Emlékszel arra, amikor NA megverte EU-t? Nyugi, mi sem

Emlékszel arra, amikor NA megverte EU-t? Nyugi, mi sem

Napra pontosan hat évvel ezelőtt történt meg a kisebb csoda.

Az Észak-Amerika vs Európa rivalizálás League of Legendsen belül egészen az első világbajnokságig nyúlik vissza, amikor kizárólag a két nagy régió együttesei képviseltették magukat a versenyen. Ott az NA-nek nem sok esélye volt a Fnatic és against All authority ellen, így jöhetett össze a házi döntő, amelyet végül xPekéék húztak be 2-1-re. 2011 volt az utolsó olyan esztendő, amikor még Ázsia nem szólt bele a "nagyok" dolgába, ugyanis az első Worlds után egyetlen egy (!) alkalommal történt olyan, hogy nem LCK, LPL vagy PCS csapat nyerte meg az éppen aktuális világversenyt. Ez a kivétel 2019-ben történt, amikor a G2 Esports és a Team Liquid mérte össze erejét az MSI fináléjában.

Ezeket olvastad már?

Vissza az NA vs EU-ra, mi történt 2017. 07. 08-án a Rift Rivals-döntőjében?

A Riot Games 2017-ben indította útjára a Rift Rivals-sorozatot, amely a nyári szezon féltávjánál került megrendezésbe az összes nagyobb régióban. "Őskorig" visszanyúló versengések mentén alakították ki a párosításokat, amelyek kellően látványosak és szórakoztatóak voltak ahhoz, hogy hosszabb távra tervezhessenek vele a szervezők. Sajnálatos módon 2020-ban mindent alá kellett rendelni a koronavírus elleni küzdelemnek, így 2019 júliusában lezárult a RR története.

Kiss "Vizicsacsi" Tamás révén rögtön az első kiírásban volt kinek szorítani a magyar LoL-rajongóknak, de az utolsó pillanatokban nem állt össze a gépezete a Unicrons of Love ötösének. A Bo5-ös fináléban a Team SoloMid dominált, Svenskeren vezetésével magabiztos 3-0-val ütötték ki ellenfelüket. Ez volt az utolsó olyan év, amikor az NA-nek sikerült elkapnia EU-t, ugyanis 2018-ban és 2019-ben a Rift Rivalsön már alulmaradtak a tengerentúli delegáltak annak ellenére, hogy élvezhették a hazai pálya előnyét.

Az NA vs EU rivalizálás azóta is tart, azonban a 2019-es MSI után nemzetközi torna döntőjéig sajnos egyik major régiónak sem sikerült eljutnia, nemhogy egyszerre mindkettőnek. A koreai és kínai klubok átvették az uralmat a világversenyeken, sorozatosan küldik haza a negyed- és elődöntőben a kihívókat. Az idei évben a Mid-Season Invitational nem hozott érdemi változást a sormintában, sem a Cloud9, sem a G2 Esports nem tudott beleszólni a "nagyok" küzdelmeibe. A következő lehetőség a 2023-as Worlds, ahova 3-3 csapatot biztosan küld NA és EMEA, valamint majd az LCS és LEC negyedik helyezettjei megmérkőznek az utolsó kiadó helyért. Hogy sikerül-e felkészülnie a csapatoknak az őszi Vb-re úgy, hogy az ázsiaiaknak legyen félnivalójuk, az egy kiváló kérdés. Az LEC 2023 Season Finals után talán okosabbak lesznek a szakértők, az edzők és a játékosok is.

Kövess Minket!



Gamer szótár


League of Legends - Már a skineket is újrahasznosítja a Riot

Több támadás is érte a Riot Gamest a League of Legends közösség felől miután a játékosok "újrahasznosított" VFX elemeket fedeztek fel a PBE-re felkerült legújabb Tündérkirályság kinézeteken.

League of Legends - Megint pocsék gépeken kell gyakorolnia a Fnatic-nak

Rendszeresen visszatérő probléma a nemzetközi eseményre látogató csapatoknak, hogy nem megfelelő teljesítményű számítógépeken kell gyakorolniuk az adott versenyre. Ebbe futott bele most már sokadik alkalommal Humanoid és a Fnatic.