Vizicsacsi: "Nem jó irány az ismeretlen karakterek rákényszerítése a játékosokra"

Megkérdeztük Vizicsacsit, hogy mi a véleménye az új metáról, valamint arról, hogy hol játszana a legszívesebben a világon, ha nem lenne Schalke04 játékos.

The English version of Vizicsacsi's interview can be read by clicking here.

Egy jó ideje nem hallottunk már Vizicsacsiról, –így megkerestük őt, hogy megnézzük mi zajlik éppen a Schalke04 háza táján. Tavasszal nem remekelt nagyon a csapat, –azóta dzsungelest váltottak (Pride helyére Amazing érkezett). A nyári szezon már egy fokkal jobb, –bár még mindig nem az igazi–, jelenleg a középmezőnyt foglalják el 4-4-es statisztika mellett. Kikértük véleményét az új metáról, hogy ez miként volt hatással rá, mint topos. Amazing érkezéséről is érdeklődtünk, illetve a célokról és célkitűzésekről is faggattuk kicsit. 

Rengeteg minden változott a tavaszi szezon óta mind a játékon belül és azon kívül is. Mi volt rád a legnagyobb hatással mint topos játékos?

"Egyénileg úgy érzem, most elég jó formában vagyok. Jól átlátom a match upokat, és magabiztos vagyok bárkivel szemben. Korábban azonban ez nehezebb volt, amíg nem így éreztem magam. Számomra ez egy kulcsfontosságú mozzanat, hogy értsem és átlássam a dolgokat, –ezáltal tudom kitalálni, hogy miként kell egyes match upokat hatékonyan játszani. Ha ez a tudás mind megvan a fejemben, akkor szinte kivétel nélkül fel tudom venni a kesztyűt, kivéve, ha nagyon vesztes párosításban játszom. Ez a tavaszi szakaszra is igaz volt, de nem ilyen mértékben. A játékon kívül is sokkal kiegyensúlyozottabb az életem, –ez pedig nagyon fontos. Ha a test és a lélek is egyensúlyban van, az több magabiztosságot ad a játékon belül."

Elég hosszú szünet volt Amazing bejelentése előtt. Mi tartott ilyen sokáig?

"Sok játékost kipróbáltunk és amikor már tudtuk is, hogy ő lesz, még akkor is várnunk kellett, amíg ezt jóváhagyja a Riot Games. Nekünk nem tűnt annyira nagy szünetnek, mivel közben folyamatosan, napi szinten gyakoroltunk, de külső szemmel el tudom képzelni, hogy ez hosszabb időnek tűnhetett, amíg megtettük a bejelentést."

A tavaszi szezon nem alakult a legjobban a csapat számára. Most hogy új dzsungelesetek van, mi a reális cél a csapat számára? Továbbra is benne van a pakliban a világbajnokság?

"Természetesen. A nyári legerősebb csapatok jó eséllyel juthatnak ki a VB-re, függetlenül attól, hogy mi történt tavasszal. Mi még nem tartozunk a legerősebbek közé, de látom a fejlődést és úgy érzem, hogy fel tudunk zárkózni előbb vagy utóbb. Ezt figyelembe véve, az egyértelmű cél a VB-re kijutás."

Júniusban volt a születésnapod, hogyan telt a csapattal?

"Ami azt illeti, olyan volt mint egy sima gyakorló nap, –azt leszámítva, hogy felköszöntöttek, és a séfünk készített egy szülinapi tortát is nekem."

Eléggé őrült metánk van jelenleg, ahol gyakorlatilag bármelyik hős feltűnhet a pálya bármelyik részén. Mennyire tetszik ez neked, van esetleg kedvenced ilyen téren?

"Először nem tetszett, főleg a gold funnel (aranytölcsér) taktika–, de úgy érzem, hogy azóta jobban megértettük ennek –és a metának– a működését, így sokkal magabiztosabban mozgok benne. Ezáltal a tiltási és választási fázis is könnyebbé vált számunkra. Az, hogy a meccsek felében egyáltalán nem volt ADC, elsőre nagyon furcsa volt, de mostanra már hozzászoktunk. Véleményem szerint ez nem egy túl jó irány. Ha kedvenc választást kellene mondanom, akkor azt mondanám, hogy Poppy. Ő a tökéletes őrült választás számomra, ha a helyzet is megengedi ezt."

Lehet ez egy új irányvonal a játék fejlődésére, vagy inkább visszatérnél a megszokottabb metákhoz?

"Szerintem jó dolog, hogy nagyobb a változatosság az ösvényen, legalábbis általánosságban. Mindezek mellett egyes pozíciók új karakterekre kényszerítése, amiket nem is igazán ismernek, nem igazán jó irány, főleg úgy, hogy az új karakterek mellett a régi "megszokottakat" nem tudják játszani. Emiatt csökkenhet a meccsek színvonala is, ami rövid távon a nézőknek szórakoztató, de hosszú távon nem tesz jót. Hogy mondjak egy példát is: nem szeretnéd látni Rekkles-t középszerűen játszani mágus karakterekkel. Sokkal inkább érdekes, hogy azokkal az AD hősökkel játsszon, amikkel folyamatosan magas szintet tud képviselni, és ami miatt igazán ismertté vált az évek során. Ráadásul egy ADC játékos soha nem fog azon a szinten játszani mágusokkal, mint mondjuk egy mides. A tapasztalatbeli különbség egyszerűen túl nagy a két szerep között."

