F1 Esports: Már félig Blakeley zsebében van a bajnoki trófea

F1 Esports: Már félig Blakeley zsebében van a bajnoki trófea

Abu-Dzabihoz érve három versenyzőnek van még matematikai esélye a győzelemre.

Egyetlen futam választ el bennünket attól, hogy megkoronázzuk 2022 bajnokát az F1 Esports Series Pro Championshipben. Az utolsó eseményt még öt esélyessel kezdtük, azonban a japán és a brazil nagydíjakat követően csak hárman maradtak versenyben a végső győzelemért – Opmeernek és Boroumandnak matematikai esélye sincs már. Blakeley vezetése igen magabiztosnak tűnik Abu-Dzabihoz érve, azonban Rasmussen és Ronhaar még elronthatják a skót napját.

Japán

Az utolsó F1 Esports esemény Suzukán indult, ahol Bereznay Dani csapattársa, Nicholas Longuet ünnepelhette az Alfa Romeo idei első győzelmét. Ehhez a bajnoki harcok egyik főszereplőjét, Ronhaart győzte le. A magyar veterán sokáig a 2. helyen autózott, azonban a 19. körben kipörgött egy nagyobb balesetben és végül csak a 12. helyen futott be. Azonban így is nagy volt az öröm az Alfa Romeo táborában, hiszen a felemás szezonkezdés után elérték, hogy a konstruktőri bajnokság felső felében végezzenek.

Ami a bajnoki harcokat illeti, Ronhaar végül a 2. helyen ért be, mögötte Rasmussennel, Blakeleyvel és Boroumanddal. Opmeer már ekkor kiesett a trófeáért folyó csatából, ugyanis elhibázta az időmérőt, majd Donoso előzése közben a futamon kipörgött és végül célba sem ért.

Brazília

Lucas Blakeley néhány szezon eleji teljesítményét reprodukálva egyenesen dominálta a mezőnyt a brazil nagydíjon. Az időmérőn Ronhaarral azonos időt futottak, ám a holland háromhelyes rajtbüntetést kapott, így a skót kezdhetett pole pozícióból, mellette csapattársával a rajtrácson. Ezt kihasználva az esős pályán magabiztosan autóztak az élen egészen addig, amíg ki nem sütött a nap. 

A kiállásokat követően Rasmussen és Boroumand a dobogó második fokáért küzdöttek. Eközben Blakeley lehagyta őket és megszerezte a győzelmet, ezzel tetemes előnyt építve a bajnokságban. Rasmussen második, Boroumand harmadik lett egy utolsó körös csatának köszönhetően. Ronhaar hátránya a futam előtt mindössze 5 pont volt a bajnokságot vezető skóttal szemben, de 26 körrel később ebből 22 pont lett. A brazil nagydíj végén Boroumand elveszítette matematikai esélyét az egyéni vb-ben, ugyanis 26 pontra nőtt a hátránya Blakeley-vel szemben, amit már győzelemmel sem hozhatna be.

Az egyéni bajnokság állása

Jelen állás szerint már csak Ronhaar és Rasmussen fenyegetik Blakeley-t a bajnokságban. Előbbi 22, utóbbi 21 ponttal van lemaradva. Ez azt jelenti, hogy a McLaren versenyzőjének egy 7. hely, vagyis 6 pont is elég a hőn áhított trófea megszerzéséhez a ma esti futamon. Ebben az esetben teljesen mindegy lenne, hogy a másik két protagonista hol végez. Ha ennél kevesebb pontot szerezne Blakeley, esetleg kiesne, akkor is győzelem kell Ronhaartól vagy Rasmussentől. Tehát fel van adva a lecke!

A konstruktőri bajnokság állása

A konstruktőri bajnokság első helyét már Suzukában biztosította a McLaren Shadow csapata. A kérdés innentől kezdve a másik nyolc csapat relatív pozíciója. A Red Bull 2. helye egészen biztosnak tűnik. Azonban a Haas és a Mercedes között még változhat a sorrend, csakis Jarno Opmeeren múlik, hogy túl tudja-e teljesíteni az újonc Ronhaart. Az Alfa Romeo 5. helye szinte biztosan így marad, ahogyan az AlphaTauri és a Ferrari pozíciója sem tűnik már kétségesnek. Az Aston Martin, az Alpine és a Williams között egyetlen versenyző jó teljesítménye is felboríthatja a sorrendet. De amilyen kemény a mezőny, annyira kétséges, hogy ez a három csapat az utolsó futamon bele fog szólni a bajnokság alakulásába. Persze sosem lehet tudni, ki mennyire lesz bátor a szezon végéhez érve!

Borítókép: F1 Esports
OSZD MEG VELÜNK A VÉLEMÉNYED HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Kövess Minket!