Fizz izmos buffot kapott, a gold funnelingtől pedig elköszönünk

Fizz egy új képességgel gazdagodik, ami elég erőteljesnek tűnik, –és úgy tűnik, a Riot végre megfejtette az aranytölcsér kompozíciók problémáját; innentől ritkábban találkozhatunk vele.

Ezúttal is erőteljesen belenyúlt a játékba a Riot Games; egyrészt véget vet az aranytölcsér –avagy gold funneling– metának, és Fizz-nek is új lendületet ad. Az előbbire nagyon nagy szükség volt, –főleg a profik miatt–, míg az utóbbi újfent átrendezheti a midesek erőviszonyát, mivel egy erős új képességgel gazdagodott.

Készítsétek az Ignite-ot és a Healt, eltűnhet a Teleport meta - 8.14

Aioween | 18/07/18 09:28A beígért kurzor megérkezett a 8.14-gyel együtt, illetve könnyen lehet, hogy eltűnik végre a teleport minden ösvényről, talán a topot leszámítva. A sok megkérdőjelezhető patch után a Riot Games végre előrukkolt egy olyannal, ami láthatóan már a jó irányba halad, és megpróbál egy kicsit rendet tenni a mostani metában.


Fizz W-je továbbra is a Seastone Trident marad, ám működését tekintve egy kicsit megváltozik a mostanihoz képest. Ha Fizz aktiválja a W-t, akkor a következő támadása bónusz mágikus sebzést fog okozni. Ha ezzel megöli a célpontot, akkor a CD és a manaköltség egy részét visszakapja. Ha nem sikerül megölnie, akkor a következő 5 másodpercben Fizz alaptámadásai plusz mágikus sebzést kapnak.

A számok tekintetében az első erősített támadás 20-al fog többet sebezni a mostaninál, vagyis 40/50/60/70/80 (+0.4 AP)-t. Ha ezzel megöli célpontját, akkor 1 másodperces CD-re kerül a képesség és 30/40/50/60/70 manát kap vissza. A W továbbra is reseteli az alaptámadás animációját, vagyis egymás után akár kettőt is bevihetünk ellenfelünknek. Az alap CD-je is csökken a képességnek, 10/9.5/9/8.5/8-ről 7/6.5/6/5.5/5 másodpercre. Amennyiben nem sikerül megölni a célpontot, akkor a következő 5 másodpercben minden alaptámadása 10/15/20/25/30 (+0.3 ability power) mágikus sebzéssel gazdagodik. Emellett megmarad a mostani bleed/vérzés hatás, amivel 20/30/40/50/60 (+0.4 AP) sebzést szenved el a célpont 3 másodpercen át. 

Az igazi problémát itt talán az jelentheti, hogy Fizz –ha megöl valakit, ha nem–, mindenhogyan jól jön ki a helyzetből. Némi AP után az 5 mp-ig kapott plusz sebzéssel nehezebb lesz ellene cserélni, ha pedig megöli az ellenfelét, akkor 1 mp-el később máris újra aktiválhatja azt. A sebzésnövekedés pedig újult erőt adhat a sokszor amúgy is kezelhetetlen orgyilkosnak, –így kérdés, hogy mennyire térhet vissza midre.

A másik fontos dolog, amivel még foglalkozott a Riot ebben a patch-ben, az nem más, mint a gold funneling taktika. Rengetegszer láthattuk ezt főleg a profi meccseken, de igazság szerint egy bizonyos elo felett már solo queue-ban is megjelent. Ennek lényege, hogy a mides Sújtást visz magával és dzsungeles tárggyal kezd. Emiatt nem csak a midet, de a dzsungelt is le tudja farmolni, ezáltal sokkal több aranyhoz és xp-hez jut rövid idő alatt, amivel egy hagyományos mides már nem tudja tartani a lépést. A Riot adatai szerint átlagosan 50%-kal több aranya volt egy-egy aranytölcsér midesnek, mint egy simának, azzal pedig nehéz mit kezdeni. Ugyan vannak gyenge pontjai ennek is, nem minden esetben kerül sor rá, hogy ezt megbüntessék, –illetve ha nem követnek el hibát, akkor szinte lehetetlen megfogni.

Egyrészt emiatt, –másrészt a kevés mides interakció miatt– sem szereti ezt a Riot, mivel unalmassá teszi a midet a nézők számára. Szerencsére egész kreatív megoldást találtak rá. Ha dzsungeles tárggyal rendelkezünk és nekünk van a legtöbb aranyunk a csapatban, akkor az ösvényminionok kevesebb aranyat fognak adni. Ez ilyen esetekben szinte mindig előfordul, –ha nem, akkor valamit rosszul csinálunk. Ha megvalósul a fentebbi kritérium, minden egyes minion 10-el kevesebb aranyat fog érni, vagyis a közelharci 11-et, a távolsági pedig csak 4-et. Ezzel szeretné megakadályozni a Riot, hogy erről szóljon a meta, –ráadásul a teleport nerfekkel felmenteni sem annyira egyszerű, ha hátrányba kerülünk. Márpedig ha ez egy ilyen taktikánál megtörténik, akkor nem fog működni.

KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS!

Kövess Minket!