Mit gondolsz, mely csapatok profitálhatnak majd a legtöbbet ebből az őrült metából, és miért? Ki lepheti meg leginkább a rajongókat?

"Egyelőre úgy tűnik, hogy ez a csapat a G2, ők alkalmazkodtak leginkább hozzá, de ahogy én látom, ez akár visszafele is elsülhet később, ha egy későbbi patch lenerfeli a gold funnel taktikát (ami már meg is történt a 8.14-ben -a szerk.) például. Ettől függetlenül eddig láthatóan működik, mivel ezzel kompenzálni tudják a csapat legnagyobb gyengeségét, vagyis az alsó ösvényt. Ilyen kompozíciókban Hjarnannak elég egy sok utility-vel, és miniontakarítással rendelkező hőst adni, ahelyett hogy rá kellene támaszkodniuk, mint elsődleges carry."

Ha most nem lennél a Schalke04 játékos és bármelyik csapatot választhatnád a világon, hol játszanál a legszívesebben?

"Azt mondanám, hogy Afreeca Freecs. Nagyon tetszik az az atmoszféra, amit ott láthatunk az LCK-ban, illetve egy igazán egyedi tapasztalat lenne egy ázsiai csapat tagja lenni, –főleg ha az koreai."

English version is on the second page!

A lot has changed since the spring split, inside and outside of the game as well. What has impacted you the most as an individual top laner?

"As an individual player, I feel I'm in a pretty good form right now. I have good understanding of the match ups, and I'm confident I can take on anyone. I struggled a bit earlier when this wasn't the case though. For me, it's extremely important to get this understanding going on and formulate an idea of how certain match ups are to be played out. If I have this in my head, I'm certain to go even or ahead in nearly every case unless it's a heavily losing match up. I kind of had this during the Spring split as well, but not as much as right now. I feel more balanced outside of the game as well and that proves to be the key factor. A balanced lifestyle, both for the body and the mind, is what gives me more confidence in game."

There has been a huge pause before announcing Amazing as the new jungler. Why did it take so long?

"We tested out more players and even after knowing we will go with Amazing, we delayed the announcement until he was approved by Riot as well. It didn't feel like it took so long since we were practicing a lot as an every day routine, but I can imagine that it seemed long as an outsider, waiting for the announcement."

The spring season wasn't a really good start for the team. Now that you have a new jungler, where do you see yourselves finish, are you still aiming for Worlds?

"Yes, of course. The strongest teams in Summer split are highly likely to go to Worlds, no matter what happened during Spring split. We are not yet amongst the strongest, but I see the improvement and feel like we can catch up sooner or later. Considering that, the goal should be to reach Worlds."

Your birthday was in June, how did you spend the day with the team?

"Was a totally normal practice day actually, apart from getting some nice Birthday wishes and the chef making a birthday cake."

We have a very crazy meta, where you can basically play any champion anywhere. How do you like this meta, do you have any favorite crazy picks?

"I didn't like it at first, especially the rise of the funnel strat, but I feel like we got a better understanding of the meta now and I feel much more confident in it. Makes pick/ban phases easier as well. Also, having no ad carries in at least half of the games felt pretty weird as well at first, but people got used to it by now. Not a good direction in my opinion though. If I had to mention a favourite pick, I would probably say Poppy. She is the perfect crazy pick for me if the situation is good enough to take her."

Could this be the new way to develop League of Legends, or would you prefer if we returned to the standard meta?

"I think having more variety in lanes is generally good, but forcing roles to pick up champions they are completely unfamiliar with while also removing their chances to play their own comfort champions is not a good way to go. We just won't see that high of a level of play because of this and it might prove to be entertaining at first, but in the long run it's definitely bad. Just to give an example: you wouldn't want to watch Rekkles play mages at a mediocre level, but rather see him perform on the ad carry champions where he consistently performed at a high level over the years, something he got known of. Besides, ad carry players will never perform at the same level as mid lane players when it comes down to mages. The experience difference on these is just way too big."

Which teams do you think will benefit the most out of this chaotic meta, and why? Who could suprise the fans the most?

"At the moment it seems that G2 is the most favoured in this, but as far as I can see it can also backfire quite a lot later on if a new patch happens to nerf the funnel strat for example. Nonetheless, so far it gives a perfect chance for them to cover their main weakness, which is their bot lane, since they can just put Hjarnan on a utility/wave clear champion instead of having to rely on him as one of the main carries."

If you weren't in Schalke04, and you could choose any team in the world, which one would you want to be a part of?

"I would say Afreeca Freecs. Somehow I like the atmosphere shown to the viewers from their LCK matches and being part of an asian team, especially a korean one, could be quite a unique experience."

KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS!

Kövess Minket!