"Büszke vagyok, hiszen rövid idő alatt értünk el sikert" - Csete Patrik interjú

Megalakulása után a Honvéd néhány hét leforgása alatt kupagyőztes Pro Clubs együttest rakott össze. Ez azt jelenti igenis sokat jelent a FIFA oktatása hazánkban, az Akadémia remek lehetőség a fiataloknak.

A Lenovo Legion Honvéd Esport Akadémia egyik tanára –és egyben a Honvéd FIFA18 Pro Clubs csapatának is a csapatkapitánya– nem most kezdte a szakmát, hiszen egy jó ideje foglalkozik már a virtuális labdarúgással. Az ESL legjobb 50 játékosa közé verekedte be magát, de országos egyetemi bajnokságon is sikerült kiemelkedő eredményt elérni. Aztán az ő segítségével összeállították a Honvéd első Pro Clubs együttesét, mellyel néhány hét leforgása után megnyerték a sportklubok számára megrendezett Digi Kupát. Az aktív játék mellett az újoncok kiképzése és tanítása mellett a haladó playerek fejlesztése is a napi feladatai közé tartozik. De vajon mi a helyzet pontosan az Akadémián, és milyen lehetőségei lesznek a Honvéddal? Az alábbi interjúból kiderül:

A Honvédnál egy ideje már folyik a FIFA oktatás, mesélj egy kicsit róla, hogyan képzeljünk el egy órát?

"Igen már egy ideje elkezdődtek az edzések. Ez attól függ, hogy 1v1 vagy Pro Clubs edzésről beszélünk. Az előbbi esetében leginkább azon van a hangsúly, hogy megtaláljuk mindenki számára a megfelelő formációkat a játékstílusuk alapján, illetve hogy az edzések során mindenki egy biztosabb játéktudást sajátítson el. Ehhez nyilván kevés a heti 1 x 2 óra, otthon is sokat kell vele foglalkozniuk, de itt a játék mellett át tudjuk beszélni mindenkinek személyre szabottan az éppen aktuális felmerülő kérdéseket.

Pro Clubs edzések során teljesen más a helyzet, hiszen mindenki egy embert irányítva, csapatként kell, hogy eredményt elérjen. Ilyenkor mindenki próbálja megtalálni a neki legmegfelelőbb posztot, majd ha már kicsit összeszokottabb a társaság, segítünk abban hogyan lehetne az adott pozícióból minél többet kihozni, hogyan helyezkedjen, passzoljon stb. Ezeken kívül persze igyekszünk gyakorolni a rögzített helyzetekhez tartozó mozgásokat is.

Továbbá folyamatosan várjuk a jelentkezőket mind 1v1, mind pedig Pro Clubs edzésekre, hiszen ha részt vesznek ezeken, lehetőségük van bekerülni mindkét téren a honvéd csapatába."

Mire érdemes odafigyelnie egy kezdő, és mondjuk egy haladó FIFA játékosnak, ha fejlődni szeretne?

"Ezt nagyon nehéz megmondani, mert a kezdőket és a haladókat is tovább lehetne bontani. Nem mindegy mennyire kezdő vagy haladó valaki, ezért ezt leginkább edzésen, a játékot figyelve lehet megállapítani. Ha ténylegesen annyira kezdő játékosról beszélünk, aki esetleg itt próbálja ki nálunk először a játékot, mert már volt ilyen, akkor teljesen az alapoktól, a skill games-től érdemes kezdeni, hogy az alapvető irányítással tisztában legyünk. Úgy gondolom, hogy haladó játékosok esetén is több szintről beszélhetünk. Itt már azért is nehezebb a helyzet, mert például, ha a loot box rendszeren alapuló Ultimate Team játékmódot nézzük, 2 haladó vagy akár már profi játékosok esetén a csapatukban lévő futballistáik is dönthetnek, nem feltétlen csak az, hogy ki áll magasabb szinten.  

De mondjuk ha azt feltételezzük, hogy mindenki ugyanolyan kezdővel játszhat, akkor leginkább fejben dőlnek el a meccsek, illetve ebben a FIFA-ban a szerencse is sokszor olyan faktor, ami döntő lehet. Tehát szerintem a legfontosabb egy haladó esetében, hogy csak a játékra koncentráljon, lehetőleg minél pihentebben és próbálja úgy játszani a találkozóit, hogy esetleg egy szerencsétlenül bekapott gól, gólok után sem száll el, és próbál higgadtan, odafigyelten játszani."

Mit gondolsz a Pro Clubs kiléphet a versenyzést illetően az 1v1 árnyékából?

"Egyelőre úgy gondolom, hogy nem. Sajnos amíg a loot box rendszer ennyire megy és a játékosok, szponzorok sokat költenek az UT-ra nem sok esélyt látok erre, mivel a Pro Clubsos részen szerencsére semmi ilyesmi nincs.. Ez gondolom nem hozna annyit az EA-nek, hogy ezt a részt is komolyabban fejlessze."

Mindkét módban képzitek a jelentkezőket? Esetleg lehet választani?

"Igény esetén természetesen mindkét módban. Több olyan játékos is jár hozzánk, aki 1v1 és Pro Clubs edzéseken is részt vesz, de ez teljesen opcionális mindenki számára."

Jobban nem is sikerülhetett volna a Honvéd Pro Clubs csapatának a bemutatkozása, hiszen megnyertétek a Digi Kupát. Hogyan választottátok ki a játékosokat és milyen volt a felkészülés?

"Kevés időnk volt összeállítani a csapatot a Digi Kupáig, de szerencsére voltak nagyon tehetséges játékosok az edzéseken, illetve voltak olyan ismerősök is, akiket mi hívtunk az akadémiára, de természetesen ők is részt vettek az tréningeken és így kerültek az együttesbe. 

A felkészülésünk úgy gondolom, hogy nagyon jól sikerült, próbáltunk minél többet együtt gyakorolni, mivel nagyon nagy a lemaradásunk a többi résztvevő csapathoz képest, abban hogy mióta játszunk együtt, ami Pro Clubs esetén szerintem az egyik legfontosabb tényező. 

Nagyon büszke vagyok a csapatra, hogy a rövid idő ellenére, ilyen teljesítményt tudtunk nyújtani."

Hogyan tovább? Egyre népszerűbb a Hungarian Pro Clubs liga, tervezitek a nevezést?

"Szeretnénk minden fronton elindulni, és jó teljesítményt nyújtani, ahol csak lehetőségünk van, igy igen a HPCL-ben is."

Az ősszel megérkezik a FIFA19 is. Várod már? Mi az aminek örülnél, ha benne lenne? Illetve a FIFA18 mely gyermekbetegségeit kellene javítania szerinted az EA-nek?

"Igen, nagyon várom már az új játékot, szeretnék a Pro Clubs mellett az 1v1-re is nagyobb hangsúlyt fektetni. Amire régóta vártam, hogy a Bajnokok Ligája is bekerüljön a játékba, ami a 19-ben szerencsére meg is fog valósulni, szóval ez már mindenképp pozitív.
Igazából szerintem van most mit javítania az EA – nek. Ami nagyon zavart az többek között, hogy a feltartásokat, szinte soha nem ítélte szabálytalannak a bíró illetve a lövésekkel sem teljesen voltam kibékülve ebben az évben."

KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS!

 

Kövess Minket!