ minden tájáról, ezzel is támogatva, hogy ez egy globális egyesülés, ami mindenkit támogatni akar. Emellett már megegyeztek az ESL Pro League-gel és az Esports Championship Series-szel is, hogy közösen oldják meg a menetrendek szülte problémákat, ezzel megkönnyítve a résztvevők időbeosztását. Ráadásul a CSPPA beleszólást kap abba is, hogy a ligavégi LAN események milyenek legyenek.

Ami a legfontosabb lehet, hogy a csapatok tulajdonosai gyakorlatilag nem befolyásolhatják majd a működését közvetlenül, maximum hivatalos tárgyalásokon keresztül. Ugyanez vonatkozik a rendezvényszervezőkre is, ami azt jelenti, hogy sikerült függetleníteni az érdekeket. Rengeteg előnnyel járhat ez rövid és hosszútávon is, hiszen a CSPPA kényszerítheti ezeket a feleket arra, hogy jobb körülményeket biztosítsanak ügyfeleiknek minden körülmények között. A WESG-en például sok gondja akadt a játékosoknak, elég csak a hotelre gondolni. Ha az érdekvédelmi szervezet beleszólhatott volna a dologba, könnyen megeshet, hogy a játékosoknak be sem kell menniük abba a patkányfészekbe, mert már előtte kiderül, hogy nem alkalmas a szállásolásukra.

Szó szerint szétesik a WESG játékosok hotele

Tegnap már írtunk Mixwell szenvedéséről, ezúttal a többiek képeken és videókon is dokumentálták, hogy mi történik a kínai hotelben.

Ha mondjuk csak 100-150 000 dollár lett volna a tét, akkor lehet tényleg mindenki inkább hazamegy, azonban jelenleg a pénz az egyetlen biztosíték a játékosoknak és azzal is vannak olykor gondok. A 2016-os CS:GO "világbajnokságon" résztvevő gárdák sosem kapták meg a nyereményüket, de a CSPPA egy ilyen eset után keresztbe lenyelte volna a bíróságon a szervezőket ezért, ami precedenst teremtett volna és elrettentett volna másokat a hasonló csalásoktól egy életre, ezzel általánosan javítva a körülményeket.

A lépés ezért mindenképp üdvözlendő. Ha képesek lesznek betartani az ígéreteket és jól csinálják a dolgot, márpedig SirScoots elég biztosíték az iparágon belül erre, akkor ez hatalmas lépés lehet nem csak a Counter-Strike, de a teljes e-sport világ számára is.

Nyitókép: ESL

TETSZETT A CIKK? KÖVESS MINKET FACEBOOKON!

Kövess Minket!