A finn kormány szemében az e-sportok egyenlőek a tradicionális sportokkal

A finn kormány szemében az e-sportok egyenlőek a tradicionális sportokkal

A kulturális-, és sportminisztérium bejelentette a Finn Elektronikus Szövetséget

A jótékonysági szervezetet első sorban azért hozta létre a finn kormány, hogy elismerjék az elektronikus sportokat, ifjúsági programokat szervezzenek, és támogassák a fiatalokat. Sampo Terho, az Európai Ügyekért felelős miniszter így nyilatkozott:

"Manapság az elektronikus sportok jóval népszerűbbek, mint azt a publikum gondolná. Permanensen növekvő, globális jelenségről beszélünk. Mostantól ugyanolyan közigazgatás alá esik, mint a tradicionális sportok.

Anders Blume a DreamHack Marseille alatt azt nyilatkozta, hogy Finnország lehet a következő nagy ország, akik kitermelhetik magukból a legnagyobb tehetségeket. Mindezt erősítik a miniszter, és a finn kormány szavai.

Természetesen ez egy vitás kérdés, hogy szükséges-e ilyesformán elismerni az e-sportot, ugyanakkor a finn kormánynak jó pár oka volt minderre. Ha sportként van nyilvántartva, akkor az országban megszűnhetnének a játékosok vízumproblémái. Továbbá a kormánytámogatások és adókedvezmények juttatása sem utolsó szempont.

Jelenleg - néhány kivételtől eltekintve - nem igazán jeleskednek a finnek az e-sport különböző területein, de ez a kocka hamar megfordulhat, hiszen az új generáció pillanatok alatt kinövi magát, illetve ha a lehető legtöbb támogatás a rendelkezésükre áll, akkor a fejlődés is felgyorsul.

A finnek legmagasabban jegyzett League of Legends csapatai az Arctic Storm, valamint az nDurance Gaming, de egyikük sem jutott tovább a Nordic Championship következő fordulójába, mely selejtezője az EU Masters-nek. A legnagyobb csillaguk a Dota2-ben pedig a Team-Liquid játékosa Lasse Aukusti "Matumbaman" Urpalainen.

TETSZETT A CIKK? KÖVESS MINKET FACEBOOKON!

Kövess Minket!