"24 játékot buktam zsínorban, mi lehet az oka?"

Avagy hogyan segítsünk magunkon és társainkon, ha éppen a "tilt" állapotában vagyunk.

Játékos szinttől függetlenül előállhat az az áldatlan állapot, hogy egész egyszerűen képtelen vagyunk egy meccset megnyerni. Természetesen a 24 db vereség egymás után egy extrém szám, –de biztos sokunkkal előfordult már, hogy 4-5 játékonként tudtunk csak egyet nyerni. Mi az oka ezeknek a negatív szériáknak? A játékos tapasztalatlansága persze könnyű válaszlehetőség, de akárhol is legyen az mmr-ed, elméletben ugyanolyan skill rating-gel rendelkező játékosokkal dob össze. 

A másik, és sokunk számára ismert pszichológiai jelenség, a tilt állapota. Engedjétek meg, hogy egy korábbi cikkünkből idézzünk Sam Greenblatt pszichológustól:

Első körben a tilt fogalmát tisztázzuk, ami tulajdonképpen minden olyan pillanatnyi elmeállapotot jelent, ami érzelmileg befolyásolja az effektív döntéshozó képességünket a játék során. Nem csak az olyan extrém szituációknál kerülünk ebbe az állapotba, amikor veszekszünk mondjuk társunkkal  –pl.amiért folyamatosan csak feedel, és nem járul hozzá a győzelemhez– hanem ennél sokkal árnyaltabb helyzetekben is, mint mondjuk egy szimpla 1v1-ben, vagy más olyan szituációban, ami az egyént érinti.

A szakember szerint 3 módja van annak, hogy tegyünk a tilt ellen:

Ismerd meg magadat, hogy téged mi idegesít a legjobban és tegyél ellene! Ha tudod, előzd meg azt, ha pedig nem sikerül, figyelmeztesd magadat, hogy már nem tehetsz ellene semmit, így felesleges is izgulnod miatta. Egy példa: Utálod, ha rossz csapatkompozíciót raktok össze, de eddig nem sokat tettél ellene. Próbáld meg irányítani már a pick/ban fázist, és adj összefüggő tanácsokat, hogy hitelesnek, erős vezetőnek érezzenek a többiek, így észrevehetően többször fognak hallgatni rád.

El kell fogadnunk azt, hogy minden próbálkozásunk ellenére is veszíthetünk, de olyan is van, hogy szinte alig csinálunk valamit és mégis győzedelmeskedünk. Az esetek 49 százalékában hiába erőlködsz, nem nyerhettek, mert valószínűleg az ellenfél oldalán többe, és vagy jobban akarják a győzelmet. Lesz azonban másik 49 százalék, amikor könnyedén fogtok nyerni, és a maradék két százalékban pedig tőled függ az, hogy nyertek-e vagy sem (ez a százalék változhat, csupán illusztráció jelleggel írtuk fel...).

Ha eddig egyfajta attitűdhöz tartottad magad, ami nem működött, akkor próbálj meg változtatni. Ha nem voltál elég bizakodó, kedves a társaidhoz, akkor próbáld ki, hogy működik-e. Minden ember vágyik az elismerésre, a pozitív visszacsatolásra, és ezután sóvárogni fognak; így megpróbálnak majd újra meg újra jobban játszani, hogy megkapják az elismerést.

(ha még többet szeretnétek megtudni erről az állapotról, és hogy miként tudsz rajta segíteni, akkor hallgassátok meg a népszerű youtuber nubkeks javaslatait is)

A nemzetközi közösség hasonló tanácsokat ad:

Tűzz ki magad elé kisebb célokat, mert a győzelemhez vezető út kisebb kövekből épül fel. Először csak próbáld meg nem elveszíteni a játék korai szakaszában a lane-edet.

Próbálj ki más karaktereket is, de vagy AI ellen, vagy QM ellenfelek ellen, és próbáld meg újra megtalálni a játékban az örömöt!

Tarts szünetet! Hosszabbakat, kisebbeket. Általában a tilt állapota elmélyíti azt a gödröt, ahová vereségkor kerülsz, és beindul benned egy "csak azért is nyerek" érzés, aminek a végén még több vereség vár.

Te milyen tanácsokkal adnátok a tilt állapota ellen?

KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS!

Kövess Minket!